Glutenfritt zucchinibröd eller kanske egentligen squashbröd gjorde jag första gången för några veckor sedan när jag fick en bjässe till squash av min mamma och pappa. De är ju inte alltid så supergoda när de är sådär stora, och något vill jag ju såklart göra förutom zucchinisoppa (som är magiskt gott) Jag gjorde även zucchinibiffar, men sedan tänkte jag på bröd och testade denna variant som blev väldigt bra.
Det fina med mitt recept på glutenfritt zucchinibröd är att du lika gärna kan använda någon pumpa du odlat som inte blev så smakrik, som du köpte i affären och blev besviken på eller så. Att slänga mat är ju såklart inte ett alternativ.
Utrustning
Glutenfritt zucchinibröd
Till 2 större formar eller närmare 30 portionsbröd (beroende på storlek givetvis)
- 800 gram zucchini/squash* Om skalet är mycket hårt kan du skala, men jag brukar inte göra det eftersom det finfördelas i blendern. Jag brukar faktiskt slänga med kärnorna också i squashen, eftersom de är rätt mjuka och även dem går sönder i blendern.
- 1 liter vatten
- 1/2 paket torrjäst
- 1,5 msk oraffinerat havssalt
- 1 kg bovetemjöl
- 100 gram fiberhusk
Tips!
*Även pumpa går bra eller någon annan rotfrukt, som morot eller liknande. Du har väl inte missat mitt glutenfria rödbetsbröd?
Det är även väldigt gott att tillsätta brödkryddor (ta ca 1,5 msk torrostade och mortlade), rostade och mortlade fänkålsfrön, anis, gurkmeja och svartpeppar (ta ca 1 msk gurkmeja och 1 tsk svartpeppar) eller nyponpulver. Läs detta recept för inspiration på glutenfritt nyponbröd.
Gör ditt glutenfria zucchinibröd så här
- Tvätta av zucchinin/squashen och väg upp rätt mängd. Skär i mindre bitar.
- Kör sedan dessa tillsammans med vattnet till en slät konsistens.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke och tillsätt sedan den mixade blandningen. Vispa ihop direkt, gärna med elvisp med degkrokar. Husken ska inte ligga och dra i vattnet utan blandas direkt. Var noga allt allt blandas ordentligt. Jag brukar ta en degspade och vända runt degen några gånger.
- Låt jäsa 1-1,5 h, på en värmare plats som inte är i drag. Gör du limpor brukar jag låta degen jäsa direkt i formen.
- Värm ugnen till 190 grader och kör limporna cirka 90 minuter, eller tills de är 98 grader i mitten. Jag brukar dock ändå låta de stå närmare 90 minuter, även om temperaturen uppnås snabbare, jag vill inte ha degiga bröd! Ytan ska vara hård och om du stjälper upp brödet ska undersidan också kännas välgräddad. Det är extremt svårt att ge exakta minuter när man bakar, då jäsningsförhållanden samt ugnar beter sig lite olika.
- Låt svalna helt innan du skär upp brödet. Jag brukar grädda på kvällen och äta morgonen efter, då vilar brödet under en handduk.
- Om du gör portionsbröd: Efter jäsningen formar du pinnbröd eller runda bröd eller runda och plattare bröd (formen väljer du) med fuktiga händer. Försök tänka på att inte trycka på degen allt för mycket, eftersom vi vill bevara så mycket av luften som skapats i brödet från jäsningen.
- Grädda av varje plåt för sig (det brukar gå bra, eller gör 4 plåtar och grädda 2 st i taget) i 190 grader, cirka 15-18 minuter. De ska ha fått fin färg och vara fasta undertill, alltså fått en yta även där. Låt svalna helt innan du skär upp dem.
- Förvara med fördel bröden, oavsett form i frysen, ta fram kvällen innan eller värm portionsbullarna i ugnen. Jag brukar lägga in dem på ett galler. Starta ugnen på 150 grader och sedan stänga av ugnen när den kommit upp i temperatur. Låt bröden ligga cirka 10-15 minuter så är de förmodligen klara. 🙂
13 kommentarer
Tack för det detaljerade receptet, jag ska definitivt försöka laga det på helgen.
Vad roligt att höra!
Blir rätt mycket kolhydrater va? ?
De är inte LCHF, de är glutenfria. Du kan lägga in ingredienserna i kostbevakningen och räkna där. Jag har aldrig räknat kolhydrater. Hälsningar Fanny
Hur mycket ska brödet jäsa?
Min det i formen har inte rest sig ett dugg efter 2h..
Inte gräddat än men hoppas det blir bra ändå :).
Hur mycket ska brödet jäsa?
Min deg i formen har inte rest sig ett dugg efter 2h..
Inte gräddat än men hoppas det blir bra ändå :).
Du ska ju se en tydlig skillnad, om det är dragit eller jättekallt kan det behöva längre tid, svårt att svara på exakt. 🙂 Hoppas att det blev bra! Kram Fanny
Vill gärna prova då jag har mängder med squash. Men stämmer det att det ska vara 1,5 msk salt? Inte tsk?
jag använder oraffinerat salt som är lite mildare i smaken än vanligt, det är en stor sats, så 1,5 msk blir bra, men testa dig fram om du vill ha mindre 🙂
Ska provas omgående ?
Hur länge ska dem jäsa om man använder vanlig färsk jäst? Behöver man göra brödet i brödform eller funkar vanlig plåt? Kan jag använda Pyssalium istället fr fiberhusk?
Tack för bra recept!
Jag gjorde dubbel sats och fyllde fyra brödformar. Dock blev det deg över så det blev även två plåtar frallor. Jag hällde även i lite olja och honung i degen och brödet blev jättesaftigt och mjukt. Missade att ta dem ur formarna och de fick svalna där, vilket skapade en hel del kondens i formen=blöta bröd. Men de fick sedan ligga framme och torka några timmar innan infrysning. Kul för oss som både har egen bovete och squash. Tack för bra recept! 😃
Wow vad häftigt med eget bovete!