Detta recept på auberginerullar med spenatfyllning och tomatsås är ett mycket uppskattat recept i min familj och bland mina vänner. Tillbehören sätter lyxighetskänslan, en god sallad till är ett måste! Väldigt gott att ha i matlådan också, eftersom smakerna sätter sig när den fått stå ett tag. Går enkelt att göra, och kan förberedas innan gästerna kommer fram till det sista momentet som är en stund i ugnen. Smidigt och bra, helt min melodi.
Auberginerullar till tre-fyra personer:
- 2 stora auberginer
Tomatsås:
- 1 burk krossade tomater
- 1/2 dl vatten
- 1 msk tomatpuré
- Herbamare, peppar, stark paprika (chili eller liknande) efter smak (lök och vitlök passar ju också bra här i så fall fräst innan)
- 1 Mozzarellaost
Så här gör du tomatsåsen
- Koka ihop ingredienserna, 10-15 minuter. (Vissa tomatsorter kan behöva en uns sött för att bryta av om de är väldigt sura, tillsätt i så fall en nypa sötning eller två.)
Ibland behövs det slås på lite mera vatten så den inte bränns om du väljer att koka den länge. - Slå sedan på tomatsåsen över rullarna och lägg på mozzarellan.
- In i ugnen igen på 200 grader tills hela ytan bubblar, ca 10-15 min.
Spenatröran:
- 300 g bladspenat fryst (eller några rejäla nävar färsk bladspenat)
- 1 gul lök
- 2-3 vitlöksklyftor
- 1 dl cream cheese
- 1/2 dl cream fraiche
- Herbamare samt peppar efter smak
Du kan ta 1,5 dl cream cheese, eller 1,5 dl cream fraiche eller byta ut mot kokosgrädde för mejerifri.
Så här förbereder du auberginerna och gör spenatröran
- Hacka löken och fräs den i en panna.
- Tillsätt den frysta spenaten och fräs tills vattnet försvinner.
- Rör ner övriga ingredienser, låt bubbla någon minut, låt svalna av något.
- Skär en stor aubergine (eller 2-3 små) på längden ca 0,5-1 cm tjocka och salta dem.
- Lägg på en plåt med lite ringlad olja över. Baka i ugnen ca 200 g tills auberginerna är mjuka, ca 10 min. Låt svalna så du kan ta i dem.
- Lägg sedan på fyllningen och rulla ihop. Ibland går auberginerna sönder men det går att lappa ihop dem lite. Ibland tar jag två smala eller två tunnare som en rulle.
- Lägg dem i en ugnsfast form.
Tips! Om du gillade dessa borde du även pröva detta recept: auberginerullar med kål och lök
4.7/5
(9 Reviews)
11 kommentarer
Denna har vi gjort.. Jag själv är inte så förtjust i detta men min man älskar det så vad gör man inte för maken:))
Håller med, jag gör också allt för min man. 🙂
En av de godaste rätterna jag vet! Jag kör inte lchf men älskar dina recept. Jag gör dessa veganska och det blir så gott! Skulle nästan kunna leva på den här rätten haha!
Har du testat de med oliver och kål? De är veganska 🙂
Hej igen två år senare! Fyller 20 imorgon och har beställt auberginerullar :*
Yey!
Otroligt gott! Tummen upp från alla i familjen! Skulle passa jättebra till en buffé och på julbordet. Tack! ??
Vad roligt att höra!
SÅ gott!
Rätten blev jättegod!! Hade inte alla ingredienser hemma, så jag bytte ut mozarellan mot litet riven gratängost och creme fraiche etc. med litet Kesella och majonnäs. Kryddade litet extra med torkad timjan. Kommer absolut att laga den igen.