Giftfritt solskydd – ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat. Jag värnar såklart om min och barnens hälsa, men också vår miljö. Jag vill lämna så lite avtryck som möjligt och för mig är det självklart att välja ett solskydd som både är bra för mig, barnen och planeten. Här har jag samlat massa bra info och köptips på mina favoriter.
Detta inlägg är uppdaterat med fler länkar och tips i april 2021. Först kommer mina köptips, sedan berättar jag mer om vad du ska undvika, varför och vad som är bra att tänka på. Du får också tips på vidareläsning om ämnet intresserar dig.
Giftfritt solskydd
Jag har testat flera olika och gillar egentligen alla av dessa, jag beskriver dem lite mer här nedan, så kan du själv välja vilken du vill testa.
Eco Cosmetics
Eco Cosmetics produkter var de första eko solkrämerna jag och familjen testade för många år sedan, och vi gillar den fortfarande. Vi har använt dem hemma i Svedala men också på semester i exempelvis Kroatien och Alicante. Vissa menar att dessa kan vara lite svåra att smörja in, något jag aldrig upplevt. Det är ju bara att gnugga lite, svårare än så är det inte. Vill du ändå göra den lite enklare att smörja på rekommenderar jag att du blandar krämen med lite jojobaolja som går snabbt in i huden, har mycket vårdande egenskaper och sägs även har SPF 4. Du kan också först smörja huden med oljan och sedan direkt efter smörja med krämen om du inte vill blanda ihop innan.
Jag har även fått tips att vissa blandar olja + solkrämen (eller bara solkrämen) i en gammal deoförpackning för lättare applicering. Grymt med just den här är att den är väldigt dryg, vi använde 100 ml till hela familjen 2 veckor i Kroatien utan att bränna oss. Men man ska ju inte snåla, och det gjorde vi inte heller.
Eco Cosmetics produkter innehåller såklart inte kemiska filter som går in i huden utan skyddar med hjälp av fysikaliska filter som lägger sig utanpå huden och reflekterar solens skadliga strålar. Solskydden från Eco Cosmetics är precis lika säkra och skyddande mot solens farliga strålar som traditionella solskydd.
Solskydd från Mádara
Mádaras produkter är gjorda av naturliga ingredienser, som blommor och örter, som alla skördats i Norden. Sedan starten har Mádara fokuserat på tillverkning av produkter med vetenskapligt bevisad effekt, hållbart användande med lokala naturliga råvaror samt miljövänliga och återvinningsbara förpackningar. Produkter är certifierade av ECOCERT som stöds av vetenskaplig forskning. ECOCERT är det största certifieringsorganet i Europa och USA och inspektioner görs i över 80 länder när det gäller innehåll, råvaror, produktion och förpackningar. Mádara tillverkar förutom solskydd många andra härliga produkter erbjuder ett brett urval av produkter för ansikte, kropp och hår.
Solskyddet från Madara finns både som en fast kräm som inte lämnar en vit hinna och som är enkel att smörja in. Doftar mycket gott och känns lyxig och härlig på huden. Fungerar både i ansiktet och på huden, samt på barnen. Det finns också en solmjölk som är tunnare.
Bioregena
Produkterna från Bioregena är ekologiska, award-vinnande solprodukter för hela familjen. Ger ett högt skydd mot UVA och UVB utan att lämna en vit hinna på huden. Produkterna är 100% naturliga, dermatologiskt testade, skadar ej vattenlevande organismer, inga nanopartiklar och certifierade enligt Cosmetic Bio – Organic cosmetic. De innehåller endast mineralfilter.
Passar mycket känslig hud då de innehåller vårdande ekologiska ingredienser som arganolja (som även har en anti-age-effekt på huden) De flesta produkterna är veganska. Serien innehåller Solskydd, After sun och brun utan sol-produkter.
Solskydd från Biosolis
Biosolis produkter är baserade på naturliga mineraler, ekologiska växtoljor och aloe vera. Solskydden innehåller inga syntetiska ingredienser, utan har ett fysikaliskt filter. Produkterna innehåller inte heller nanopartiklar, petrokemikalier, och nästan alla produkter är fria från animaliska ingredienser.
Biosolis startades av en dykare som ville ha ett solskydd som inte påverkar korallreven negativt, och som dessutom inte är hälsofarligt, utan tvärt om bra för huden. Därför går 1% av Biosolis försäljning till organisationerna Reef Check och Surfrider som på olika sätt jobbar för att bevara världshaven och stränderna.
Ämnen du ska undvika i solskydd
De syntetiska kemikalierna i solskydd som inte är ekologiska (och ofta billigare) går ned i huden och misstänks vara hormonstörande, kan lagras i huden och är bevisat miljöförstörande. Inte så trevligt med andra ord.
Listan nedan är hämtad från Förbrukarrådet som är en intresseorganisation i Norge som 2017 testade 45 olika solskydd från barn och vuxna. Du hittar den i sin helhet här. De listade de ämnen de hittade i solskydd som är hormonstörande, miljöfarliga och allergiframkallande. Sedan är det såklart att alla reagerar olika, bara för att den är märkt allergiframkallande i detta test behöver det inte betyda att du reagerar alls på den. Man måste såklart testa sig fram och hitta vad som funkar för en själv.
Hormonstörande
- BHT
- Methylparaben
- Ethylparaben
- Propylparaben
- Benzophenone-3
- Etylhexyl methoxycinnamate
- Cyclopentasiloxane
Miljöfarliga ämnen
- Tetrasodium EDTA
- Disodium EDTA
- Limonene
- Zinc oxide (nano)
- Cyclopentasiloxane
Allergiframkallande ämnen
- Linalool
- Geraniol
- Citral
- Benzyl salicylate
- Butylphenyl methylpropional
- Hexyl cinnamal
- Citronellol
- Eugenol
- Benzyl alcohol
- Ethylhexyl methoxycinnamate
- Alpha-isomethyl ionone
- Coumarin
Vad innehåller ekologisk/giftfri solkräm?
Partikelfilter, eller fysikaliskt filter som då alltså inte är kemiska. Partiklarna lägger sig på huden och reflekterar bort skadliga strålar från solen. Vissa sorter kan ge en vit hinna på huden. Men oftast går det att smörja ut, om man är lite envis.
Titanoxid och zinkoxid
Titandioxid är en naturlig mineral som ofta finns i smink och även i vissa naturliga solskydd (i partikelstorlek) Det finns även en till, zinkoxid som är ett vanligt partikelfilter men dock inte godkänd inom EU.
Zinkoxid är förbjudet i EU när det kommer till solskydd (ej smink) eftersom det finns så lite forskning på effekterna av zinkoxid i nanoform. Nu har dock en EU-kommitté kommit fram till att zinkoxid oavsett form inte är farligt i solskydd, om max 1/4 av innehållet innehåller zinkoxid. De föreslår därför en lagändring inom EU, men det brukar ju inte gå superfort och det gör att zinkoxid fortfarande inte är godkänd av svenska Läkemedelsverket i solskydd. Zinkoxid är dock godkänt i vissa länder och tillsammans med titanoxid (i partikelstorlek) är det ett bra skydd som inte kan penetrera in i huden. Det blir ju lite märkligt kan jag tycka när zinkoxid är godkänt att använda i smink och även hudvård till både barn och vuxna.
Vad jag läst mig till verkar det oklart om de miljöoklarheter som råder om zinkoxid snarare handlar om nanopartiklar i allmänhet, inte om zinkoxid i sig självt. Vissa ekomärken som har titanoxid i nanoform brukar vara belagda med ett ämne som gör att de inte kan oxidera på huden och ska då inte vara “farliga”. Men det är alltså delade meningar kring detta och vi får se vad tiden utvisar. Jag är inte rädd för vare sig zinkoxid eller titanoxid. Jag tänkte att det kunde vara bra om detta eftersom detta är en sådan sak man lätt snappar upp när man läser om eko-solskydd.
UVA / UVB – vad är det?
“UV-strålning kan delas in i tre grupper, UVA, UVB och UVC, beroende på hur energirik den är. Ju mer energirik strålningen är, desto större är risken att den orsakar skador. Det är framför allt UVB-strålningen som gör att vi bränner oss om vi solar för mycket.” Detta är hämtat från Strålskyddsmyndigheten, där det finns mer bra info om detta.
Man vill ha ett bredspektrumskydd mot både UVA och UVB, det brukar deklareras på förpackningen.
Skolskydd till barn
Barn är ju som du säkert vet känsligare för yttre påverkan och kemikalier än vad vi vuxna är. Därför rekommenderas partikelfilter till barn. Jag skulle aldrig någonsin välja något annat till mina barn (eller mig), och såklart inte heller då man ser till de negativa miljöeffekterna som de kemiska solskydden för med sig.
Jag varierar SPF 30 och spf 50 på barnen om vi är på solsemester eller på stranden en hel dag. Dock har barnen alltid kepsar på sig och vi är väldigt noga med att ha tunna kläder på oss som också fungerar som solskydd samt vistas i skuggan när det är möjligt. Jag tycker dock att det är märkliga råd som jag ofta läser “var inomhus mellan 11-15 när solens strålar är som starkast”. Vem 17 vill sitta inne en fin dag? Det kanske funkar för vissa, men jag är uppväxt utomhus på sommaren och känner mig väldigt instängd om jag skulle behöva vara inne en fin dag.
11 kommentarer
Jag har precis samma bekymmer och har kommit fram till samma slutsats efter mycket letande. Alla mina eksem på händerna beror på E 330, citronsyra. Jag försöker undvika det men det är ju inte alltid utskrivet tyvärr. Jag får blåsor och klåda som sitter i flera dagar. Många “hudvänliga”cremer likaså. Där finns ofta citronsyra eller citric acid som de skriver ibland.
Tänk om vi kunde få livsmedelsverket att stoppa detta gift.
Tyvärr är det nog ingen som vill betala för den forskningen så det blir vedertaget…
Jag måste använda solkräm efter min njurtransplantation då inte tål solen men jag tål inga solkrämerna . Jag läste ekologisk solkrämerna kan man inte heller lita på
Kan man lita på denna
Jag kan bara svara utifrån egen erfarenhet och denna funkar bra för mig och min familj. 🙂
Jag har köpt eco cosmetics innan, det jag undrar är vet du vad skillnaden är mellan kräm och lotion?
Sonen har jätte torr hud så han tycker det gör ont med krämen eftersom den är tjock så köpte deras lotion förra året och det gick bättre. Skyddar den lika bra tror du?
kräm är ju tjockare än lotion. Jag vet de som köpt krämen och blandat den med lite olja för att den ska smörjas ut enklare. Om han har torr hud skulle jag rekommenderar att han får mer fett i kosten, samt att du lyssnar på vårt poddavsnitt nummer 14 om läckande tarm. Kram!
Kan man använda ecos solskydd i ansiktet också tror du?
Det har jag gjort i flera år. 🙂
Hej!
I den norska artikeln skrivs det att det hittades allergiframkallande och miljöpåverkande ingredienser i Eco Cosmetics, undrar varför du ändå rekommenderar det märket?
Supertack för att du skriver ett sådant här inlägg!
Jag bara funderar, i både biosilis och bioregenas produkter finns aluminum hydroxide. Är det en annan form av aluminium som inte är skadlig och som man därmed inte behöver undvika?
Hej! Har du någon erfarenhet eller tankar märket ‘Wooden spoon’? Mvh Hanna