Creme toum

Creme toum – vitlökskräm från mellanöstern

Vitlökskräm från mellanöstern. Otroligt gott, som en aioli med citron ungefär. Lite svår att få till om du är för ivrig, men så värd besväret. De riktiga proffsen använder inte ägg alls, men jag tycker att det går lite enklare. Passar till allt grillat och meze-tallrikar, som dipp, vad du vill egentligen.

 

 

Creme toum

 

Ingredienser till en mindre skål:

  • 1 äggvita
  • 1,5 msk citronsaft
  • 2 krm salt
  • 5 vitlöksklyftor (eller en vitlök solo funkar också! Anpassa styrkan efter tycke och smak)
  • 2 dl rapsolja

 

Gör så här

  1. Blanda äggvita, citron och salt i en matberedare. Kör tills ett vitt skum bildas, det tar några minuter.
  2. Jag brukar smaka lite av vitlöken, är den väldigt stark steker jag den i olja några minuter med skal på så blir den mildare i smaken. Det ska ju smaka mycket vitlök, men en stickande för stark vitlökssmak blir ingen människa glad av. Se till att du inte tar vitlöksklyftor med början till en grön sträng i, dessa är oftast starka och beska. Väljer du vitlök solo brukar den vara mildare från början. Mortla/pressa/riv vitlöken och ha ner den i äggblandningen.
  3. Häll i lite olja i taget och mixa mellan varje gång tills du har haft i all olja och du har fått en slät kräm som en majonäs i konsistensen ungefär. Häll försiktigt med olja första gången du gör detta så du inte råkar hälla i för mycket och allt skär sig.

På bilden syns den med min myntasås!

 

Tips!

Om du gillade det här receptet, kolla även in min krämiga avokadodressing

0/5 (0 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

2 kommentarer

Hej Fanny!
Jag ville bara skriva till dig att du har en jättefin internetsida med massor av goda recept. Hittade hit via Kostdoktorn och lade genast upp dig som favorit. Jag ser fram emot alla dina alster.?
Hälsningar
Malin

Hej Malin! Vad roligt att höra. Du är varmt välkommen, hoppas att du ska trivas. Bara skriva om du undrar något. Använd sökfunktionen om du är sugen på något speciellt eller inte vet vad du ska göra med en viss råvara. Kramar!

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök