Lesscarbs Lesscarbs
Lesscarbs LCHF-semlor

Lesscarbs LCHF-semlor

Semlor. Version två. Mycket goda tyckte min bästis Etel som dissade min första version. (vilket jag också gjorde bör tilläggas) Det går ju inte att återskapa texturen som gluten ger i ”vanliga” semlor, men dessa blev väldigt goda! Även om man äter gluten- och sockerfritt smakar det toppen med en semla!

Till 4 stora eller 6 små semlor

  • 2 äggvitor (använd gulorna till äggmjölk)
  • 1 helt ägg
  • 2 msk sötning
  • 1/2 dl fet yoghurt
  • 1/2 dl grädde
  • 50 g smält smör
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 msk pysillumhusk (lite grövre än fiberhusk)
  • 2 msk kokosmjöl
  • 1/2 dl pofiber
  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 1/2 msk nystött kardemumma
  • 1 nypa salt

Mandelmassa och grädde:

  • 2 dl mandelmjöl
  • Drygt 1/2 dl grädde
  • 1/2-1 msk sötning
  • 1-2 bittermandlar
  • 1 krm vaniljpulver
  • Grädde till semlorna, ca 2-3 dl

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa äggvitor, ägg och sötning vitt och fluffigt.
  3. Tillsätt yoghurt, grädde och smör
  4. Blanda samman de torra ingredienserna och vänd ner i smeten.
  5. Låt svälla drygt 5 minuter.
  6. Forma 4-6 bollar, jag gör dem lite toppiga.
  7. Grädda ca 15-18 minuter.
  8. Låt svalna helt, under tiden kan du blanda samman allt till mandelmassan, vill du ha den lite lösare är det bara att du späder med vatten eller mera grädde.
  9. Skär av ett lock och gröp ur semlorna med en liten sked.
  10. Blanda inkromet med mandelmassan och fyll sedan igen hålet med mandelmasseblandningen.
  11. Vispa grädde som du toppar semlorna med. Lägg på locken.
  12. Vill du ha ”florsocker” kan du mortla lite sötning till en pulver, lägga i en tesil och pudra över.

 

LCHF SEMLA  LCHF SEMLA

LCHF SEMLA

LCHF SEMLA

Annons
annons-lesscarbs

21 Responses to Lesscarbs LCHF-semlor

  • Jättegoda semlor! Detta recept sparas definitivt

  • Hej

    Just nu är 4 större semlor i ugnen. Lyckades inte få de så toppiga men men. 😉 Vet du tiden på 4 stora? Satte 17 min men de hade inte ens fått färg. Satte 5 min till. Får se om det räcker. Vill inte få de för torra..
    Tack för en bra blogg.. 🙂

  • Tack för ett superbra recept på semlor

  • Jättegoda och alldeles lagom stora! Jag gjorde 6 små.

  • Hej!

    Håller med om att detta var ett väldigt bra semlerecept, då jag äter glutenfritt! Har letat med ljus och lykta efter ett som är gott! Glutenfria finns ju, en hel del recept på, har provat men fått slänga de flesta. Detta recept kommer jag absolut att använda flera ggr😀😋! Bytte dock ut sötningen till kokossocker och hade medjooldadlar som sötning i mandelmassan! Tål inte sötströ och liknande för min mage. Funkar ju när man inte är 100% LCHF:are😀! Jag fick faktiskt sju stycken, precis lagom stora.

    • Hej! Vad kul 🙂 Roligt att höra. Jag tycker att de är så enkla att svänga ihop! Härligt att man kan modda recpet efter sina preferenser, det gillar jag. Kram

  • Visst kan man ta fiberhusk istället för psylliumhusk ?

  • Ser ju supersmarrigt ut!! Någon som testat att frysa in bullarna?

  • Hej Fanny,
    Tack för receptet. Du skriver 1-2 bittermandlar till mandelmassan. Menar du då hela mandlar som rivs till smeten eller droppar? 1-2 hela känns ganska mycket.

  • Kan man byta mandelmjölet mot nåt annat? Tål inte mandlar. Tänkte byta ut mandlarna i mandelmassan mot cashewnötter.

  • Kan jag byta ut sötströ mot lucumapulver och vet Du om jag ska ta lika mycket? Jag tål ingen form av socker…

    • Lucumpapulver är också sött. Så jag antar att du inte kan äta det heller? Kan du inte hoppa över all typ av sötning? Kram!

Kommentera