helstekt-kyckling-zucchini

Helstekt kyckling, pumpapesto och ungsrostad zucchini

Inlägget innehåller köplänkar till Bodystore och Kökets favoriter

Sixtens och mina Zucchini levererar stort! Verkligen stort. De är ju helt enorma. Sixten är så stolt och glad. I söndags var Jessica (tjockkocken) och hennes Eric här och då bakade vi dem i ugnen. Supergott! Jag övertygade dem även om att helstekt kyckling är supergott, de hade bara minnen av stackars kycklingar som dött på nytt i ugnen efter 2-3 timmar. Hoppas de är sugna på bra kyckling framöver.

Till 4 personer:

 • 1 hel kyckling

Välj ekologisk eller sol- och sprättkyckling, alltså en långsamväxande fågel. De har haft ett bättre liv, är godare och mer smakrika. Benen är utsökta att koka buljong på.  Dessutom får de bättre foder och innehåller mindre omega 6 än konventionella snabbväxande fåglar.

 • Havssalt
 • 1 stor zucchini eller 2-3 normalstora
 • Olivolja
 • Herbamare
 • 1 sats Pumpafröpesto (du kan minska ner parmesanen, ersätta med getost eller utesluta helt)
 • 1 stor sallad med fetaost (jag hade olika salladssorter, tomat, paprika, lite morot och gurka + 1 pkt fetaost av får/get)
 • Höll på att glömma att jag hittade lite vitlök- och persiljesmör i frysen också. Till 250 gram smör använder jag 2-3 vitlöksklyftor och en rejäl näve hackad persilja och lite herbamare. Sedan formar jag en ”korv”  i bakplåtspapper eller plastfolié och fryser minst 30 minuter. Sedan skär jag upp lämplig mängd till middagen och behåller resten i frysen till annan gång.

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 175 grader.
 2. Torka av kycklingen och salta rejält runt om. Vi pratar rejält.
 3. Ställ in i ugnen tills kycklingen uppnår 82 grader intill benet, det tar ungefär 50-60 min beroende på ugn.
 4. Skär zucchinin i ca 1,5-2 cm bitar, salta med herbamare och ringla över olivolja. Ställ in i ugnen cirka 30 minuter. Mina är hårdare i köttet, mer som en pumpa, så kanske att mindre behöver kortare tid.
 5. Gör peston och salladen.
 6. Servera!

En stektermometer är ju ett måste i köket. Jag får många mejl från personer som bara lyckas få till torra biffar, filéer och kladdiga bröd. Använd termometer är mitt standardsvar. Då behöver man inte vara expert. Den här exempelvis är bra (länk)

0/5 (0 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

2 kommentarer

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök