kokosolja

Vilken kokosolja ska jag välja?

Det finns olika varianter av kokosolja. ”Silverpaketet eller det där jättedyra?” är en supervanlig fråga jag får. Du ska under inga omständigheter välja det i silverpaketet, så även om det skulle vara gratis.

Att äta en ketogen diet – kalla det LCHF eller vad du känner för – handlar inte BARA om att räkna kolhydrater. Du ska också tänka vad man åt förr i tiden, vad våra kroppar är anpassade att äta.  Detta eftersom vi vill läka våra kroppar, och må vårt bästa jag. Det fanns inte industrifetter, kvarg och spannmål i massor.

Visst fanns det spannmål, men jägarna och samlarna kanske lyckades få ihop en handfull korn eller liknande, inte en hel limpa. Jag står för ren och naturlig mat, utan onödiga tillsatser.

En av de vanlig miss i början av sin kostomläggning handlar om vilken kokosolja man ska välja.

 

Välj rätt kokosolja

Välj gärna en kallpressad ekologisk kokosolja som har kvar de essentiella fettsyrorna och de värmekänsliga vitaminerna.

Kokosolja över lag tål uppvärmning väldigt bra. Den finns med smak eller utan, jag föredrar uteslutande med smak, men självklart kan det finnas tillfällen då jag inte vill att maten ska smaka kokos. Men du kommer bli förvånad över hur många rätter som förgylls med en ton av kokos! Den här typen av kokosfett innehåller inga transfetter, är tillsatsfri och är perfekt för dig som äter mejerifritt/paleo.

Varför är kokosolja nyttigt?

Kokosoljan innehåller till cirka 50 % Laurinsyra. De skyddar kroppen mot virus, bakterier och är mycket viktigt om du har problem med sköldkörteln. Koksolja innehåller också Kaprylsyra som även finns i bröstmjölk. Den hjälper de goda tarmbakterierna att trivas, hjälper immunförsvaret, motverkar candida och skyddar mot infektioner.

MCT-olja – det bästa ur kokosoljan

Min man dricker dagligen fettkaffe med MCT-olja där endast de snabbaste fettsyrorna, de medellånga utvunnits för att ge kroppen snabb energi (ökar ketontillverkningen), och den sägs även hjälpa till vid upptag av olika vitaminer, som  exempelvis magnesium och kalcium.

Min man dricker fettkaffe med MCT-olja varje dag – se Zarkos fettkaffe-recept här »

Fettkaffe i termos
Min man Zarko älskar sin fettkaffe!

Köp inte denna

När du går förbi smöret på ICA kommer du att hitta detta paket:

kokosfett

Aha tänker du. Detta var ju sjukt mycket billigare än det där andra på burk… Du kan sluta tro att du kommer att göra en bra deal. Det är direkt ohälsosamt och du bör inte köpa det. Det är ett så kallat transfett, fullhärdat industrifett. Det är raffinerat, och har på konstgjord väg gjorts luktfri och blekts. Det har inget i din kropp att göra, eftersom det kommer ställa till oreda i din kropp, kanske inte på en gång, men på lång sikt garanterat.

Har du ett paket hemma gör du faktiskt rätt i att slänga det, jag som aldrig någonsin rekommenderar att slänga mat. Men detta hör inte hemma i någon levande varelse, så om det är din moster eller en fågel.

Jag måste passa på att tipsa om detta fullmatade inlägg hur du använder kokosolja bäst!

https://lesscarbs.se/tips-och-rad/hur-ska-jag-anvanda-kokosolja/

 

Kramar Fanny

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

10 kommentarer

Hej. Är det bara vid uppvärmning denna produkt är dålig? Hur är det om man använder den i ”kall” bakning, som t.ex. Ketobollar?

Den i silverpaketet är aldrig ett alternativ. Mycket dålig typ av processat fett som inte har i någon kropp att göra. <3

Silverpaketet funkar bra till hårvård om man råkar ha det hemma 😉 men bättre än så blir det inte…

Hej, läser och läser men ändå en del funderingar. Jag brukar köpa kokosolja från Renee-Voltaire, den ekologiska (virgin) men såg mu att det även finns en annan men den heter bara kokosolja naturell. Vilken är bäst i så fall? Över lag ett bra märke? Jag gillar smaken, utseendet på burken *ler* men den kostar en del. Förslag och råd?

Kram

Renee-Voltaire har bra grejer. Den som heter naturell är smaklös tror jag, brukar kallas lite olika. Det är ju en smaksak. Jag gillar nästan alltid den med smak. Jag brukar inte bry mig om burkarna, utan köper den som är billig (och bra, dvs eko) på Bodystore. Om burken är i plast brukar jag hälla över i en glasburk bara. 🙂

Det finns studier att uppvärmda kokosoljor vid separation vatten från fettet innehåller mer antioxidanter än Cold pressed coconutoil.
Den heter wet-milling Virgin coconut oil och så har imhemska som bor t ex i Philipinien alltid gjort och görs bara för plats. För storproduktion har man lanserad Cold pressd coconut oil.

Hej!
Vad menar du med ”smak”? Vilka olika smaker finns det att köpa? Tack på förhand!

Det finns med smak av kokosolja och naturell, dvs ingen smak. Det har också funnits smaksättning med både citron, chili och vitlök, men det var länge sedan jag såg det nu!

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök