Kaffeost från Norrland

Kaffeost från Norrland

Jag blev kär första gången jag smakade den, har ibland svårt att sluta tänka på den. Konsistensen kära du. Underbar kort sagt. Lite knastrig som halloumi. Låter kanske krångligt att göra, men det är det inte och helt klart värt det! Lägg den i kaffet/ät som den är eller stek i smör och ät med vaniljglass och hjortron eller andra bär.

 

 

Kaffeost

 

Ingredienser:

  • 4 liter gammeldags mjölk
  • 1 liter grädde
  • 1/2 msk löpe*

*Löpe köper du på apotek (som de förvarar i kyl bakom kassan) Nästa gång ska jag testa att ta ännu mera grädde och mindre mjölk.

 

Gör så här


1. Värm mjölk/gräddblandningen i en kastrull till 37 grader. (Rör runt när du mäter så det inte är 50 grader i botten eller liknande)

2. Dra av från plattan och tillsätt löpen. Låt stå 30 minuter.

3. Värm lätt och rör tills massan klumpar sig. Sila av vasslen genom att hälla massan genom en sil/durkslag/silduk låt stå 30-60 min. Jag brukar vända på klumpen då och då så rinner vätskan ur snabbare.

4. Värm ugnen till 225 grader och tryck ut massan i en springform eller likannde och grädde 10-15 min så den får fin färg. Om du använder en springform bör du ställa den på en plåt eftersom det kommer att droppa vätska ner i ugnen annars.

Skär i bitar och lägg i kaffet ät dem när kaffet är urdrucket så de hinner mjukna och ta smak. Eller stek i bitar och servera med glass och ljumna bär.

 

 

Tips!

Om du gillade det här receptet borde du även kolla in min saffransostkaka

3.5/5 (10 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

6 kommentarer

Skriv gärna i receptet att det är viktigt att pressa ut så mycket vätska som möjligt innan man gräddar.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök