Ugnsbakat äppelmos Fantastiskt gott och fantastiskt enkelt! Ett recept som går varmt på Instagram varje år äpplena börjar bli mogna och plockas. Jag älskar enkla och snabba recept, här på min sajt finns över 800 stycken.
Jag gör mitt ugnsbakade äppelmos helt utan sötning, väljer du sötare äppelsorter behövs inget socker eller sötning, men om du däremot som jag fick tag i rysligt sura äpplen, går det bra att ringla lite flytande sötning över vid servering. Som i grötskålen exempelvis. Då älskar jag att använda fibersirap från Nicks. Finns i både “naturell smak” och med smak av honung.
Du behöver
- Så mycket äpplen du vill, 2-3 kilo om du vill göra lite mer på samma gång
- 1 msk ceylonkanel eller efter smak
Gör ugnsbakat äppelmos såhär
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Dela äpplena i bitar, skär bort kärnhuset.
- Strö över valfri mängd kanel.
- In i ugnen cirka 25 minuter (tills äpplena är mjuka)
- Tillsätt lite vatten och stavmixa, använd blender eller matberedare till önskad konsistens.
- Spara i glasburk (Det håller i någon vecka) eller frys in i platta paket för att ha till senare. Jag föredrar det senare, och brukar förvara så mycket mos så det räcker ungefär till fem portioner.
Recept med äpplen
Jag uppskattar extra mycket att baka och laga mat på sådant som växer nära eller som jag fått från vänner, familj och bekanta. Det är extra roligt och smakar på något vis godare. Här har jag samlat tre andra smarriga recept med äpple. Jag rekommenderar varmt att du testar! Jag kunde inte hålla mig och delar även några andra recept från min sajt också, med olika goda smaker med zucchini, som också är i säsong just nu.
- Farmor Ingas äppelkaka
- Mjuk äppelkaka
- Äpplmos i kastrull
- Glutenfritt zucchinibröd
- Zucchiniplättar
- Mejerifri zucchinisoppa med timjan