marockansk-pulled-chicken

Marockansk pulled chicken – snabbt enkelt och gott

Annonssamarbete med Svensk Fågel och köplänkar till Bodystore

Jag brukar ju göra min marockanska pulled beef som är ett väldigt populärt recept här på sajten. Jag har dock valt att göra den på kyckling den här gången och det blev verkligen magiskt! Hela familjen åt med stor förtjusning. Hoppas att du också gillar lika mycket som oss. 🙂 

Jag vill att de djur jag äter ska haft ett bra liv. Därför väljer jag Svensk fågel märkt med den Gula Pippin, och allra helst deras ekologiska alternativ. Enligt Livsmedelsverket skulle detta recept där jag ersätter 1 kg nötkött med 1 kg kyckling spara 23-29 kg växthusgaser! Det låter ju rätt klimatsmart tycker jag 🙂

Vet du vad Gula Pippin står för, förresten?

En kyckling eller kalkon som är märkt med den Gula Pippin kommer från Sverige. Den har inte fraktats långt och slakterierna ligger nära gårdarna. Kycklingarnas mat kommer från Sverige och eftersom kycklingar äter mindre än andra djur (exempelvis svin och nöt) går det åt mindre föda till dem, detsamma gäller för vattnet de dricker. Här kan du läsa mer om den Gula Pippin.

Något annat som är väldigt hållbart är att man använder fåglarnas eget gödsel som näring till den föda de äter. Det är en sak som jag blev varse om som barn på landet varje vår. Jag älskar fortfarande doften av gödsel, hur konstigt det än låter. Det inger hopp om sommaren. Du som lantis förstår kanske vad jag menar, om inte får du gärna skratta. Det bjuder jag på.

Här är receptet:

  • 1 kg kycklinglårfilé eller kycklingfilé
  • 2 stora lökar, gula eller röda (tunt skivade)
  • 4 vitlök solo (eller ca 1 hel mindre vitlök)
  • 2 tsk chiliflakes
  • 1 msk spiskummin
  • 1,5 msk kakao
  • 2 tsk kanel
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk herbamare
  • 2 dl vatten
  • 1 dl rött vin
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • Smör till stekning

Till servering: Majonäs med valfri smaksättning, Snabb avokadoröra/guacamole, grönsaker som sallad, tomat, lök och gärna blomkålsris.

Gör så här:

  1. Bryn köttet i smör i en emaljerad gjutjärnsgryta.
  2. Häll på samtliga ingredienser över köttet och ge det ett uppkok.
  3. Sänk värmen och rör runt då och då så det inte bränns fast i botten. Det tar cirka 1,5-2 timmar innan såsen kokat ihop och köttet är så mört att du kan dra isär det med en gaffel.
  4. Servera i salladsblad, toppat med avokadoröra, majonäs och grönsaker.

Så här hittar du Gula Pippin

gulapippin

Så här ser symbolen för den Gula Pippin ut som du ska leta efter i butiken. Medlemsföretagen är Kronfågel, Guldfågeln, Lagerbergs Kyckling, Knäreds Kyckling, Bjärefågel och Ingelsta Kalkon.

Surfa gärna in här och läs mer om den Gula Pippin. Svenska bönder jobbar efter världens högsta krav om djurskydd.


Detta inlägg är ett samarbete mellan Svensk Fågel och Lesscarbs Sverige.

3.7/5 (11 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

6 kommentarer

Hur ska jag göra för att det ska fungera i en slowcooker? Kan jag koka ihop vätskan efteråt på spisen?

Ja absolut, man brukar rekommendera det när man ska koka något längre, lixom en mer tjockbottnad gryta, så håll koll bara så det inte bränns fast. 🙂 Lycka till! 🙂 <3

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök