Tjuva tomater

Tjuva tomater – ta bort alla tjuvskot och andra bra tips!

Tjuva tomater är tredje delen i min tomatresa. Min tanke är ju som jag skrivit två gånger nu att gå från plantering till en tomat i min mun. Just nu känns det som att mina plantor invaderar hela balkongen, och jag har redan gett bort över 10 plantor. Jag tror att jag måste plantera om dem igen och stödja upp dem med pinnar, men just nu står de rätt skyddat och bra. 

Tjuva tomater är superlätt och något som är viktigt att göra för att inte de här småskotten ska stjäla energi från plantan. Då orkar den helt enkelt inte producera lika många tomater. Och det är ju trist med tanke på allt slit och kärlek jag ger dessa plantor.

Har du inte sett del 1 av plantera tomatskivor tycker jag att du ska börja där, för att sedan gå till del 2 som heter plantera om tomater.

 

Tjuva tomater – ta bort tjuvskotten

  1. I grenvecken bildas dessa småskott som du ska plocka bort.
  2. Man brukar säga att man ska ta skotten när de hunnit bli mellan 5-10 cm långa. Men jag orkar inte vänta så länge utan nyper bort dem direkt jag ser dem. Nyp bort skotten med vid fästet med hjälp av fingrarna.
  3. Om du känner att du inte har tillräckligt många plantor (haha) kan du plantera större tjuvskott rakt ner i jorden. Min man skulle dock få panik om jag hade så många plantor på balkongen. Det är svårt att gå ut där som det är säger han. 😉
  4. Du ska fortsätta tjuva hela sommaren lång!

Du behöver inte tjuva busktomater och dvärgtomater. Är du osäker på vilken sort du har kan du fota och ta med till närmsta blomsterhandel och be om råd.

 

Tjuva tomater
En liten tjuv som tjuvas av en liten tjuv.

Andra bra tips och trix!

  1. Glöm inte att binda upp tomaterna när de växter till sig. Ta en lämplig pinne och använd sedan hårklämmor eller tråd. Jag brukar köra på tråden.
  2. Du kan även ta bort undre blad på stammen och blad som gulnat De kan klippas bort, men jag föredrar att nya av dem.
  3. För att hjälpa till med pollineringen kan du med fördel skaka plantan lite. Ett annat bra tips är att plantera eller ställa ut växter som bin gillar på balkongen så de på så vis hittar dina plantor. Man vill såklart inte ha invasion av bin, men du förstår säkert min poäng.
  4. När plantan växt klart kan du rensa lite bland bladen om det är väldigt mycket blad i toppen som skuggar plantan. När tomatplantan är färdigväxt och om det bildats mycket bladmassa, kan övre blad och skott trimmas bort om de skuggar för mycket.
  5. Jag fick ett bra tips från en följare att om man ska bort eller så kan man sätta ner krukan i en hink och sedan vänta tills det bildas vattenrötter. Då kan man fylla hinken innan man åker så har man självbevattning! Hur smart tips?
  6. Ett annat bra tips från en följare är att pensla lite försiktigt på blommorna om man upplever att det inte är så mycket bin/humlor som samlar nektar. Vet inte om detta fungerar men det kan ju inte skada så jag har i alla fall gjort det på mina.

 

Tjuva tomater
Här ser du även att det bildas fler miniskott som gömt sig i jorden efter omplantering. Jag drar bara bort dem allteftersom.

 

 

Tjuva tomater
Jag vill bara bevisa att det blir blommor på mina plantor, det var nåfon som inte fick det och skrev att den här metoden nog inte fungerar. För mig fungerar det utmärkt. Jag ger mina plantor väldigt mycket sol och vatten i massor.

 

Tjuva tomater
Här står några av mina plantor och göttar sig i solen. Jag är väldigt förtjust i mina plantor.

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

12 kommentarer

Fantastiska blogginlägg!!! Hittade hit efter dina genomtänkta och kloka kommentarer på Influensers och blir bara mer och mer imponerad av vad jag läser.

Vad glad jag blir. Tack så innerligt. Det är roligt att odla och jag hoppas att jag står på en bild med tomater i händerna innan hösten kommer. Kram Fanny

Har alltid velat prova m tomatskivor när jag läst detta så sätter jag igång imorgon den 16/4 så får vi se vad det blir mvh Åsa

Älskar detta! Nu har jag läst hela serien och ska prova så fort vi köpt tomater♥️ Dotterns och min favoritfrukt. Är det lagom att börja nu förresten, eller är det för tidigt?
Kram

Jag gör det efter ett tag i den nya krukan, då den nya jorden innehåller näring också. Väntar kanske 1-2 veckor innan jag ger näring, och då blir det guldvatten. Det vill säga 1 del urin och 9 delar vatten. 🙂

Nu blir jag fundersam, det har börjat växa nya skott på dessa ställen på mina plantor, men jag trodde att det var ett önskvärt resultat av att jag klippt plantorna för att få dem tätare (och inte lika höga)..? Ska de bort oavsett?

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök