Det roliga med den här rabarberpajen är fyllningen som är syrlig, len och krämig. Det blir ofta en ny upplevelse för min gäster, då de tänker rabarberpaj = smulpaj men möts av något annat.
Rabarberpaj
Ingredienser till pajbotten:
- 3 dl mandelmjöl
- 1/2 dl kokosmjöl
- 1 msk fiberhusk
- 2 msk sukrin eller björksocker (läs gärna mer om björksocker i detta inlägg)
- 50 g smör
- 1 ägg
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda samtliga ingredienser till pajbotten och tryck ut i en springform ca 24 cm och ställ in i frysen tills den blivit hård.
- Förgrädda sedan i ca 5-7 min.
Ingredienser till fyllning:
- 1 liter rabarber
- 0,5 dl-1 dl sukrin eller björksocker (detta tycker jag varierar kraftig beroende på hur syrliga rabarbern är, vissa gånger har jag 2 msk, ibland mer, vill man inte söta så mycket kan man koka rabarbern någon minut för att få bort det allra suraste)
- 6 msk smält smör
- 3 ägg
Gör så här
- Mixa ingredienserna till en slät kräm i en matberedare.
- Häll i fyllningen i pajskalet och grädda i samma temp 25-30 min, pass på så kanterna inte bränns.
- Fyllningen ska “stanna” även i mitten, det kan ta kortare/längre tid beroende på form och ugn. Låt svalna.
- Vispa grädde som du smaksätter med vaniljpulver.
Tips!
Om du gillade det här receptet, kolla in min smulpaj
Glöm inte att spana in min erbjudande- och rabattsida, där det då och då finns en generös rabattkod till mina läsare.
4/5
(5 Reviews)
11 kommentarer
Vilken grym sida! Tack för inspirationen. I receptet ovan skriver du i delen om fyllningen “0,5 dl-1 dl sötströ (detta tycker jag varierar kraftig beroende på hur syrliga rabarbern är, vissa gånger har jag 2 msk, ibland mer…”
Här blir jag fundersam, det är ju rätt stor skillnad på 0,5 dl-1dl och 2 msk..? Kan du förtydliga? Sedan undrar jag om du har ett hum om ungefär vad 1 liter rabarber väger?
Tackar!!/Christian S
Tack själv!
Ja men verkligen det är stor skillnad. Men om du smakar en rabarber och den är som de brukar galet sur, skulle jag sikta på 0,5-1 dl, och de jag smakade på precis när de tittat upp ur jorden var inte alls sura! Då räckte 2 msk. 🙂 Hoppas att det blev lite klarare.
Jag skulle gissa att 1 liter väger ca 500 gram, men jag vågar inte sätta min högra hand på det. 🙂 Lycka till!
Tack Fanny för ett bra recept! Första gången jag bakat i år och det fick bli denna kaka. 🙂
Jag smaksatte degen med vaniljpulver och nymortlad kardemumma – det blev en fin smakbrytning.
Låter supergott! Älskar kardemumma och rabarber ihop! Det ska jag testa nästa gång. Kram och tack själv. <3
Tack för detta! Vilken paj!!!! Hade kunnat skippa pajskalet och bara äta krämen rå, jisses vilken goding!!
Haha ja såhär: https://lesscarbs.se/lchf-godsaker/lesscarbs-goda-rabarberdessert/ 😉
Hej tack för en grym sida Hur mycket björksocker hade du tagit istället för Sötströ?
Tack själv. Hade tagit något mindre. Men typ samma mängd brukar jag räkna. 🙂
tack för snabbt svar! 🙂 men är det inte så att björksocker är mycket sötare i smaken?
Rabarbern räckte inte så tog en tredjedel jordgubbar och behövde bara 2 msk sötning, gick hem hos alla!
Vad roligt att höra <3