Fiskgratäng med dillpesto

Vitkålsmos LCHF – supergott och enkelt tillbehör

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore

Vitkålsmos har blivit en stor favorit hemma hos oss, och det mos som Sixten tycker bäst om. Hans vänner märker inte heller någon skillnad på det och vanligt mos. Så då är jag nöjd.

Jag tänkte att det måste gå lika bra att göra mos av vitkål precis som man gör mos av blomkål eller broccoli, och visst! Det blev kanon. Superenkelt och gott.

Ingredienser

Räcker till ca 4 pers.

  • 1 litet vitkålshuvud
  • 100 gram smör eller några matskedar ghee eller kokosolja.
  • Salt

Jag skulle säga att cirka 1 kg vitkål räcker till fyra personer. Det blir mycket mindre volym efter både kokning och mixning. Har man mer tillbehör kanske 800 gram räcker. Du får helt enkelt testa dig fram.

Gör så här

  1. Hacka vitkålen grovt, täck med vatten salta ordentligt.
  2. Koka cirka 10 minuter. Den ska vara mjuk men inte överkokt.
  3. Häll av vattnet, lägg i fettet och mixa till önskad konsistens.

Hoppas det smakar!

Vitkålsmos
Skär i bitar
Vitkålsmos
Koka och häll bort vattnet
Vitkålsmos
Mixa!

Goda recept med vitkålsmos

3.6/5 (51 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

44 kommentarer

Vad roligt att höra! Enkelt och gott, nästa gång får du testa brysselkålsmos. det ska jag göra. 🙂

Kålen står på spisen, nu är det bara att vänta tills den kokar. Jag tog rödkål förresten. Det blir nog en spännande färg. Smaken blir dock densamma, jag kände inte så stor skillnad i alla fall. 🙂

Nu står kålen på spisen och det är bara att vänta tills det kokar. Jag tog rödkål förresten. Det blir nog ungefär samma smak men vilken fin färg det möste bli!

oj vad gott det blev det kommer vi göra fler gånger är helt ny påmat av denna sort så vad roligt hitta ett enkelt recept utan en massa konstiga varor smile

Haha vad roligt att höra. Ja det är min melodi i stort, så lite som möjligt med så bra resultat som möjligt! 🙂

Oj, vad spännande med vitkål.
Alla andra : blomkål, broccoli, bryssel och rättikamos är prövade och jättegoda varianter.

Tack för tipset ?

Undrar om man kan göra vitkål/rödkåls-ris också ??

Tror redan att svaret är nej, men vet du om det går att ta ghee istället för smör?
Tack för ett fullkomligt underbart recept!

Helt fantastiskt mos! Använde det till att göra ”potatisbullar” med bacon och lingonsylt 🙂

Det här måste jag prova! Men, jag som älskar att ”pinna” recepten till min Pinterest, jag hittar ingen symbol för det…. ? Finns du inte där?

Hej! Jag har valt att inte ha det nu då få använde det och det segade ner sidan, jag vill hålla det snabbt, men det är något jag ska kolla på på sikt!

Yes! Jag slänger inget som går att äta! 🙂 Gäller även broccolistammen, blomkålsblasten med mera! Kram!

Hej Fanny,

Spännande recept, jag ska testa detta! Men stämmer det att du använder stavmixer på bilden? Det är den enda mixern jag har för tillfället så det är kind off mitt enda alternativ.. hehe. Funkar det?

Hej, kan man använda spetskål istället för vitkål? Jag har ibs.
Tack för bra recept och inspiration!

Hej! Såååå gott det blev!! Men ALLDELES för löst…Vad kan jag ha gjort för fel?
Hade färsk vitkål så färgen blev spännande limegrön *skratt*

Färsk vitkål är inte att rekommendera, den är för mjäll och innehåller för mkt vätska. Om man inte gillar löst mos såklart, hehe!

Så himla gott mos! Enklare och snabbar att göra än potatismos. Och mycket godare! Brukar ha i lite purjo också, ger god smak. ?

Hej Fanny
Har du “labbat” med att tillsätta en skvätt grädde till dina mosvarianter vid mixningen?

Vill prova vitkålsmos till planksteken o alltså gratinera i ugnen, tänker prova blanda i riven ost. Kan det funka? Eller blir det för löst?

De första två gångerna jag lagade vitkålsmos följde olika recept på nätet där det stod att vitkålen skulle koka runt 10 minuter och inte vara överkokt, men båda gångerna blev vitkålen ”trådig” och konstig när jag skulle mixa den. Sedan dess har jag alltid överkokt rejält innan jag mixar. Detta fungerar ok, men jag undrar hur moset skulle bli om jag gjorde som rekommenderat. Finns det något jag kan ha gjort fel från början eller ska vitkålen bli så ”trådig”?

Ljuvligt gott och så enkelt skriver en del. Andra att det blev trådigt trots att vederbörande kokade kålen länge.
Man undrar. Vågar man göra detta mos som jag tyckte verkade intressant att testa.

Gjorde moset på rödkål och det blev assnyggt blålila! Supergott, tack för ett bra recept.

Ett väldigt gott mos som passar både till fisk, kött eller en god korv.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök