Fatbombs receptsamling

Björksocker – Bästa sötningen till jul

Det finns många olika alternativ om man vill baka med sötningsalternativ. Det går självklart att baka helt utan också, men det blir ju inte den där söta upplevelsen. 🙂 Det finns flera olika alternativ och jag har testat mig fram. Förut använde jag alltid erythritol men har nu övergått till björksocker (Xylitol) de få gånger jag sötar. 

På bilden ser du chokladfatbombs, tyckte att det såg så gott ut i novembermörkret så den fick pryda det här inlägget, även om jag inte brukar använda sötning i dem 🙂

Vad är björksocker?

Björksocker är precis som erythritol en sockeralkohol. Xylitol har 40 procent färre kalorier och innehåller 75 procent färre kolhydrater än socker och har ett väldigt lågt GI på cirka 7. Det gör att det tas upp mycket långsamt i kroppen och det behövs mycket lite insulin för att ta upp det. Jag anser att det är bättre med en liten insulinhöjning de få gånger man äter sött än att kroppen förbereder sig för sött som aldrig kommer. Det kan sätta systemet ur spel.

Hur framställs björksocker?

Björksocker förekommer naturligt i saven och stammen hos björkar och bokträd, och även i vissa frukter och grönsaker. Även våra kroppar producerar cirka 15 gram/dag. När du köper björksocker ska du se efter en som kommer från trä. Ibland kommer den från GMO-majs. Björskocker ser precis ut som vanligt vitt socker. Jag tycker att den saknar den där hemska bismaken som andra sötningsmedel kan ha.

Vart köper jag björksocker?

Som vanligt köper jag mitt björksocker på Bodystore med fri frakt och bra priser. Finns större och mindre förpackningar.

Tänk på detta

  • Håll undan från hundar och andra djur som inte kan ta hand om sockeralkoholer
  • Smaka dig fram, du behöver förmodligen inte så mycket för att uppleva den söta smaken. Smaklökarna förändras snabbt om man inte äter sött.
  • Man bakar inte för att vara nyttig. Man bakar för att det är gott. Jagar du kolhydrater i bakverk tycker jag att du bör se över ditt tänk kring din kost.
  • Om du har problem med sockerberoende bör du inte välja alternativ sötning utan istället avstå helt!

 

4.7/5 (3 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

6 kommentarer

Blir så glad att du skrev sista meningen,
Om du har problem med sockerberoende bör du inte välja alternativ sötning utan istället avstå helt! De ökar förståelsen för oss socker beroende och visar att du har förstått vår problematik. Tack.

Självklart Åsa! Jag tar sockerberoende på stort allvar och jag har flera kunder med den problematiken. Det är skandalöst att detta inte uppmärksammas mer! Stor kram till dig! <3

Du tänker på någon blandning av stevia och erythritol antar jag 🙂 Tycker att det smakar rätt dåligt. Men det höjer inte blodsockret. Om du gillar det kan du använda det. Hälsningar Fanny

Hej Fanny,

vet du om Björksocker har samma konserverande effekt som vanligt socker har? Tänker t.ex om man kan ersätta vanligt socker med björksocker i sin flädersaft :)?

Det är jag osäker på, men jag rekommenderar dig att frysa in saften i lämpliga behållare/påsar så behöver du inte fundera så mycket på det 🙂 Så har min mamma alltid gjort. Kram

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök