Den här är en otroligt god persiljepesto. Den är gjord på solroskärnor som innehåller 50 % fett, och varje deciliter solrosfrön innehåller 8,4 gram kolhydrater. Solrosfrön innehåller dessutom höga halter av viktiga vitaminer och mineraler. Ät alltså med gott samvete tycker jag! Persiljan är ju också väldigt nyttig med sin höga järnhalt.
Persiljepesto
Ingredienser till ca 2 dl:
- 40 gram bladpersilja (jag skär bort några centimeter av stjälken)
- 2 dl rostade solrosfrön (du kan självklart byta ut till vilket frö eller nöt du vill!)
- 60 gram parmesan eller 2-3 msk näringsjäst
- 2 dl olivolja
- 1-2 tsk god vitlöksolja eller 1 klyfta färsk vitlök
- Salt efter smak
Gör så här
- Rosta solrosfröna i en torr panna. Låt svalna.
- Skär bort några centimeter av persiljestjälken
- Riv parmesanen och mixa sedan dessa ingredienser tillsammans med de övriga med en stavmixer till önskad konsistens.
- Salta efter smak.
Toppa gärna en pizza med någon av alla mina peston. Jag älskar att toppa min meatza och auberginepizza med denna pesto. Hoppas att du gör det också!
Du kan med fördel byta solrosfrön mot exempelvis pumpafrön, nötter, exempelvis paranöt eller mandel (som du rostar innan).
Du kan också testa att byta persilja mot något annat, men då är det inte längre en persiljepesto.
Du kan också hoppa över osten helt, eller byta till exempelvis getost. Vill du göra en helt mjölkfri variant kan du tillsätta 2 msk näringsjäst, som smakar ostigt. Jag brukar i de fallen tillsätta något mer salt. Låt detta vara ett riktmärke och byt ut med du har hemma.
2 kommentarer
Åh denna var jättegod med näringsjäst ? Ny favoritsås som passar till väldigt mycket. Tack.
Vad roligt att höra!