Plantera tomatskivor

Plantera tomatskivor – enkelt och roligt – del 1

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore

Plantera tomatskivor med barnen! Det är superkul, enkelt och faktiskt rättså coolt tycker jag. Barnen blir väldigt exalterade när vi lyfter på pappret och ser vad som hänt. Det är lätt att odla tomatskivor, och det går snabbt och blir inte så värst stökigt heller. Några fördelar jag ser, du kanske hittar ännu fler. 

Plantera tomatskivor gjorde jag även i min kokbok, Det stora matäventyret. Har du inte köpt den borde du verkligen göra det. Den är superbra tycker både jag (hehe) och mina följare som köpt den. Där berättar jag även om annat lätt och kul man kan odla med barnen.

Plantera tomatskivor
Så här ser min bok ut på omslaget, en av två bilder jag inte fotat i boken.
Följ lesscarbs på Instagram

Plantera tomatskivor – del 1

Gör så här:

  1. Skär tomaterna i cirka 3-5 mm tjocka skivor.
  2. Fyll en kruka med jord, lägg ner tomatskivorna cirka 1-2 cm ner i jorden.
  3. Täck med jord. Vattna.
  4. Lägg över papper eller plast så det blir lite varmt. Vattna då och då.
  5. Efter någon vecka möglar tomatskivorna och det kan bli lite mögel uppe på jorden. Det är helt i sin ordning. Efter ytterligare några dagar tittar det fram små skott. När de är ungefär fem centimeter höga är det dags att planera om dem, men det tar vi då,  i nästa inlägg.
Plantera tomatskivor
Välj de tomater du och familjen gillar. Vi tog en kartong med ekologiska blandade tomater.
Plantera tomatskivor
Sixten ordnade med skyltarna så vi vet vilka tomater som får vilken färg. Inte för att det spelar superstor roll, men ändå.
Plantera tomatskivor
Så stolt över min grabb som är så bra på att skriva. Han är dessutom vänsterhänt, vilket jag alltid gillat folk som är.
Plantera tomatskivor
Skära, skära, skära i skivor.
Plantera tomatskivor
Placera ut skivorna, Betty tyckte att vi skulle forma till blommor. De kommer ju att växa upp rättså tätt, men sedan planterar man om dem i separata krukor, och det brukar bli över att ge bort till nära och kära.
Plantera tomatskivor
Täck med jord och vänta…
Plantera tomatskivor
I nästa del hoppas vi att tomaterna har tittat upp som de gjorde i min bok!

Har du planterat tomater på det här sättet? Lämna gärna en kommentar, det är roligt att höra från er.

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

41 kommentarer

Haha, jag satt en stund och funderade på hur dom skulle ta sig ut ur dom första bladen som är som papper ?

Hejsan gjorde förra våren, de växte så de knaka men inte en endaste tomat så vet inte vad jag gjorde fel

Ojdå, blommorna måste ju pollinera, kanske det inte kom några gäster som hjälpte till? Typ bin eller så?

Hej! Jag gör mitt första inlägg här, gillar detta helskarpt, tack Fanny. ? det kanske står nånstans men vilken sorts jord rekommenderar du att man använder till planteringarna? /Helene

Vilken bra idé! 5-åringen här hemma pillar bort fröna från jordgubbar för att plantera så småningom men med detta tomat-tips kanske vi snabbare ser resultat 🙂

Men hur kan jag ha missat din blogg, helt underbar ju! Jag kör LCHF sen en tid tillbaka o ibland kör man ju bara fast..
Här kommer jag hänga mycket, kul!
Tänkte på det där med tomaterna, menar du att man kan lägga en vanlig dagstidning över också? Eller är det plastfolie som gäller!
Jättekul grej ju!

Haha ja vart har du varit hela tiden? Hur hittade du hit tillslut? Ja absolut, jag har bara lagt en dagstidning över, fungerar superbra! Du är varmt välkommen hit!

