Fiskgratäng är så himla simpelt och gott. Vi älskar fisk i vår familj. Nyttigt och gott. Speciellt kul tycker jag att se min treåring glufsa i sig. Det är ju himla praktisk med en rätt som nästan gör sig själv i ugnen!
Fiskgratäng
Ingredienser till ca 3-4 personer:
- 150 g fänkål
- 350 g vitkål
- 400 g vit fisk (välj aldrig pangasiusmal som är en stor miljöbov)
- 2 dl cream fraiche
- 2 dl grädde
- 4 msk gräslök (purjolök eller andra örter är också gott!)
- 1,5 tsk herbamare (ger mer smak än salt, men har du inte det går det bra med salt)
- 50 gram ost
- 1 vitlöksklyfta
- Peppar
Gör så här
- Låt fisken tina och torka av överflödigt vatten.
- Sätt på ugnen på 200 grader (175 grader varmluft)
- Skär fänkål och vitkål i strimlor och stek mjuka i smör.
- Blanda samman cream fraiche, grädde, herbamare, peppar och vitlök (jag river vitlöken)
- Lägg kålen i en ugnsfast form, lägg fisken i mitten, salta lite extra på fisken, strö över gräslök.
- Häll över crème fraiche-blandningen och riv osten över hela gratängen.
- Ställ in i ugnen ca 20 minuter.
- Gratängen ska fått fin färg och fisken ska vara färdig.
Jag har en digital termometer som jag brukar sticka in för att se efter, fisken ska vara 56 grader.
Servera gärna med en god sallad.
Tips!
Om du gillade det här receptet borde du även kolla in min andra fiskgratäng med räkor eller ost- och broccoligratäng
4.3/5
(12 Reviews)
5 kommentarer
I steg 3 står det att man ska blanda creme fraiche, grädde, ägg, herbamare, peppar och vitlök. Men hur mycket ägg ska det vara i? Har gjort den utan ägg hittills och varit supernöjd.
Hej! Jag tar bort det där med ägg, haha. Vet inte vart jag fick det ifrån. Tack för det, stor kram!
Underbart recept i alla fall. Har omvänt ett par fänkåls-skeptiker med detta.
Det här låter jättegott, tror du att man kan man använda kokosgrädde och b jäst istället i det här receptet?
Det tror jag blir supergott!