Min mamma gör alltid senap till jul. Jag ville prova att göra egen senap men visste inte riktigt hur jag skulle göra. Provade lite och tyckte faktiskt att det blev bra! Det tyckte min man och vår kompis också, så nu får du också receptet så kan du se vad du tycker. Tryck nedan för att se receptet.
Hemmagjord senap
Ingredienser till ca 1/2 dl:
- 2 msk senapsfrön
- 4 msk vatten
- 3 msk rapsolja
- 2,5 tsk äppelcidervinäger
- 1/2 tsk colmans senapspulver
- 1,5 tsk sötströ eller björksocker
Gör så här
- Koka senapsfröna i vattnet på svag värme så de sväller och suger upp allt vatten (som inte avdunstar)
- Mixa sedan fröna med resten av ingredienserna med en stavmixer.
- Låt stå och dra några timmar och gärna över natten. (Det blir sting i denna senap om den får stå till sig). Äter du den direkt är den mycket mildare i smaken.
Tips!
På bilden ser du min ketchup också, se receptet här!
4.4/5
(8 Reviews)
7 kommentarer
Hur länge kan man spara senapen?
Bra fråga. Har tyvärr bara ätit upp den direkt. Men några dagar helt klart.
Jag gjorde min förra året vid denna tiden ( december)o det va cirka en matsked kvar.Den smakar fortfarande jättegott.
Oj vad kul! Jag har helt glömt detta recept! Måste testa igen. Tack för påminnelsen.
Var köpet jag senapsfrön
På ica eller vilken butik som helst bland kryddorna 🙂
Vad är sötströ? Jag klarar inte någon form av socker…
Behöver sötströet vara i för att senapen ska bli god?
Mvh Monica