Lesscarbs Lesscarbs
LCHF Jansson

LCHF Jansson

Jag bara älskar Janssons frestelse. Går ju att äta som en egen rätt före jul, påsk eller när som helst egentligen. Du kan antingen använda rättika (ca 2/100) eller kålrabbi (ca 4/100). Det är en smaksak, jag lurade mina gäster som inte märkte skillnad på ”vanlig” jansson.

Till en mindre gratängform 4-6 personer:

  • 400 g rättika eller kålrabbi
  • 2 stora gula lökar
  • 2 dl grädde (eller kokosmjölk)
  • 200 g färskost (eller kokosmjölk)
  • 100 g ansjovis, köper du en burk med mer i så gör det inget, smakar bara mera 🙂
  • 1 msk mandelmjöl
  • Salt och peppar
  • Smör

Gör din Jansson LCHF så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och skiva rättikan/kålrabbin tunt. Gör sedan stavar, några millimeter breda. Koka dem i rejält saltat vatten cirka 8 minuter. Låt ånga av ordentligt i en sil.
  3. Skala och skär löken tunt. Stek den försiktigt i smör så den mjuknar, men inte bränns.
  4. Blanda samman färskost och grädde samt ansjovis både spad och filéer (du kan klippa dem lite om du vill ha mindre bitar) salta och peppra.
  5. Lägg rättikan/kålrabbin och löken i en form med höga kanter (eller en större mindre djup form) Häll över gräddblandningen, blanda runt, strö över mandelmjöl och hyvla några smörskivor (med osthyvel) på toppen.
  6. Grädda i ugnen cirka 30-40 minuter.
Annons
annons-lesscarbs

17 Responses to LCHF Jansson

Kommentera