Kycklingburgare är min melodi sedan innan. Men det här var nog det godaste jag lagat på mycket länge. Jag älskar ju att sätta twist på saker, och här har jag tagit en klassisk “kötträtt” och ersatt med två kycklingfavoriter. Utbankad kycklingfilé och kycklingfärs. Två goda majonnäser på det, grönsaker och “the bröd” så är vi i hamn. Vem kommer inte äta dessa ute en härlig sommarkväll?
Kycklingburgare är svårt att misslyckas med. Det blir så himla saftigt och gott! Jag får ofta frågor hur man steker nötfärs saftigt, men det är inget man behöver fundera på med kycklingfärs. Det blir alltid bra! Ett underskattat tips är att banka ut en kycklingfilé och steka i rikligt med smör eller grilla, det blir otroligt mört.
Tänk på att det är otroligt viktigt med hygienen när det kommer till rå kyckling. Jag som alltid använder träskärbräda byter ut den mot en stenbräda när jag skär rå kyckling. Har du inte det är plast att föredra, eller att skära på en tallrik. Jag använder heller aldrig ringar eller andra smycken på mig när jag hanterar rå kyckling. Kan tyckas som småsaker, men det går inte nog att betona hur viktigt det är att vara hygienisk när det kommer till kyckling, och speciellt denna tid på året då bakterier växer fortare tack vare värmen.
Kycklingburgare nr 1 med kycklingfärs
- 500 gram kycklingfärs räcker till cirka 8 stora burgare, 12 mindre, och närmare 16 miniburgare.
- 1,5 msk milt paprikapulver
- 1-1,5 tsk Herbamare örtsalt
- Smör att steka i
- Blanda samman samtliga ingredienser, forma biffar med fuktiga fingrar. Stek några minuter på varje sida. Vill du lägga ost på som jag gjort på bilden, lägger du på den efter första vändningen eller strax efter. Jag gillar när osten är ordentligt smält.
Blanda samman och skär grönsakerna:
- 1/2 sats 10 sek majonnäs
- 1/2-1 msk chipotlepaste (finns vid tacohyllan)
- Krispig sallad, tomat, rödlök
Kycklingburgare nr 2 med utbankad cajunfilé
- 2 kycklingfiléer räcker till 4 stora burgare, 6 mindre eller 8 mini
- Valfri mängd Cajunkrydda, jag använder den från Herbaria, men det finns flera olika
- Salt
- Smör att steka i
- Lägg kycklingfiléen i en påse och slå med något hårt, jag använde en mortel, men en kavel, stekpanna eller liknande funkar bra. Banka ut tills den är ungefär 1 cm tjock.
- Salta och krydda med cajun.
- Stek på hög värme i rikligt med smör några minuter på varje sida. Jag gillar om ytan blir lite krispig.
Blanda samman och skär grönsakerna:
- 1/2 sats 10 sek majo (se nedan)
- drygt 1 dl grovt riven parmesanost
- 1-2 avokado, Rödlök, gurka, tomat, bladspenat eller annan sallad
Recept du behöver utöver ovanstående
- The bröd by Maria Emerich – gör fyra stora bröd, sex i storleken som de jag gjorde eller 8 mini. Jag doppade toppen i sesamfrön/vallmofrön. Men det kan du givetvis hoppa över om du vill.
- 10 sek majonnäs med stavmixer. Gör en sats och använd varsin halva till de olika burgarna.
Serveringstips!
Servera gärna allt på fat så kan man själv bygga ihop sin burgare. Roligt, gott och kreativt! Vill du inte baka brödet kan du servera i ångade kålblad.
Hoppas det ska smaka! Kram Fanny