Hur hade jag glömt den här rätten som jag lagade när jag gick på gymnasiet? Det blev väldigt ofta i perioder hos kompisar. Superenkelt att förbereda, laga och extremt gott att äta. Till 3-4 personer:
- 1 hel kyckling, ca 1,3 kilo (Du kan också ta motsvarande mängd kycklingdelar om du inte gillar att stycka kyckling)
- 1 citron
- Salvia (eller annan torkad krydda)
- Smör
- Salt och peppar
- 1 röd chili (kan uteslutas)
- 1/2 dl färskost
- 1-2 msk grädde
- Valfria grönsaker
- Olivolja
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Dela den hela kycklingen så du får ut 2 filéer, 2 klubbor och två vingar. Lägg i en ugnsfast form.
- Salta och peppra ordentligt på båda sidorna. Strö över salvia. Lägg på en klick smör på varje kyckling och två citronskivor.
- Skär chilin grovt och lägg ner i formen. När skyn bildas kommer den får jättegod smak av citronen och hetta från chilin. Du kan utesluta chilin om du vill.
- Ställ in i ugnen ca 30 minuter, kycklingsaften ska vara klar när du skär i kycklingen.
- Servera tillsammans med ungsbakade grönsaker. Dela dem (gör jag med allt utom tomater) salta, ringla olja över och in samtidigt med kycklingen.
Skysåsen:
- Häll av skyn från kycklingen i en liten kastrull, lägg ner färskosten och 1-2 msk grädde. Låt koka upp och sjud 2-3 minuter. Klart!
Tips:
Det är väldigt gott att skrapa rent citronen och ha det lilla fruktkött som finns kvar tillsammans med kycklingen. Ger en liten extra dimension på rätten.
0/5
(0 Reviews)