Så galet gott. Riktig juggemat som jag fullkomligt älskar. Rustikt, simpelt, smakrikt. Bjöd även Martina på detta och hon höll med om att det är supermega-gott! Surkål som är så nyttigt också. Får jag detta av min svärmor äter jag det framför TV:n som snacks och får en hel del konstiga blickar från min man. Haha.
Okej då kör vi receptet. Som det säkert finns mängder av varianter av. Men så här gjorde jag:
Till cirka 4 personer
- Drygt 1 kg surkål (gärna helt huvud)
- Ca 400-500 gram rökta revben.
- 4 lagerblad
- Ca 20 pepparkorn, jag tog ca hälften vita/svarta
- Ca 1 liter vatten
Gör så här
Skär revbenen och kålen i mindre bitar och varva i en tjockbottnad gryta. Tillsätt lagerblad, vatten och peppar. Jag brukar lägga kornen i en te-boll så slipper någon tugga i sig ett helt korn av misstag. Låt koka under lock minst 40 minuter, gärna längre, köttet blir bara mörare då.
Tips och Trix
Sältan kommer från revbenen och kålen så jag brukar inte salta extra. Du kan anpassa mängden vätska, jag tycker om att det är lite vattnigt, det är gott! Jag köper de rökta revbenen i Hötorgshallen i Stockholm, kanske har du en lokal butik nära dig som säljer eller kan ta hem! Jag vet flera som har i paprika, paprikapulver och även chili, smaka dig fram till din favorit!
Om du inte har rökta revben kan du använda annat rökt kött.
3 kommentarer
Så himla synd att de nyttiga bakterierna i surkålen dör när man värmer den så varmt 🙁
Ja just i denna rätt tror jag inte att det är primärt fokus 🙂
Hej,
Har du testat den här grytan? Också riktigt juggekäk. Receptet kommer från Prima Delikatesser i Hötorgshallen.
https://mittkok.expressen.se/recept/pasulj-bonsoppa/