Jag har en tanke att börja återskapa minnen från min barndom. Recept som jag älskade när jag var liten. Som jag aldrig kommer att glömma. Potatisbullar är en sån sak. Mamma gjorde alltid det när vi hade överblivet potatismos och det var så gott! Egentligen ingen smaksensation, men kanske var det att se att mos blev biffar som fashinerade mig så mycket. Här kommer min Lesscarbs-version, och jag har såklart ersatt potatisen… Med vitkål!
Jag bestämde mig att detta skulle bli bra, och jag hade tre barn som godkände receptet, så då känns det okej att lägga upp det. Jag blev själv väldigt nöjd med resultatet. Jag ville ha en mjuk biff, som mamma gjorde. Du kan välja att krydda med exempelvis kryddpeppar, blanda i bacon/fläsk eller annat rökt kött i smeten eller servera vid sidan om. Det är säkert också gott att riva i andra grönsaker för att leka med texturen.
4 portioner vitkålsbiffar
- 5 dl vitkålsmos
- 2 ägg
- 1/2 msk fiberhusk
- 1/2 dl kokosmjöl (Aman Prana – se i adlink)
- 1,5 dl pofiber
- ca 1/2 tsk salt
- Pofiber eller mandemjöl att vända i
Lingonsylt
- 225 gram frysta lingon
- 1 dl vatten
- Björksocker efter smak
Tillbehör
Bacon, fläsk, eller stekt svamp till servering och gärna rivna morötter, en självklarhet för mig.
Gör så här:
- Följ instruktionerna för vitkålsmoset. Om du får lite över kan du äta det i en matlåda!
- Lägg 5 dl mos i en skål. Tillsätt resterande ingredienser under vispning (gärna elvisp) eftersom du inte vill ha klumpar i smeten.
- Låt smeten stå och svälla minst fem minuter.
- Forma biffar med fuktiga händer som du sedan vänder i pofiber eller mandelmjöl, eller varför inte en blandning?
- Stek i smör, ghee eller kokosolja på svag värme, några minuter, mellan 4-5 skulle jag tro, på varje sida. Går såklart fortare om du har varmare, men då riskerar du att bränna biffarna.
- Koka samman lingon, vatten och sötning, jag använde knappt 1 dl eftersom barnen (och deras kompis framförallt) gillar det lite sötare.
- Stek eventuella tillbehör och riv morötter eller annan sallad du vill ha till.
Vilken rätt från din barndom saknar du? Skriv gärna en kommentar! Nästa gång ska jag göra friterade bläckfiskringar, en solklar favorit när jag var liten. (Japp, jag hade rätt speciell smak, hehe)
20 kommentarer
Hur menar du här? I receptet står det så här “2 dl 1,5 dl pofiber”
Menar du 1,5-2 dl pofiber eller är det någon ingrediens som du glömt skriva ut? 🙂
Såg det precis också! hehe. Det ska vara 1,5 dl pofiber. Kram <3
42 ägg?!?! 😉
HAHA extra mycket protein du vet. 😉
Och ägg…. Hur många? 42??! Är det 4 st eller 2 st??
Det ska vara 2 st. Har ändrat nu. Det var jag som slog på stort och gjorde dubbel sats från början, skulle sedan halvera och missade att ta bort på två ställen. Nu verkar det vara i sin ordning 🙂
Åååå…jag saknar Raggmunk och stekta kroppkakor! Har du något bra alternativt recept till dem? ☺??
Ska fundera på de båda! 🙂 Jättebra idé tycker jag 🙂
Hej! Tack för en bra blogg!har testat att göra din pannkaka med kokosmjölk.Den är toppengod,smakar lite som kroppkaka.När jag var barn så åt jag mycket palt o kroppkakor.Finns det möjligen nån chans att du kan testa?Har inte problem med att äta potatis nån gång,men sädesslag är inget för mig.Häls Anna
Sååååå goda!! Skulle kunna äta dessa vid fika ?
HAHA! Så roligt att höra! :)))
Hej! Jag älskar pitepalt! Kan du göra ett recept som
liknar det, men med mycket mindre kolhydrater?
Är det som kroppkakor typ?
Ja, som kroppkakor, men ändå inte… 🙂
Palt görs på riven, rå potatis.
Nu har jag gjort dina “potatisbullar” igen.
Toppenrecept!
De är så goda att äta kalla, som mellanmål när suget sätter in.
Trevlig helg!
Bia
Åhhhh vilket recept!!! ?? Tack!
Måste vara duktigt och inte äta upp allt ??
Haha, vad roligt att höra! Hoppas att du lyckas med utmaningen 😉
Palt saknar jag <3 Och Kroppkakor. Finns ute ett recept men det är inte många som tycker det är någon höjdare…
Ja, det är ju jättegott, men som sagt, svårt att få till tror jag. Jag har tänkt på det länge och ska fortsätta tänka lite till 😉
Hej!
Spännande! Friterade bläckfiskringar är en favorit! Har du hunnit testat att göra ett recept på dem?
Fantastiskt gott. Gjorde mos enkom för denna rätt. Riktigt smaskens.
Jag har tur, för de blev ett par över, som jag kan ha till brunch imorgon.
Tusen tack.