Lesscarbs Lesscarbs
Plantera tomatskivor – enkelt och roligt – del 1

Plantera tomatskivor – enkelt och roligt – del 1

Plantera tomatskivor med barnen! Det är superkul, enkelt och faktiskt rättså coolt tycker jag. Barnen blir väldigt exalterade när vi lyfter på pappret och ser vad som hänt. Det är lätt att odla tomatskivor, och det går snabbt och blir inte så värst stökigt heller. Några fördelar jag ser, du kanske hittar ännu fler. 

Plantera tomatskivor gjorde jag även i min kokbok, Det stora matäventyret. Har du inte köpt den borde du verkligen göra det. Den är superbra tycker både jag (hehe) och mina följare som köpt den. Där berättar jag även om annat lätt och kul man kan odla med barnen.

Plantera tomatskivor

Så här ser min bok ut på omslaget, en av två bilder jag inte fotat i boken.

 

 

Plantera tomatskivor – del 1

Gör så här:

 1. Skär tomaterna i cirka 3-5 mm tjocka skivor.
 2. Fyll en kruka med jord, lägg ner tomatskivorna cirka 1-2 cm ner i jorden.
 3. Täck med jord. Vattna.
 4. Lägg över papper eller plast så det blir lite varmt. Vattna då och då.
 5. Efter någon vecka möglar tomatskivorna och det kan bli lite mögel uppe på jorden. Det är helt i sin ordning. Efter ytterligare några dagar tittar det fram små skott. När de är ungefär fem centimeter höga är det dags att planera om dem, men det tar vi då,  i nästa inlägg.

 

Plantera tomatskivor

Välj de tomater du och familjen gillar. Vi tog en kartong med ekologiska blandade tomater.

 

 

Plantera tomatskivor

Sixten ordnade med skyltarna så vi vet vilka tomater som får vilken färg. Inte för att det spelar superstor roll, men ändå.

 

 

Plantera tomatskivor

Så stolt över min grabb som är så bra på att skriva. Han är dessutom vänsterhänt, vilket jag alltid gillat folk som är.

 

 

Plantera tomatskivor

Skära, skära, skära i skivor.

 

 

Plantera tomatskivor

Placera ut skivorna, Betty tyckte att vi skulle forma till blommor. De kommer ju att växa upp rättså tätt, men sedan planterar man om dem i separata krukor, och det brukar bli över att ge bort till nära och kära.

 

 

Plantera tomatskivor

Täck med jord och vänta…

 

 

Plantera tomatskivor

I nästa del hoppas vi att tomaterna har tittat upp som de gjorde i min bok!

 

 

Har du planterat tomater på det här sättet? Lämna gärna en kommentar, det är roligt att höra från er.

 

Annons

20 Responses to Plantera tomatskivor – enkelt och roligt – del 1

 • Men va kul,hade ingen aning att man kunde göra så?
  Det måste vi prova ?

 • Det där ska jag pröva.

 • Vilken bra idé! 5-åringen här hemma pillar bort fröna från jordgubbar för att plantera så småningom men med detta tomat-tips kanske vi snabbare ser resultat 🙂

 • Men hur kan jag ha missat din blogg, helt underbar ju! Jag kör LCHF sen en tid tillbaka o ibland kör man ju bara fast..
  Här kommer jag hänga mycket, kul!
  Tänkte på det där med tomaterna, menar du att man kan lägga en vanlig dagstidning över också? Eller är det plastfolie som gäller!
  Jättekul grej ju!

  • Haha ja vart har du varit hela tiden? Hur hittade du hit tillslut? Ja absolut, jag har bara lagt en dagstidning över, fungerar superbra! Du är varmt välkommen hit!

 • När kommer del 2? 😀 mina har blivit ca 9 cm höga nu men vet inte vad nästa steg är..! 🙂

  • Wow! 9 cm redan! Mina är typ 5 cm! Men jag ska börja göra papperskrukor nu för omplantering, annars kan du samla ihop ett gäng små krukor så länge. Min förhoppning är att del 2 kommer ut i början på nästa vecka! Men steg 2 är att plantera dem för sig. (Du kanske inte vill behålla alla, de lär ju vara rätt många?)

   • Ja det gick jättefort, så kul! Kommer du att ha innerkrukor med hål i när du planterar om? mina plantor har kommit upp med flera stjälkar väldigt tätt inpå varandra, ska man ha endast en stjälk i varje ny kruka? ? Skulle vara perfekt att se bild på hur man gör så jag väntar på din omplantering tror jag!

 • Mina tomatskiveplantor är jättestora, men inga blommor än. De tomater som kommer från fröer har både blommor och tomater. Därför undrar jag, någon som fått tomater av en planterad tomatskiva, eller om det bara blir plantor?

 • Nice idea! I need to try 🙂

 • Lite vilsen i jorddjungeln. Använder du sökord till tomatskivorna och sedan planteringsjord när de planterar om skotten?

 • Hej 🙂
  Vi har testat denna superroliga idé och det har nu börjat komma upp lite små skott 🙂
  Men när ska man ta bort plasten ??

Lämna ett svar