När kommer del 2? 😀 mina har blivit ca 9 cm höga nu men vet inte vad nästa steg är..! 🙂

Wow! 9 cm redan! Mina är typ 5 cm! Men jag ska börja göra papperskrukor nu för omplantering, annars kan du samla ihop ett gäng små krukor så länge. Min förhoppning är att del 2 kommer ut i början på nästa vecka! Men steg 2 är att plantera dem för sig. (Du kanske inte vill behålla alla, de lär ju vara rätt många?)

Ja det gick jättefort, så kul! Kommer du att ha innerkrukor med hål i när du planterar om? mina plantor har kommit upp med flera stjälkar väldigt tätt inpå varandra, ska man ha endast en stjälk i varje ny kruka? ? Skulle vara perfekt att se bild på hur man gör så jag väntar på din omplantering tror jag!

Mina tomatskiveplantor är jättestora, men inga blommor än. De tomater som kommer från fröer har både blommor och tomater. Därför undrar jag, någon som fått tomater av en planterad tomatskiva, eller om det bara blir plantor?

Jag har massor av blommor nu! Jag vet att det blir blommor och tomater, känner massor som gör såhär. 🙂

Hej, jag bor i Thailand under vinter säsong ca: 6-7 mån. Vi provade med färska tomater när vi kom ner direkt i okt. -17 och hade skörd hela säsongen. Hoppas ni oxå får tomater, nu är vi på plats och har köpt olika tomater för att testa hur det går. ?? till er alla och Lycka till

Hej, jag bor i Thailand under vinter säsong ca: 6-7 mån. Vi provade med färska tomater när vi kom ner direkt i okt. -17 och hade skörd hela säsongen. Hoppas ni oxå får tomater, nu är vi på plats och har köpt olika tomater för att testa hur det går. ?? till er alla och Lycka till

Lite vilsen i jorddjungeln. Använder du sökord till tomatskivorna och sedan planteringsjord när de planterar om skotten?

Hej 🙂
Vi har testat denna superroliga idé och det har nu börjat komma upp lite små skott 🙂
Men när ska man ta bort plasten ??

Så kul, detta vill jag prova! Är det för tidigt att redan nu starta? Hur lång tid tar det innan de behöver få komma utomhus?

Hej,
Planterade mina för lite över en vecka sen, inga skott än men det har möglat lite. Det har även börjat lukta ganska illa, är det normalt eller är det något som har gått snett?

Det får inte vara HELT lufttätt, lägg en tidning över, men det brukar komma upp efter det blivit lite mögel de gånger jag gjort. Borde inte vara kört.

Hej! Vilken rolig blogg i dessa tider! Är det för sent att börja med tomaterna nu?
När planerar man vad? 🙂

Hej!
Jag undrar om jag bör göra lufthål med tandpetare i plasten lr om det inte ska göras eftersom tomaterna tydligen ska mögla?
Tacksam för svar!

Jag brukar oftast lägga över en tidning bara, eller göra några små hål som du du beskriver i plasten. kram!

Hej! Jag och min familj har fastnat i Thailand pga covid19. Å för att ha något att göra på dagarna i vår karantän så provade jag detta. Det tog några dagar så tittade första skottet upp. Så Det verkar fungera bra, det har nu kommit upp massor av små skott. Så nästa steg om några dagar blir att plantera ut dem i fri jord. Förutom tomater så har jag även fått upp vattenmeloner, gurka, paprika, chilli, majs, thaisallad och ev. cantalouppe melon om jag har tur.
Ha det så bra!

Gjorde så här för många år sen. Det blev sååå många plantor och de växte som ogräs! Men det var en kall sommar och första tomaten visade sig i september nån gång. Så inte så lyckat i slutänden. Nu har vi planterat bara lite, dottern och jag. Får se vad det blir!?

Ja gjorde så förra året det blev jättemånga tomater i år gäller samma odling när det gäller tomater ???

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök