egen-deodorant

Hemmagjord deodorant

Jag är inte mycket för kemikalier och tillsatser i största allmänhet. Det gör att jag gör min egna deodorant. Jag har använt denna 1,5 år och tycker den fungerar kanon. Vissa delar av menscykeln kan jag behöva tvätta mig någon gång under dagen mest för känslans skull men det gör jag gärna om jag slipper att ha aluminium under armarna.

Vanliga deodoranter täpper till porerna under armarna, inte så naturligt om du frågar mig. Vi är gjorda för att svettas, även under armarna. Ibland känns det som att vi gör allt för att motverka det naturliga. Det gör mig ledsen. Det är inget fel att svettas, men det kanske inte är så kul om man stinker, vilket man inte gör med denna, i alla fall inte jag och många jag känner. Testa du också!

Du kan variera receptet utifrån dina preferenser och känslighet i huden. Dessa egenskaper har de olika ingredienserna:

  1. Kokosolja som håller ihop ingredienserna och smörjer huden
  2. Potatismjöl som suger upp fukt
  3. Bikarbonat som tar bort dålig lukt

Du kan tillsätta några droppar doft/eterisk olja men det har jag aldrig gjort. Man luktar inte kokos under armarna och det fettar inte av sig på kläderna.

Jag blandar såhär:

  • 2 msk kokosolja (ekologisk kallpressad, jag har denna)
  • 2 msk potatismjöl
  • 1-2 tsk bikarbonat (välj eko och såklart utan aluminium)

Blanda ihop med en sked på ett fat och förvara i en liten burk. Perfekt storlek är en gammal vaniljpulver-burk. Har du känslig hud är det bikarbonaten som kan svida och irritera, så anpassa den mängden. Om du klarar det bättre och luktar mycket kan du öka mängden. Vet att många delar lika delar av alla ingredienser, men det blir för starkt för min hud.

Du kan ersätta potatismjöl med majsstärkelse eftersom de har samma egenskaper.

lesscarbs-deo

 

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

10 kommentarer

Intressant! Visar sig att den deo jag köper o använder idag har exakt samma innehåll (samt desdutom lite ekologisk tea tree oil). Den funkar mkt bra men jag ska absolut göra själv o testa – blir ju så mkt billigare dessutom…

Den egna hemmagjorda har visat sig vara ännu effektivare än ’köpe-varianten’! Och ändå mild o snäll mot huden! Jag testade med 2 msk+ 2 msk + 2 tsk. Kan bara rekommenderas!!

Hej!
Stryker man på med fingret fr burken? och hur mycket behövs varje gång? Skall det smörjas in eller bara över som man gör med vanlig deo? Larviga frågor kanske men ovant vid formen som blir.

Inte alls en larvig fråga! Dumt av mig att inte vara tydligare. Jag tar en liten klick med fingret, lite mindre än 1 ärta, delar på två och gnider in under varje armhåla. 🙂

Hej!

Jag undrar angående märke på bikarbonat.. jag har crearome hemma, där det står:

”Angående Aluminium: Aluminium är den vanligaste metallen i jordskorpan, vilket gör att aluminium finns i små mängder överallt i vår omgivning. I Sverige får vuxna i sig cirka 5-13 milligram per dag. Crearomes Bikarbonat innehåller ca 0,2 mg (0,002 gram) aluminium per kg. Aluminiumet kommer från råmaterialen kalksten och saltvatten.”

Är det tillräckligt fritt från aluminium? Har du något märke du rekommenderar?

Tusen tack på förhand,

Mvh H

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök