Att blötlägga frön och nötter är inte alls svårt men det tar lite tid, det är bäst att erkänna. Men det är så värt det! Nötter och frön är ju nyttigt? Absolut, om du tar hand om dem på rätt sätt innan du äter dem. Hur ska man göra det, varför och vad blir effekten? Jag ska berätta allt jag kan, och hoppas att jag kan inspirera till att gör detta, din mage kommer att tacka dig!
Varför ska man blötlägga frön och nötter?
När du blötlägger frön och nötter “aktiveras” dem. Det betyder att den skyddande hinnan som alla frön och nötter har för att klara sig genom mag-tarmkanalen släpper och du kan tillgodogöra dig näringen bättre, samtidigt som det är mer skonsamt för magen.
Den skyddande hinnan består av fytiner som dessutom binder upp olika mineraler, som exempelvis zink, magnesium och kalcium vilket försämrar vårt näringsupptag av dessa ämnen ännu mera.
Hur ska jag blötlägga frön och nötter?
- Skölj nötterna/fröerna under rinnande vatten.
- Lägg dem i en glasburk.
- Fyll på med vatten. Gärna filtrerat, läs detta blogginlägg. Cirka dubbelt så mycket vatten som nötter/frön.
- Tillsätt lite oraffinerat havssalt.
- Lägg över en kökshandduk.
- Följ listan nedan för speciell tid för olika frön/nötter.
- Om du har möjlighet byt vatten någon-några gånger (jag brukar oftast blötlägga över natten, då gör jag inte det)
- Skölj sedan av fröna/nötterna under rinnande vatten.
- Torka i ugn på cirka 50 grader tills de är helt torra/frys in om du inte vill torka dem men äta dem “allt eftersom”. Du kan dra upp värmen något om du har mer bråttom, eller sänka till cirka 30 grader och köra över natten, detta funkar bra på frön men nötter som är tjockare kan behöva några timmar på morgonen också eller lite högre värme en stund för att allt verkligen ska vara helt torrt.
- Om det är sommar och sol funkar det jättebra att lägga dem på en plåt utomhus (pass på fåglar bara)
Efter blötläggningen följer du ditt receptet som vanligt.
Vilka hälsoeffekter kan jag vänta mig?
- Bättre upptag av vitaminer och mineraler, som ett exempel tar man upp ca 30 % av näringen i mandlar om du inte blötlägger, blötlägger du ökar upptaget (tillgängligheten) till närmare 70 %. Coolt va?
- Lugnare mage, jag (som har IBS) kan absolut inte äta linfrön som inte blötlagts innan, jag är även känslig för mandelmjöl (som inte är blötlagt)
Vad ska jag tänka på?
Tänk på att det är viktigt att du torkar de frön och nötter du inte ska använda på en gång. Och kontrollera noggrant att de verkligen är helt torra. Annars finns risken att de möglar. Om de möglar måste du slänga dem eftersom mögliga nötter inte är att leka med. Och slänga mat vet du vid det här laget att jag verkligen inte gillar, så torka ordentligt!
Tisdschema för olika frön och nötter
- Mandlar: 8-12 timmar
- Hasselnötter 4-6 timmar
- Valnötter 4 timmar
- Cashew 2-2,5 timmar
- Peccannöt 4-6 timmar
- Solrosfrön 2 timmar
- Pumpafrö 5-8 timmar
- Linfrön 8 timmar
- Sesamfrön 8 timmar
Jag hittade även info för ett tag sedan vilka nötter som inte skulle blötläggas: Paranöt, pistagenöt, jordnöt (baljväxt) macadamia. Tyvärr har jag inte hittat info om varför man inte ska blötlägga dessa, om någon vet skriv gärna en kommentar! 🙂
Det kan tyckas lite jobbigt om man inte har framförhållning, mitt bästa tips:
Några andra tips, iakttagelser och råd från mig på temat
- Jag brukar göra en supersats av mina fantastiska salta mandlar när jag ändå är i farten.
- Testa mitt recept på tjockt fröknäck. Brukar dock minska ner lite på vattnet eftersom det redan är fuktigt från början tack vare blötläggningen. Om du vet hur det brukar vara när du gör “som vanligt” ha i ungefär den mängden vatten så du har samma känsla när du rör i smeten. Det brukar också ta lite längre tid i ugnen.
- Jag har börjat sänka temperaturen för att bevara mer näring, när jag har frön/nötter i ugnen, oavsett om det är mandlar eller knäcke på gång.
- Det bästa är att av samma mängd sesamfrön till sesamknäcket, blir det 1,5 plåt istället för 1 vid blötläggning. 🙂
- Bevara alla dina neutrala frön/nötter i frysen så håller de sig fräscha längre. Du kan även frysa dem direkt efter blötläggningen om du inte hinner/vill torka dem innan.
- Jag får alltid frågan vart mina underbara stekbläck kommer från, så jag länkar till inlägget där jag berättat om dem. 🙂
Det brukar gå att hitta frön och nötter till bra pris på nätet. Jag själv köper jag mina frön och nötter på Bodystore
Såklart dyrare med eko, men man behöver inte äta nötter dagligen, triggar ofta sug och hunger. Dessutom är exempelvis mandlar extremt resurskrävande i form av vatten och kräver mycket besprutningar, därför väljer jag alltid eko framförallt när det kommer till mandlar. Lite av bra kvalitet är min melodi.
Här har vi en fröätare av rang 🙂 I råttornas matsmältningssystem finns fytas, ett enzym som kan bryta ner fytinsyran, det är den vi människor saknar.
71 kommentarer
Vad händer om de ligger i blöt för länge? Jag har en färdig, hemgjord blandning med diverse kärnor och frön som jag brukar använda till fröknäcke. Blandningen innehåller bl a solrosfrön, som har kort blötläggningstid.
De kan bli sega/geggiga, men jag brukar ibland strunta i det och köra i allt samtidigt ändå. 😉 Solrosfröna brukar dela på sig, men annars händer inte mer än så. 🙂
Har ett recept där man slår över kokhett vatten , kan det ha samma effekt som blötläggning?
Nej det är inte samma sak. Blötläggning är om du tänker dig att man imiterar att lägga ett frö i jorden och det börjar gro. Det händer inte i hett vatten. Hälsningar Fanny
Bra tips och inspiration! Blötlägger själv nöter ibland, men kanske inte som ofta som jag borde!
Det är väldigt bra och nyttigt, men lite jobbigt om man vill ha dem på en gång. 😉
Hej! Intressant !!!
Men jag undrar blötlägger man hela linfrön o sen skölja o torka har inte då det slemmiga försvunnit?..som resulterar att främja tarmfunktionen?
Får man fortfarande de goda effekterna av linfrön?
Du främjar inte tarmfunktionen med fytinsyra, de nyttiga ämnena frisläpps när du blötlägger. 🙂
För alla som kommer efter även om tråden är rätt många år gammal nu.
Först, linfrön verkar va bra för människor på grund av slemmet som skapas efterhand när de blir blöta, så kallade (vatten)lösliga fibrer. Det vill vi inte skölja bort, och det skapas ju redan på.. ja under 15 minuter i alla fall.
Sedan, linfröns skal är starkt och tättslutande så Livsmedelsverket menar att man inte direkt får i sig ämnen inuti fröet utan att krossa det först. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/notter-och-froer/linfro . Därför antar jag att fytinsyran som kanske finns i fröna trots allt inte behöver sköljas ut med blötläggningsvatten. Däremot kan ju andra grejer med linfrön bli svåra för en mage om de inte är blötlagda först, exempelvis att de tar av vätskan i kroppen för att skapa sitt slem. Den blötläggningen borde däremot som sagt kunna vara kortare och göras mer direkt innan man använder linfröna.
Hej! Hur gör du med solrosfröerna efter att du blötlaggt dom?
Har du dom iugnen som mandlarna eller luffttorkar du dom?
Om du har dom i ugnen hur länge har du dom där inne och på vilken temperatur?
Jag brukar använda dem direkt som de är i bakning och torkar dem därför inte. Men om jag skulle göra det skulle jag lägga in dem ca 50 grader tills de är helt torra. 🙂
Måste man frysa in dem efter blötläggning och torkning eller håller de sig i rumstemperatur? Hur länge håller de sig i så fall?
Du kan ha dem i rumstemperatur om du torkar dem noga. Då håller de sig lika länge som om du inte blötlägger, det vill säga jättelänge 🙂
Jeg zpiser mye Macadamianøtter, de fant jeg ikke på listen din,,kjenner du til dem? Behøver de bløtlegging?
Takk, mvh Kristin
Jag har läst mig till att de inte lämpar sig för blötläggning, och jag gissar att det är på grund av det mycket höga fettinnehållet. Jag har hittat samma information om Brazil nuts (paranötter) och jag antar att det är av samma anledning. Jag har mycket känslig mage och macadamian går bra, men exmepelvis mandel klarar jag inte om den inte blötläggs först. Hoppas det kan vara till hjälp. Kram!
Hej Fanny!
Du kan ju skriva till att hampafrön ej behöver blötläggas då hampa ej innehåller fytinsyra 🙂
Toppen! 🙂 Tack <3
Hej Fanny!
Försvinner inte mycket av det nyttiga när man sköljer av fröna?
Nej absolut inte 🙂
Jo de behöver blötläggas – alla frön ska blötläggas för att näringsämnen ska utvecklas i mängd. Naturligtvis talar vi då om oskalade hampafrön. Det borde vara straffbart att använda frön oblötlagda, och det är väldigt synd att folk håller på med det slöseriet av fantastisk näringstillförsel.
Hei, og takk for fin blogg. Veldig inspirerende og mange fine tips og oppskrifter.?
Jeg bruker mye frø og nøtter, og har satt igang med bløtlegging og tørking. Det går veldig fint bortsett fra linfrø. Det blir en masse gelé rundt hvert frø. Det er som lim. Jeg klarer ihvertfall ikke å skylle bort “slimet”. Har nå prøvd å tørke frøene i ovn, men det blir en langdryg affære. Frøene klumper seg sammen. Har jeg gjort noe feil? Jeg bløtla dem i 8 timer.
Håper på svar!
Hilsen Mariann
Jag brukar bara blötlägga linfrön när jag ska använda dem till bakning. Brukar inte torka dem, just för att de blir så geggiga… 🙁 Men gör när du behöver i bakning så fungerar det utmärkt. Tack för din fråga! <3
Hej Fanny!
Jag tänkte börja äta denna gröten http://www.kostdoktorn.se/recept/judys-morgongrot/portioner/1 . Nu undrar jag bara ifall du tror det duger att följa receptet UTAN att blötlägga fröna innan. Eftersom det kokas i några minuter kanske det blir dugligt? Kan du svara på det? Jag äter mycket kosttillskott för att återställa mig så jag vill ju vara försiktig, men hade varit kanon ifall jag kan spara tid och så!
Jättetacksam för ditt svar! 🙂
Med vänlig hälsning Johan
jag rekommenderar alltid blätläggning för att få bort fytinerna, läs gärna här: https://lesscarbs.se/tips-och-rad/att-blotlagga-fron-och-notter/ Du kan ju blötlägga när du kommer hem så är det klart nästa morgon? Lycka till <3
Stort Tack för alla spännande tips och härliga recept! ?
Tack själv för en värmande kommentar. <3
Hej! Hur ser jag att t.ex cashewnötterna är mögliga?
Om de är blöta kommer du att se faktiskt mögel på dem, du kan alltid lukta och smaka litegrann. Du kommer att märka det.
Hej!
Din text är så bra, lättläst disposition och tydlig.
Men jag undrar – jag prövad med både hasselnötter o mandlar tiderna är blötläggningstider, men torktider? Eller har jag missat nått?
Efter blötläggning blev de lite mjuka och det antar jag skall så vara.
MEN DET VIKTIGA; efter torkningen så smakar de ingenting!! Hela smaken försvann. Vad har jag gjort för fel? Och när skall man veta om man inte torkat dem tillräckligt och det finns risk för mögel. Hur märker man det?
Torktiden varierar beroende på hur varmt du har så det är svårt att säga exakt tid. De ska inte vara mjuka när du torkat dem (risk för mögel) utan helt torra. För mig har inte smaken försvunnit, vet inte varför det blev så för dig tyvärr.
Hej Fanny!
Jätteintressant inlägg! Har precis fått hem en laddning skalade hampafrö -vet du om även de bör blötläggas?
/ Emelie
Vad kul att du gillar det. Som jag förstår det behöver du inte blötlägga hampafrön. 🙂
Hej! Kan jag torka frön och nötter i 80 grader i ugnen? I min ugn får jag inte temperaturen lägre. Ställer jag ugnsluckan på glänt eldar ugnen bara på mer.
Det går säkert bra om du rör om då och då!
Tiden borde väl kunna kortas när temperaturen är högre? En del verkar torka olika fröer och nötter ihop men stora valnötter och små sesamfrön borde väl ha olika torktid? Många frågor här.?
Ja absolut, man får känna efter helt enkelt. 🙂
Försvinner inte näringsämnena i den varma temperaturen?
Jag har läst att nötter härsknar fort och därför ska mm förvara i kyl eller till och med frys om man köpt mycket. De tinar ju fort så det är lätt att ta fram. Det fattar man ju inte eftersom nötter o fröer inte står i kyl/frys i butik vilket de alltså borde kan man tycka.
Hej! Ja verkligen, så är det och det borde absolut vara så, men det är ofta jag stöter på saker som ja tycker man borde göra på ett annat sätt, men det görs på ett helt annat, haha!
Vilket inspirerande inlägg! En fråga. Om jag vill frysa in frön/nötter Efter blötläggning, måste jag torka dem först då? /Lina
Hej! Vad roligt att du gillar det! Nej det behöver du inte göra, du kan frysa dem direkt!
Jag fryser direkt, men har ibland problem med att det klumpar sig pga för mycket vätska som fortfarande finns med. Min lösning just nu är att lägga det på en handduk och låta den suga upp det mesta av vätskan. Kanske finns en annan metod…? 🙂
Tycker det låter som en utmärkt metod! Du kan lägga dem på en solig plats en liten stund på sommaren också (med nått över eller mänsklig vakt så inte fåglarna festar loss)
På grund av hypotyreos äter jag frön/nötter varje dag för att få i mig tillräckligt med selen. Då går det väl att blötlägga ransonen över natten och äta direkt till frukost utan att torka eller frysa?
Javisst! Det går bra! Men då behöver du ju göra det varje dag 🙂
Vi brukar mala olika fröer till min 11-månaders och strör det i hans gröt och mat. Om jag blötlägger dem, men utan att torka dem i ugnen, hur länge håller de sig ifall jag förvarar dem i kylen? Går det att förvara ett dygn åtminstone?
Något dygn absolut, sedan kan du förvara i frysen också!
Går det torka nötterna efter de är blötlagda och frysta? Och går det frysa innan blötläggning? Blir konsistensen konstig?
Ja på alla dina frågor. Konsistensen blir inte konstig tycker jag! 🙂
Varför ska man tillsätta salt när man blötlägger?
För att få det är likna den mineralbalans som finns i jorden, så fröet tror att det ska gro = släpper det lager som man vill ha bort när man blötlägger.
Toppenbra information och intressanta inlägg.
Vad roligt att höra <3
Hej Fanny!
Kan man blötlägg, torka och sedan frysa?
Ska man ta även ta bort skalet på nötter och släpper det efter blötläggning, (som det gör för mandel när man blancherar dom) eller efter torkning (som man kan göra med hasselnötter när man rostat dom i ugn)?
En fråga till… Om jag efter blötläggning vill använda nötterna till att göra din müsli, behöver jag då torka dom innan jag blandar med de andra ingridienserna?
Ibland när jag gör fröknäcke och blötlägger samt torkar i ugn på ca 45 grader, får det en väldigt annorlunda smak. Och ibland tycker jag att det tränger igenom lite väl mycket. Är det något du upplever? Och vad kan det bero på? Jag har själv funderat på om det kan ha att göra med att jag blötlägger vissa fröer för länge?
Tack för en fantastisk blogg och ett inspirerande instakonto! ?
Hej Fanny! Är tiderna du uppger för olika frön och nötter blötläggningstiden eller torktiden? Hoppas på svar! Tack! ❤️
På blötläggningstiden!
Hej. Känner mig lite trög nu, men om jag blötlägger sesamfrön och ska baka sesamfröknäcke, måste jag då torka fröna först eller baka direkt med blöta frön?
Hur påverkar det vätske/fiberhusk mängden i ett recept isf?
Mvh Marie
Du kan baka med dem direkt efter att du sköljt av dem. Det ska inte förändra det hela så mycket eftersom du ska sila av vätskan.
Hej!
Jag har inte blötlagt mina fröer innan jag gjort dina granolor,som är helt underbart goda! Om jag blötlägger måste jag då torka fröerna/nötterna och sedan göra enligt anvisningarna på receptet eller kan jag använda fröerna ”blöta” i receptet? Räcker den ”torktiden” som står i receptet? Hoppas du förstår hur jag menar…
Hej Fanny! Jag misstänker att jag också är känslig för mandelmjöl. Köper du mandelmjöl som är blötlagd eller blötlägger du mandelmjölet?
Best,
David
Det är bäst att du blötlägger mandlar själv och sedan gör eget mjöl. 🙂
Det går utmärkt att även blötlägga macadamianötter. De bör ligga i blöt minst 7 timmar.
Hej! Jag bara undrar om blötläggningen av sesamfrön. Spelar det någon roll om det är skalade eller oskalade sesamfrön?
Nejdå, det spelar ingen roll.
Hejsan! skulle du blötlägga mandlarna även om du maler dem till mjöl för bakning`? 🙂
ja!
Blötläggningstider. Torktiden tillkommer och beror på hur varmt du kör, hur mycket du har på plåten osv.
Hej!
Jag ställer samma fråga som en tjej ovan:
En fråga till… Om jag efter blötläggning vill använda nötterna till att göra din müsli, behöver jag då torka dom innan jag blandar med de andra ingridienserna?
Hälsningar,
M
Det man måste tänka på är att blöta nötter behöver mycket längre torktid än övriga ingredienser i en musli. Därför behöver de torkas först, eller bli tillräckligt torra så de blir klara sen när resterande ingredienser är klara. Hälsningar Fanny