Lesscarbs Lesscarbs

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Kökets favoriter och Bodystore

Kimchi utan fisksås – på mitt sätt (fermenterade såklart)

Kimchi utan fisksås – på mitt sätt (fermenterade såklart)

Kimchi utan fisksås – på mitt sätt blev väldigt populärt när jag tog hem en stor burk till mamma och pappa. Vi åt upp nästan hela på en middag (böntacos) extremt smarrigt vill jag lova. Kimchi passar bra till sallader/bowls av olika slag, till grillat, till grytor och mycket annat. Enkelt att göra och snabbt beroendeframkallande.

Kimchi utan fisksås gör den för den sakens skull inte mindre smaskig. Den är snarare supergod. Jag ska erkänna att den luktar lite illa när den fermenterats, men herre så gud den är. Verkligen super.

Jag har ingen fisksås hemma, men jag bytte den mot Coconut aminos. Det är en soja utan soja kan man säga. Det är ett ekologiskt, glutenfritt och sojafritt alternativ till soja. Den är gjord på nektar från kokosblomman som sedan fermenterats och blandats med havssalt. Du använder den precis som soja. Innehåller dessutom 14 olika aminosyror.

Den har en lite sötaktig smak, vilket gör att jag inte har med något sött i receptet.

I receptet på min kimchi utan fisksås använder jag oraffinerat havssalt, det använder man med fördel när man ska fermentera, eftersom det innehåller massor av mineraler. Oraffinerat salt är väldigt hälsosamt och sägs kunna bidra till positiva effekter för hälsan. Några exempel är att det underlättar musklernas funktion, underlätta, stabilisera och reglera hjärtslagen och bibehålla normal sköldkörtelförmåga. Industritillverkat salt med tillsatt jod är faktiskt mindre lättupptagligt än jod från havssalt eller exempelvis Herbamare med tillsatt Kelp.

Saltet jag rekommenderar kommer från Urtekram, och denna vecka, vecka 45 är det extrapris på allt från Urtekram hos Bodystore.com. Missa inga erbjudande och rabatter genom att hålla koll på denna sida.

 

Kimchi utan fisksås

Detta kommer jag definitivt göra snart igen, jag har skrivit upp allt på min inköpslista, så vansinnigt gott! Kommer att göra den lite starkare nästa gång.

 

Kimchi utan fisksås

  • 1 huvud salladskål (kinakål)
  • 2 stora morötter
  • Ca 400 gram vit rättika
  • 2 msk oraffinerat havssalt
  • Det gröna från en medelstor purjolök
  • 40 gram ingefära
  • 20 gram vitlök
  • 2 msk coconut aminos (som soja utan soja)
  • 1 msk tomatpuré
  • Så mycket stark röd chili du vill och vågar i tunna skivor
  • 1/2-2 msk stark chilisås (anpassa efter tyckte och smak) (älskar den som länkas, eko och dessutom på extrapris!)

 

Gör så här

  1. Skölj salladskålen noga och skär den sedan i större bitar.
  2. Skala och skär morötterna och rättikan med en mandolin (jag har denna, så bra, även till lök och liknande) eller på något annat sätt som du föredrar.
  3. Lägg kålen, morötterna och rättika i en skål och tillsätt saltet. Låt stå 2-3 timmar.
  4. Ansa och skär purjolöken i tunna skivor.
  5. Skölj kålblandningen lite snabbt och krama sedan ur vätskan. Du behöver inte krama extremt noga, det är bra med lite vätska kvar vid fermenteringen.
  6. Blanda samman ingefära, vitlök, coconut aminos, tomatpuré och den starka chilisåsen. Mixa samman till en slät massa. Tillsätt lite vatten om det är svårt att få ihop.
  7. Blanda sedan noga runt blandningen med kålblandningen.
  8. Fördela i två mellanstora burkar med snäpplock, eller som jag hade, en stor och en liten. Pressa kålen hårt så toppen täcks av vätska.
  9. Ställ på en bricka på köksbänken och vädra brukarna 1-2 gånger om dagen. Efter två dagar kan du ställa in burkarna i kylen, så mognar smaken ännu mer. Men du kan äta den direkt efter de två dagarna.

 

Kimchi utan fisksås

Här ser du min mandolin, här gjorde jag picklad rödlök.

 

Tips!

  • Vill du minimera det som luktar brukar boven vara rättikan, du kan byta den mot annan rotfrukt, mer morot, grönkål eller gul/polka-betor.
  • Om du vill använda fisksås kan du använda 1,5-2 msk.
  • Du kan även ha i torkade räkor, som man brukar hitta i asiatiska butiker, detta har jag själv inte testat ännu.

 

Hoppas att det smakar!

Annons

Kommentera