Barnmat lesscarbs

Potatisbullar – utan potatis (LCHF/Paleo)

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore

Jag har en tanke att börja återskapa minnen från min barndom. Recept som jag älskade när jag var liten. Som jag aldrig kommer att glömma. Potatisbullar är en sån sak. Mamma gjorde alltid det när vi hade överblivet potatismos och det var så gott! Egentligen ingen smaksensation, men kanske var det att se att mos blev biffar som fashinerade mig så mycket. Här kommer min Lesscarbs-version, och jag har såklart ersatt potatisen… Med vitkål! 

Jag bestämde mig att detta skulle bli bra, och jag hade tre barn som godkände receptet, så då känns det okej att lägga upp det. Jag blev själv väldigt nöjd med resultatet. Jag ville ha en mjuk biff, som mamma gjorde. Du kan välja att krydda med exempelvis kryddpeppar, blanda i bacon/fläsk eller annat rökt kött i smeten eller servera vid sidan om. Det är säkert också gott att riva i andra grönsaker för att leka med texturen.

4 portioner vitkålsbiffar

Lingonsylt

  • 225 gram frysta lingon
  • 1 dl vatten
  • Björksocker efter smak

Tillbehör

Bacon, fläsk, eller stekt svamp till servering och gärna rivna morötter, en självklarhet för mig.

Gör så här:

  1. Följ instruktionerna för vitkålsmoset. Om du får lite över kan du äta det i en matlåda!
  2. Lägg 5 dl mos i en skål. Tillsätt resterande ingredienser under vispning (gärna elvisp) eftersom du inte vill ha klumpar i smeten.
  3. Låt smeten stå och svälla minst fem minuter.
  4. Forma biffar med fuktiga händer som du sedan vänder i pofiber eller mandelmjöl, eller varför inte en blandning?
  5. Stek i smör, ghee eller kokosolja på svag värme, några minuter, mellan 4-5 skulle jag tro, på varje sida. Går såklart fortare om du har varmare, men då riskerar du att bränna biffarna.
  6. Koka samman lingon, vatten och sötning, jag använde knappt 1 dl eftersom barnen (och deras kompis framförallt) gillar det lite sötare.
  7. Stek eventuella tillbehör och riv morötter eller annan sallad du vill ha till.
Det här var verkligen ett roligt recept att göra!
Det här var verkligen ett roligt recept att göra!
Vitkålsmos biffar
Här serverade jag biffarna med stekt julskinka som jag köpte billigt efter jul! Som man fick i skolan – som jag älskade som barn.

Vilken rätt från din barndom saknar du? Skriv gärna en kommentar! Nästa gång ska jag göra friterade bläckfiskringar, en solklar favorit när jag var liten. (Japp, jag hade rätt speciell smak, hehe)

3.8/5 (4 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

20 kommentarer

Hur menar du här? I receptet står det så här “2 dl 1,5 dl pofiber”
Menar du 1,5-2 dl pofiber eller är det någon ingrediens som du glömt skriva ut? 🙂

Det ska vara 2 st. Har ändrat nu. Det var jag som slog på stort och gjorde dubbel sats från början, skulle sedan halvera och missade att ta bort på två ställen. Nu verkar det vara i sin ordning 🙂

Hej! Tack för en bra blogg!har testat att göra din pannkaka med kokosmjölk.Den är toppengod,smakar lite som kroppkaka.När jag var barn så åt jag mycket palt o kroppkakor.Finns det möjligen nån chans att du kan testa?Har inte problem med att äta potatis nån gång,men sädesslag är inget för mig.Häls Anna

Hej! Jag älskar pitepalt! Kan du göra ett recept som
liknar det, men med mycket mindre kolhydrater?

Ja, som kroppkakor, men ändå inte… 🙂
Palt görs på riven, rå potatis.

Nu har jag gjort dina “potatisbullar” igen.
Toppenrecept!
De är så goda att äta kalla, som mellanmål när suget sätter in.

Trevlig helg!
Bia

Palt saknar jag <3 Och Kroppkakor. Finns ute ett recept men det är inte många som tycker det är någon höjdare…

Ja, det är ju jättegott, men som sagt, svårt att få till tror jag. Jag har tänkt på det länge och ska fortsätta tänka lite till 😉

Hej!
Spännande! Friterade bläckfiskringar är en favorit! Har du hunnit testat att göra ett recept på dem?

Fantastiskt gott. Gjorde mos enkom för denna rätt. Riktigt smaskens.
Jag har tur, för de blev ett par över, som jag kan ha till brunch imorgon.
Tusen tack.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök