Zucchinikaka med lemoncurd-frosting – LCHF/glutenfri

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore

Zucchinikaka är magiskt gott. Och enkelt att göra. Det här blir som en morotskaka, men istället för morot är det zucchini i, och vetemjölet är utbytt mot mandelmjöl. Godast är den dagen efter när den får stå till sig lite.

Zucchinikakan går lika bra att förvandla till en rödbetskaka eller morotskaka genom att ersätta zucchinin med samma mängd morot eller rödbeta. Frostingen passar alla kakor.

OBS, receptet är uppdaterat 2017-10-16. Jag har tillsatt 1/2 dl kokosmjöl istället för ytterligare 1/2 dl mandelmjöl.

Zucchinikaka

Springform 24 cm

 

Ingredienser:

  • 200 gram smält smör eller som tidigare recept 2 dl rapsolja (för mjökproteinfri)
  • 2 dl sötning, jag använder sötströ (björksocker går lika bra)
  • 4 ägg
  • 4 dl grovt riven zucchini
  • 3 dl mandelmjöl
  • 1/2 dl kokosmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk kanel
  • 1 tsk nyriven muskotnöt
  • 1/2 tsk salt

Gör så här

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Vispa sötning och smält smör/olja tillsammans med äggen några minuter.
    3. Riv zucchinin grovt och blanda ner i äggsmeten.
    4. Blanda övriga ingredienser och vänd ner i smeten. Häll ner i smord springform.
    5. Ställ in i ugnen 40-50 minuter, tills kakan är fast och en provsticka inte blir kladdig när du provkänner. Låt svalna helt. Gärna över natten så smakerna hinner sätta sig.

Frosting

Ingredienser:

  • 200 gram cream cheese
  • 4 msk lemoncurd + 2 msk till garnering

 

Gör så här

  1. Blanda samman färskosten och lemoncurden.
  2. Bred ut över kakan.
  3. Ta två matskedar lemoncurd och sprid ut med en gaffel över frostingen i ett vackert mönster.

På bilden har jag garnerat kakan med zucchiniskal och citronmeliss.

Zucchinikaka med lemoncurd-frosting

Zucchinikaka med lemoncurd-frosting

Zucchinikaka med lemoncurd-frosting

 

 

Tips!

Om du gillade det här receptet borde du kolla in min citronkaka med hallonglass

 

Om du saknar någon ingrediens kan du spana in min egen mini-shop hos Bodystore där jag samlat mina favoriter! Du hittar den här

Glöm inte att spana in min erbjudande- och rabattsida, där det då och då finns en generös rabattkod till mina läsare.

Zucchinikaka

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @lesscarbs. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

14 kommentarer

Så fantastisk gott. Mina barn tyckte den smakade morot?!
Den försvann fort:) Den komne riv garanterat att göra flera ggr..

Ja det går bra, då tar du samma mängd som sötströ. Jag skulle nog ta lite mindre idag. Jag är inte van vid så sött. 🙂

Man ska aldrig låta saker svalna i kylen, då höjer man värmen i kylen. Låt alltid saker svalna i rumstemp, sedan kan du flytta över till kylen om du vill 🙂 Den håller sig rätt bra i rumstemp också!

Om man ska göra nötfri (om det går) vilket mjöl är mest likt mandelmjöl då?
Tacksam för svar!

Man kan använda kokosmjöl, men det suger mer vätska och då kan man behöva justera mängden vätska. Jag kan inte garantera att det blir precis samma resultat. Hoppas det blir bra! Kram Fanny

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.