werlabs

Min kunds Hälsokoll XL med mina kommentarer

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Werlabs

Jag vet att många uppskattar kostråden väldigt mycket här på lesscarbs.se. Jag tänkte visa några värden från en XL-hälsokontroll via Werlabs och vad man kan dra för slutsatser av det. Tack till min kund som så generöst ville dela med sig av sina provsvar!

Värdena nedan visar alltså resultatet av en stor hälsokontroll där man ser till väldigt mycket i kroppen. Jag rekommenderar dig att göra ett test om du vill veta hur din kropp mår, om du äter optimalt för din kropp och vad du kan förändra för att den ska må ännu bättre.

Du gör testet via Werlabs

Att göra ett test tar ungefär 5 minuter och du gör det via blodprov. Du kan göra ditt test på över 100 mottagningar i Landet, oftast på din vanliga vårdcentral, lite beroende på vart du bor. Se provtagningsställen här >>

Kontakta mig gärna om du vill att jag ska se över ditt test och komma med synpunkter och förslag på förbättringar vad gäller kost- och tillskott. Jag vill poängtera att jag inte ställer några diagnoser och att min tjänst inte ersätter läkarvård.

 

Mina kommentarer på testet

Det är egentligen bara 2 värden som lyser rött (en är låg den andra är hög, den som är hög tyder på inflammation i kroppen) Så även om de andra ”ser bra ut” kan jag som verkar inom funktionsmedicinen ha andra synpunkter eftersom jag arbetar för att optimera personers hälsa, inte bara jobba för att undvika briser. Jag är alltid extra nyfiken på följande värden när jag analyserar den här typen av provsvar  och det är de jag brukar börja med att scanna igenom.

Triglycerider

Här vill man gärna ha så lågt värde som möjligt. Har man höga värden bör man se över sina kostvanor. Äter du mycket kolhydrater och stärkelse har du förmodligen ett högre värde. Har du ett värde som är över 1,7 är det tecken på metabolt syndrom som i sin tur innebär att du har risk för hjärtsjukdom. Min kund hade i detta fall ett värde på 0,81 och personen i fråga äter lite kolhydrater i sin dagliga kost och detta är vanligt att se vid den typen av kosthållning.

P-Apo B/Apo A1 (kvot)

Här vill man också ha ett så lågt värde som möjligt. Min kund hamnade på 0,6 och klassas då som mycket bra. Detta ger en bättre bild än totalkolesterolet, som tyvärr är det enda många tittar på. När man granskar apokvoten tar man antalet LDL-partiklar och delar med antalet HDL för att på så sätt mängden LDL, det går alltså inte att göra om man bara ser LCD resp HDL utan när man testar Apokvoten använder man en speciell teknik. Jag säger alltid till mina kunder att kräva att även apokvoten testas, för att verkligen ge en rättvis bild av hur det står till med kolesterolet.

Vitamin D

Här ligger min kund på 94, vilket är inom referensvärdet, men inom funktionsmedicinen säger man att ett optimalt värde är mellan 125-250 nmol/L. Min kund kommer därför öka sitt dagliga intag för att jobba upp detta värde.

T3, T4 och THS

Eftersom det tyvärr är så vanligt med rubbningar i sköldkörteln tycker jag det är intressant att se närmare på.

Min kund hade inga alarmerande värden vid första anblick, men THS var relativt högt (bra runt 1) T4 ligger på övre gräns och T3 ligger åt det lägre hållet. Detta säger mig att sköldkörteln inte fungerar optimalt. Här sätter vi in en extra växel för att stötta upp.

Det kan vara riktigt användbart att komplettera vanlig kostrådgivning med ett test som detta för att se hur kroppen svarar och hur den mår ”på insidan” Hoppas att detta kan inspirera och ge en inblick i mitt jobb som kostrådgivare och hur någons värden som äter liberal LCHF sedan tre år kan se ut. Inte så skrämmande som många ibland vill få denna kost att verka!

provsvar

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

9 kommentarer

Du skriver: Min kund hade inga alarmerande värden vid första anblick, men THS var relativt högt (bra runt 1) T4 ligger på övre gräns och T3 ligger åt det lägre hållet. Detta säger mig att sköldkörteln inte fungerar optimalt. Här sätter vi in en extra växel för att stötta upp.

Hur stöttar man upp en krånglande sköldkörtel?

Hej! Det beror lite på vad man redan gör, men helt glutenfritt (inga undantag) tillsätta jod, zink, järn och ev selen. Man kan även äta mera kokosolja och välja bort flour, stötta binjurarna… Man måste göra upp en individuell plan och se till helheten. Det är superviktigt. Hoppas att du fick några svar!

Jag bara undrar vilka riktlinjer stödjer ditt svar ?. Enl Svenska och europeiska riktlinjer man bör behandla hypotyreos vid TSH över 10. >5 skulle följas upp men ej behandlas.

Tack

Man måste se till TSH, T3 och T4 eftersom dessa samverkar. Dessa tre sammantaget visar att min kunds sköldkörtel inte fungerar optimalt. Som alltid med det hollistiska synsättet, man kan inte stirra sig blind på ETT värde.

Jag gjorde testet och har triglycerider på 0,76. Dock så är min kost kolhydratbaserad och jag äter också för mycket socker för att jag ska känna mig helt nyttig (godis nästan varje dag). Är detta värdet ens möjligt då, eller har något blivit fel? Alla andra kolesterol- inflammation- och levervärden låg inom normalintervallet.

Ett lågt värde av triglycerider är bra. Du ska gärna ha så lågt som möjligt! Om man äter en lågkolhydratkost ligger man ofta lägre än du, kanske 0,5 eller mindre än så. Men det kommer förmodligen inte förbi lika bra om du fortsätter med den kosthållningen. Jag rekommenderar att du testar mina recept 🙂 Kram och lycka till <3

Hej!
Jag har också gjort hälsotestet och jag har nu tittat lite på levervärderna och jämfört med mina. Jag tycker det ser lite lustigt ut. (P-alat ligger på 0,54 ( nästan samma som 7 år sen från körtelfeber och p-asat är 0,27. A) Jag undrar om det är något fel och hur man kan få ner levervärdet från 0,54 till ca 0,34 eller lägre? ☺

Jag har inte så bra koll på hur man ska tolka dessa världen längre då det var länge sedan jag gjorde det. Det känns som färsk kunskap som behöver underhållas, vilket jag inte gjort. Inga tester är ju dock 100% och någon inflammation/infektion/stress/födointag kan påverka testerna utan att det egentligen är något fel. Man behöver se till helheten och mer än bara ett test. Hälsningar Fanny

Personen har lågt b12 (helst över 400) och högt homocystein (optimalt runt 6-8)? I mina ögon ser det ut som B12 brist var det inget ni reagerade på?

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök