Zucchinikaka är magiskt gott. Och enkelt att göra. Det här blir som en morotskaka, men istället för morot är det zucchini i, och vetemjölet är utbytt mot mandelmjöl. Godast är den dagen efter när den får stå till sig lite.
Zucchinikakan går lika bra att förvandla till en rödbetskaka eller morotskaka genom att ersätta zucchinin med samma mängd morot eller rödbeta. Frostingen passar alla kakor.
OBS, receptet är uppdaterat 2017-10-16. Jag har tillsatt 1/2 dl kokosmjöl istället för ytterligare 1/2 dl mandelmjöl.
Zucchinikaka
Springform 24 cm
Ingredienser:
- 200 gram smält smör eller som tidigare recept 2 dl rapsolja (för mjökproteinfri)
- 2 dl sötning, jag använder sötströ (björksocker går lika bra)
- 4 ägg
- 4 dl grovt riven zucchini
- 3 dl mandelmjöl
- 1/2 dl kokosmjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1,5 tsk kanel
- 1 tsk nyriven muskotnöt
- 1/2 tsk salt
Gör så här
-
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa sötning och smält smör/olja tillsammans med äggen några minuter.
- Riv zucchinin grovt och blanda ner i äggsmeten.
- Blanda övriga ingredienser och vänd ner i smeten. Häll ner i smord springform.
- Ställ in i ugnen 40-50 minuter, tills kakan är fast och en provsticka inte blir kladdig när du provkänner. Låt svalna helt. Gärna över natten så smakerna hinner sätta sig.
Frosting
Ingredienser:
- 200 gram cream cheese
- 4 msk lemoncurd + 2 msk till garnering
Gör så här
- Blanda samman färskosten och lemoncurden.
- Bred ut över kakan.
- Ta två matskedar lemoncurd och sprid ut med en gaffel över frostingen i ett vackert mönster.
På bilden har jag garnerat kakan med zucchiniskal och citronmeliss.
Tips!
Om du gillade det här receptet borde du kolla in min citronkaka med hallonglass
Om du saknar någon ingrediens kan du spana in min egen mini-shop hos Bodystore där jag samlat mina favoriter! Du hittar den här
Glöm inte att spana in min erbjudande- och rabattsida, där det då och då finns en generös rabattkod till mina läsare.
19 kommentarer
Så fantastisk gott. Mina barn tyckte den smakade morot?!
Den försvann fort:) Den komne riv garanterat att göra flera ggr..
Härligt! 🙂
Kan man använda sukrin och hur mycket
Ja det går bra, då tar du samma mängd som sötströ. Jag skulle nog ta lite mindre idag. Jag är inte van vid så sött. 🙂
Tack det blev riktigt bra men ska vänja mig med zucchini i kakor?
Haha, ja! 🙂
Hej! Den ser helt fantastisk ut, ska nog bli min påskbak i år 🙂 Jag undrar bara om den går att frysa kakan?
Hej! Ja det skulle jag absolut tro att det gör 🙂
Hej! Ska den svalna över natten i kylen eller på rumstemperatur?
Man ska aldrig låta saker svalna i kylen, då höjer man värmen i kylen. Låt alltid saker svalna i rumstemp, sedan kan du flytta över till kylen om du vill 🙂 Den håller sig rätt bra i rumstemp också!
Om man ska göra nötfri (om det går) vilket mjöl är mest likt mandelmjöl då?
Tacksam för svar!
Man kan använda kokosmjöl, men det suger mer vätska och då kan man behöva justera mängden vätska. Jag kan inte garantera att det blir precis samma resultat. Hoppas det blir bra! Kram Fanny
Min sjönk ihop och blev väldigt fet. God smak, dock! Kan man minska på smöret, tro?
Det borde funka bra!
Hej Fanny, följer dig och dina fantastiska recept med glädje. En fråga bara, när det kommer till sötströ, hermesetas och Nicks use like sugar så tycker jag alltid att alla bakverk får en knepig metallisk eller liksom besk eftersmak. Upplever aldrig du det? Kanske det är en vanesak?
Tack för alla bra recept!
Det är en vanesak, men björksocker smakar bättre!
https://lesscarbs.se/lchf-godsaker/sota-dina-bakverk-med-xylitol-bjorksocker/
Hej
Jag älskar dina recept ! ?
Men jag misslyckades med denna , bytte ut zucchini mot
Morötter och hade i kokos socker i , lite vanilj
Istället för muskot , jätte god smak men var mosig och inte klar. Hade den tillräckligt länge i ugnen ..
kan ju vara skillnad på zucchini och morot, jag hade haft den längre i ugnen bara, svårt att veta längd alltid, så många ugnar beter sig olika.
Hej
Jag älskar dina recept ! ?
Men jag misslyckades med denna , bytte ut zucchini mot
Morötter och hade i kokos socker i , lite vanilj
Istället för muskot , jätte god smak men var mosig och inte klar. Hade den tillräckligt länge i ugnen ..