Palak paneer är den enda rätten jag äter på indiska hak. Det är min absoluta favorit och de gånger jag varit i Indien (hela fem tillfällen) åt jag det varje dag! Palak betyder spenat och paneer är en indisk färskost, som faktiskt är ganska lätt att göra. Jag brukar dock använda halloumi eller grillost, det är väldigt enkelt. Här ser du detta recept i videoformat på Instagram!
Utrustning jag använder till detta recept
Palak paneer – Du behöver
- 2 gula lökar
- 1 bit ingefära, i storlek av en rejäl tumme
- 2-3 stora vitlöksklyftor
- 1/2 msk indisk curry som Garam Masala*
- 1 tsk gurkmeja
- Rejält med svartpeppar
- 1 tsk-1 msk valfri chilisås (går såklart bra med färsk/torkad chili eller hoppa över helt)
- 1 msk tomatpuré
- 400-500 gram hackad spenat
- Cirka 2 dl vatten (du kan ta mer om du vill ha lösare)
- 400 gram grillost/halloumi*
- Salt/örtsalt och fett att steka i. Läs gärna detta inlägg: Vilket fett ska jag steka i?
- Valfritt: 2 röda lökar + smör till stekning
*Jag skriver detta lite krypiska för att du kan använda Garam masala som är det mest “klassiska” men jag personligen har ofta svårt för just den kryddblandningen då jag tycker att det är för mycket nejlika i många. Därför brukar jag använda Curry Korma, eller Curry Vindaloo istället. Jag brukar testa lite olika märken och sorter för att se vilka jag gillar. Man kan ju givetvis arbeta med mängden, för att få fram god smak utan att det blir för mycket smak av nejlika.
Det går också att köpa färdig paneer, exempelvis denna.
Palak paneer – Gör så här
- Skala och hacka lök, vitlök och ingefära.
- Stek löken i pannan några minuter tills den är mjuk, välj längre värme för att inte bränna löken.
- Tillsätt vitlök, ingefära, curry, gurkmeja, svartpeppar, chilisås och tomatpuré, stek ytterligare några minuter.
- Tillsätt vatten och spenat och koka ihop några minuter till. Nu kan du välja om du vill mixa spenatsåsen till en slät sås, eller om du vill ha den lite mer chunky. Min son Sixten vill ha den mixad.
- Stek eller kör grillosten gyllene i airfryern, jag har denna Airfryer, som jag verkligen älskar.
- Vill du ha smörstekt rödlök på toppen är det dags att göra den. Sedan toppar du spenatröran med grillosten och löken. Rör om lite slarvigt.
- Din Palak paneer är redo att servera!
Tillbehör
Servera med det klassiska basmatiriset, eller rött ris, eller varför inte svart ris? En annan god liten vän är durrakorn. Föredrar du mer low carb kan du testa shirataki nudlar eller varför inte göra min glutenfria wraps!