Detta började som en tanke, blev sedan början på en rätt, sedan ångrade jag mig och tänkte om, sedan ångrade jag mig igen och här är resultatet! Så gott och värmande. Och perfekt med allt i samma gryta!
Höstgryta med kyckling, tomat, kokos och ingefära
Ingredienser till 4-6 portioner:
- 2 lökar
- 4 vitlöksklyftor
- 50 gram ingefära
- 1 msk oregano
- knappt 1 msk sambal oelek
- citronskal från 1/2 citron
- Ca 2 tsk herbamare
- Peppar
- 2 pkt tomatkross
- 900 gram kycklingfilé
- 500 gram valfria grönsaker, jag använde 1/2 zucchini, 1/2 litet blomkålshuvud och 2 nävar fryst broccoli
- 250 gram kokosgrädde eller krämig kokosmjölk
- Kokosolja till stekning
Gör så här
- Skala och hacka vitlök och lök. Bryn i kokosolja.
- Skala och hacka ingefäran i små bitar, släng ner i grytan.
- Tillsätt oregano, sambal oelek, citronskal, herbamare och ge grytan några generösa drag med pepparkvarnen. Tillsätt även de krossade tomaterna. Låt puttra cirka 20 minuter så smakerna kommer fram.
- Under tiden skär du kycklingen i mindre bitar, tänk att man ska kunna äta med sked. Skär också grönsakerna i munsbitar.
- Lägg sedan i kokosgrädde/mjölk och kycklingen, rör runt och låt sjuda i tills kycklingen är klar, tiden beror såklart på storleken, men cirka 10 minuter.
- Om du vill ha grönsakerna helt mjuka lägger du i dem samtidigt som kokosgrädden och kycklingen, men jag tycker om lite krisp, så jag la i dem cirka 5 minuter före servering.
- Toppa gärna med färska örter och ännu mera ingefära.
Ingefära är värsta superknölen, fullproppad med antioxidanter, bra vid magbesvär, hjälper immunförsvaret vid infektion i kroppen och sägs vara bra för hjärtat.
Nu i förkylningstider rekommenderar jag min dunderdryck mot förkylning, fullproppad med ingefära, god både kall och varm!
Tips!
Om du gillade det här receptet borde du även kolla in min mustiga högrevsgryta
3.1/5
(16 Reviews)