Nötter LCHF

Nötter inom LCHF och Paleo

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore

Nötter LCHF? Vilka kan jag äta, och vilka kan man äta inom Paleo undrar en trevlig följare. Det ska vi reda ut! Inga problem 🙂 Jag äter ofta och gärna nötter, men jag vill blötlägga dem först, och barnen gillar dem mest när de är salta. Jag tycker att nötter (och frön) livar upp vilken maträtt, sallad eller smoothie som helst. Perfekt till fredagsmyset dessutom! 

 

Nötter mättar, smakar gott och är väldigt praktiska att ha med sig. En näve nötter om dagen ger dig en härlig boost av vitaminer och mineraler. Visste du exempelvis att en paranöt innehåller mer selen än det rekommenderade dagliga intaget (på 70µg)? Coolt tycker jag. Selen är viktigt för sköldkörteln funktion och brist på selen leder bland annat till värk i muskler och leder samt sämre kvalitet på naglar och hår.

Bra nötter för dig som äter LCHF

Macadamianötter, paranötter och pekannötter har väldigt lågt kolhydratvärde och innehåller mycket fett. Även mandlar, valnötter, hasselnötter och pinjenötter är bra, men innehåller mer kolhydrater.

Barnen älskar cashewnötter och pistachnötter, men båda dessa innehåller mycket mera kolhydrater (och mindre fett) och passar bättre för dig som äter Paleo eller till växande barn.

Tips, råd och övriga kommentarer

  • Jag brukar inte rekommendera nötter vid viktminskning. Lätt att överäta, och speciellt om de är salta.
  • Jag väljer att blötlägga frön och nötter. Läs gärna inlägget för att lära dig mer och få hjälp med tillvägagångssätt och tider för olika nötter.
  • Det brukar gå att hitta frön och nötter till bra pris på nätet. Jag själv köper jag mina frön och nötter på Bodystore som har fri frakt.
  • Så här gör jag salta nötter – det blir så krispigt och gott!
  • Jag förvarar alltid alla nötter i frysen för att hålla dem fräscha längre. Då riskerar de inte att härskna. 🙂 Detsamma gör jag med nötmjöl.
  • Jordnötter är en baljväxt och brukar därför inte räknas till LCHF. Men det är självklart ditt val, och de innehåller ungefär samma mängd kolhydrater som valnötter.
  • Jag älskar även att göra nötsmör. Här hittar du ett fullspäckat inlägg om det.
Frysa nötter
Välkommen in i min frys! Här trängs mandelmjöl, nötter, grönsaker och kött till halva priset i en salig blandning.
Nötter Paleo
Barnen brukar få en liten skål nötter innan eller efter maten då och då. De plockar ihop en lite skål var och smaskar i sig.
Göra eget nötsmör
Eget mandelsmör är inte heller fy skam. 🙂

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök