Gymnasiekyckling med skysås och tillbehör

Dela på facebook
Dela på email
Inlägget innehåller köplänkar till Bodystore

Hur hade jag glömt den här rätten som jag lagade när jag gick på gymnasiet? Det blev väldigt ofta i perioder hos kompisar. Superenkelt att förbereda, laga och extremt gott att äta.

Till 3-4 personer:

  • 1 hel kyckling, ca 1,3 kilo (Du kan också ta motsvarande mängd kycklingdelar om du inte gillar att stycka kyckling)
  • 1 citron
  • Salvia (eller annan torkad krydda)
  • Smör
  • Salt och peppar
  • 1 röd chili (kan uteslutas)
  • 1/2 dl färskost
  • 1-2 msk grädde
  • Valfria grönsaker
  • Olivolja

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Dela den hela kycklingen så du får ut 2 filéer, 2 klubbor och två vingar. Lägg i en ugnsfast form.
  3. Salta och peppra ordentligt på båda sidorna. Strö över salvia. Lägg på en klick smör på varje kyckling och två citronskivor.
  4. Skär chilin grovt och lägg ner i formen. När skyn bildas kommer den får jättegod smak av citronen och hetta från chilin. Du kan utesluta chilin om du vill.
  5. Ställ in i ugnen ca 30 minuter, kycklingsaften ska vara klar när du skär i kycklingen.
  6. Servera tillsammans med ungsbakade grönsaker. Dela dem (gör jag med allt utom tomater) salta, ringla olja över och in samtidigt med kycklingen.
gymnasiekyckling
Du kan även lägga i lök/vitlök i formen!
gymnasiekyckling
Här hade vi champinjoner, aubergine, zucchini, paprika och tomat. Riktigt god kombination.

Skysåsen:

  1. Häll av skyn från kycklingen i en liten kastrull, lägg ner färskosten och 1-2 msk grädde. Låt koka upp och sjud 2-3 minuter. Klart!

Tips: Det är väldigt gott att skrapa rent citronen och ha det lilla fruktkött som finns kvar tillsammans med kycklingen. Ger en liten extra dimension på rätten.

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @lesscarbs. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Få mitt gratis inspirationsbrevEtt mejl i veckan som gör dig glad. Fullt med recept, veckomenyer, tips, bilder och unika erbjudanden.
Prenumerera här →