Lesscarbs sillar

Lesscarbs sillar – En grundinläggning & 7 krämiga smaksättningar

Sill är något jag älskar! Redan som treåring mumsade jag sill med mina föräldrar. Här följer en grundinläggning och sju olika krämiga smaksättningar till. Låt det väl smakas, till jul, påsk, midsommar eller när helst du är sugen på sill. De fem första smaksättningarna delade jag med mig av i decembernumret av tidningen Allt om LCHF 2014.

 

Lesscarbs sillar

 

Ingredienser till 1 burk:

  • 1 burk inläggningssill (220 g avrunnen sill)
  • 1/2 dl ättika 12 %
  • 1,5 dl vatten
  • 2-3 msk sötning (jag använder sötströ)
  • 1 liten rödlök
  • 1 liten morot
  • Några cm färsk ingefära
  • 1/2 tsk kryddpeppar
  • 1/2 tsk vitpeppar
  • 2-4 lagerblad

 

Gör så här

  1. Koka upp ättikan, vattnet och sötning tills den löst sig.
  2. Låt svalna.
  3. Skölj sillfiléerna och skär dem i bitar.
  4. Skär lök, morot och ingefära i mindre bitar.
  5. Varva sill med övriga ingredienser i en burk, slå över lagen.
  6. Låt stå 1-2 dygn före servering.

Till fem smaksättningar rekommenderar jag tredubbelt recept av den inlagda sillen. Det betyder ca 120 gram sill per smaksättning. Men det kan du styra själv beroende på vilket förhållande mellan sås/sill som tilltalar dig och din familj mest. Låt sillen droppa av i en sil innan du lägger ner den i såsen. Gör gärna sillarna dagen innan så smakerna hinner sätta sig.

  • Majonnäsen till sillarna gör jag själv, enkelt, billigt och gott! Se mitt majonäsrecept..
  • Om du inte gillar sill kan jag tipsa om att skala en aubergine, skär den i “sillbitar” koka försiktigt ca fem-sju minuter i rejält saltat vatten.
  • Om du inte vill använda sötning kan du vattna ur saltsill ett dygn och sedan följa recepten ovan.

Fänkålssill

 

Ingredienser:

  • Ca 120 gram inlagd sill
  • 1 dl fänkål
  • 1 msk rostade fänkålsfrön
  • 2 msk majonäs
  • 1 dl crème fraîche
  • 1-2 krm salt

 

Gör så här

  1. Rosta fänkålsfröna i en torr panna några minuter, se upp så de inte bränns.
  2. Mortla dem sedan grovt.
  3. Skär den färska fänkålen mycket tunt.
  4. Blanda ihop samtliga ingredienser, smaka av med salt.

Enbärssill

 

Ingredienser:

  • Ca 120 gram inlagd sill
  • 1 tsk torkade enbär
  • 2 msk majonäs
  • 1 dl crème fraîche
  • 1-2 krm salt

 

Gör så här

  1. Mortla de torkade enbären.
  2. Blanda ihop samtliga ingredienser, smaka av med salt.

Citron- och ingefärssill

 

Ingredienser:

  • Ca 120 gram inlagd sill
  • Zest och saft från 1 liten eko-citron (motsvarar ca 1 msk zest och 2 msk citronjuice)
  • 1 msk färskriven ingefära
  • 1 dl smetana
  • 2 msk majonäs
  • 1 krm salt
  • 1 nypa gurkmeja (endast för färgens skull, kan uteslutas)

 

Gör så här

  1. Tvätta citronen noga.
  2. Riv det yttersta skalet på citronen (zesten) och pressa ur saften.
  3. Riv ingefäran fint.
  4. Blanda ihop samtliga ingredienser och smaka av med salt.

Parmesansill

 

Ingredienser:

  • Ca 120 gram inlagd sill
  • 1/2 dl crème fraîche
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 2 dl fint riven parmesan + 1 dl grovt riven
  • 1 msk majonäs
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • Finhackad röd chili efter smak (även sambal oelek går bra) (kan även uteslutas helt)
  • 1 krm salt

 

Gör så här

  1. Riv parmesanosten, riv/pressa vitlöken och finhacka den röda chilin.
  2. Blanda sedan ihop samtliga ingredienser och smaka av med salt.

Wasabi- och ruccolasill

 

Ingredienser:

  • Ca 120 gram inlagd sill
  • 25 g ruccola (1 stor näve)
  • 1 dl crème fraîche
  • 2 msk majonäs
  • 2 tsk wasabi
  • 1 krm salt

 

Gör så här

  1. Stavmixa samman alla ingredienser till såsen.
  2. Blanda sedan ihop med sillen och smaka av med salt.

Currysill

 

Ingredienser:

  • Ca 120 gram inlagd sill
  • Knappt 1 dl cream fraice
  • 2 msk majonäs
  • 1 msk turkisk yoghurt
  • 1 tsk gul curry
  • 1-2 krm salt

 

Gör så här

  1. Blanda samman alla ingredienser till såsen utom salt.
  2. Vänd sedan ner sillen smaka av med salt.

Örtsill

 

Ingredienser:

  • Ca 120 gram inlagd sill
  • Knappt 1 dl cream fraice
  • 2 msk majonäs (recept hittar du här)
  • 1 msk turkisk yoghurt
  • 1 dl valfria örter, i denna blev det persilja, gräslök och dill
  • Salt efter smak

 

Gör så här

  1. Blanda samman alla ingredienser till såsen utom salt.
  2. Vänd sedan ner sillen smaka av med salt.

Pepparrotssill

 

Ingredienser:

  • Ca 120 gram inlagd sill
  • 1 dl Crème fraîche
  • 1 msk majonäs
  • 2 msk färskriven pepparrot
  • 1 krm salt

 

Gör så här

  1. Blanda samman Crème fraîche, majonäs och pepparroten som du river fint.
  2. Lägg ner den avrunna sillen och smaka av med salt.
  3. Låt stå över natten för att smakerna ska hinna sätta sig.

Gräslök- och vitlökssill

 

Ingredienser:

  • Ca 120 gram inlagd sill
  • 1 dl Crème fraîche
  • 1 msk majonäs
  • 1 knippe färsk gräslök
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 1 krm salt

 

Gör så här

  1. Blanda samman Crème fraîche, majonnäs, finhackad gräslök och pressad vitlök.
  2. Lägg ner den avrunna sillen och smaka av med salt.
  3. Låt stå över natten för att smakerna ska hinna sätta sig.

Wild chips sill

 

Ingredienser:

Gör så här

  1. Gör en sats Wild chips röra.
  2. Blanda samman med en sats sill.
  3. Låt stå över natten för att smakerna ska hinna sätta sig.

Klar sill med ingefära och chili

 

Ingredienser till en större burk:

  • 2 burkar inläggningssill
  • 1 dl ättika 12 %
  • 3 dl vatten
  • 1/2 tsk vitpeppar
  • 1/2 tsk kryddpeppar
  • 3 lagerblad
  • 1/2 dl valfri sötning
  • 1 röd lök
  • 1 morot
  • 1 röd chili
  • 50 gram ingefära

 

Gör så här

  1. Värm vatten, ättika och sötning, rör om tills sötningen löst sig
  2. Låt svalna.
  3. Skölj sillen, klipp i bitar och låt den rinna av.
  4. Skala och skiva lök, morot, chili (ta bort kärnorna om den är väldigt stark) och ingefära.
  5. Varva samtliga ingredienser i en burk.
  6. Låt stå 1-2 dygn.

Tips!

Samma dag som servering blandar jag i 1 skivad röd lök och ca 10 cm purjolök, som ger ett gott krisp till sillen.

4.3/5 (4 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

2 kommentarer

Hej! Undrar om man behåller morot, ingefära, lök mm i sillblandningen när man lägger den i smaksättningen tex i wasabi och ruccolasill eller om man ska peta bort dem?

Jag brukar inte ha med det i den krämiga sillen, tar bort det och har mer till den klara sillen istället.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök