Jag har gjort en version av min granola men i pajform. Blev väldigt bra. Lite tuggmotstånd i skalet tack vare kokosflingorna. Passar bra att fylla med chokladkräm, eller göra limepajer av. Perfekt att du kan trycka ut i en form, och frysa och ta fram vid behov. Du kan till och med grädda innan du fryser det om du vill ha det kallt vid servering.
Pajskal till söta pajer
Ingredienser till 1 paj 24 cm eller fyra mindre formar:
- 1 äggvita
- 70 gram kokosflingor*
- 70 gram mandelmjöl*
- 1 msk kokosmjöl
- 1/2 tsk lakritspulver (endast för sötman, lakritssmaken märks inte, men detta går att uteslutas/ersättas med sukrin eller björksocker)
- 50 gram smör
* Motsvarar 11 msk, alltså drygt 1,5 dl. Jag rekommenderar varmt att du köper en köksvåg om du inte har en, det är ett fantastiskt köksredskap och denna våg är den minsta och mest precisa jag haft till ett kanonpris.
Gör så här
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Vispa äggvitan bubblig.
- Blanda ner resten av ingredienserna till en sammanhängande deg.
- Tryck ut i vald form, en större eller några mindre. Frys skalet ca 10 minuter. Detta för att det inte ska sjunka ner och tappa formen.
- Grädda det större pajskalet upp mot 25 minuter (svårt att säga exakt eftersom alla ugnar är olika, det ska såklart inte börja bli bränt) De mindre gräddade jag cirka 15-18 minuter.
- Låt svalna, fyll med valfri fyllning. Nedan finns ett förslag på användningsområde.
Tips!
Här är en riktigt smarrig och superenkel chokladpaj.
Om du saknar någon ingrediens kan du spana in min egen mini-shop hos Bodystore där jag samlat mina favoriter! Du hittar den här
Glöm inte att spana in min erbjudande- och rabattsida, där det då och då finns en generös rabattkod till mina läsare.
12 kommentarer
Ska smöret smältas, svalna och blandas med torrvarorna eller ska det vara kallt och hackas ihop i t ex matberedare?
Nyp bara ihop degen med smöret från kylen/rumstempererat. 🙂
Hej Fanny,
Och tack för all inspiration och härliga recepter!
Jag verkligen avskyr kokosflingor, vad skulle jag kunna använda istället?
Jag funderar över precis samma sak. Klarar inte av kokossmaken..
Tycker dock inte att det smakar kokos om pajskalet. Jag svarade Kirsi 🙂
Du kanske kan testa mera mandelmjöl eller så? Kanske lite grövre hackade nötter?
Du har missat att länka till den goda chokladpajen i slutet av receptet 🙂
Tack Angela, jag har ändrat det nu 🙂 <3
Hur mycket sötströ ska jag ta om jag använder det istället för lakritspulver?
Ta så mycket du vill, men typ 1 tsk till 1 msk. 🙂
Kan du skriva vad vågen heter? Länken fungerar tyvärr inte längre.
Mvh Susanne
Här kommer länken: https://adtr.co/bCWQez