PCOS LCHF

Vägen till plusset – och den där f***king kroppen, del 1

Ett stort intresseområde för mig är tjejer med PCO/PCO-S. Jag har haft förmånen att arbeta med ett flertal underbara yngre och äldre kvinnor som har PCOS. För mig är ni otroliga inspirationskällor. Ni ger mig mycket energi och glädje och jag vill tacka er för att jag får vara en del av ert liv just nu.

Gästbloggaren ”D”

För att fler ska få upp ögonen för detta tillstånd som bara blir vanligare och vanligare kommer en fantastisk tjej gästblogga hos mig varje vecka. Vi kallar henne ”D”. Vi får följa med D från när allt startade och förhoppningsvis ända fram till ett nytt liv föds.

Det här är en gripande berättelse om en ung kvinnas kamp att bara få vara som alla andra. Att få uppfylla sina drömmar om en kropp att trivas i och en familj att älska.

Fannys kommentarer på slutet

Varje inlägg kommer jag att kommentera det D skriver. Vi har gjort fantastiska saker med kosten + vissa tillskott. Gynekologen var mycket impad. Men mer säger jag inte i nuläget 😉 Det är helt enkelt en helt fantastisk story! Och jag är så glad att du får möjlighet att ta del av den. Nu lämnar jag över till ”D”. – Fanny

 

tjejikon-div

Innan allt började…

Jag träffade mitt livs kärlek 2014 och visste rätt snabbt att han skulle bli pappan till mina barn. När vi dejtade var jag rätt tydlig med att jag ville ha barn innan jag var 30 och jag trodde det skulle skrämma honom, han svarade att han ville ha fyra. Vi flyttade ihop direkt och efter ett år friade han. Jag var rätt missnöjd med mitt jobb men tjänade alldeles för bra för att säga upp mig och det var då tanken slog mig: ”vad sägs om att jag slutar med p-piller efter nyår?” Självklart blev vi lagom nervösa båda två och jag var helt säker på att jag skulle bli befruktad vid första försöket ”…bara vi träffar ägglossningen så är det ju klart”. Detta var september 2015

Två veckor efter detta blir jag erbjuden ett nytt jobb och lägger genast ner planerna på att bli gravid. Det skulle ju gå så snabbt och det skulle inte se bra ut att bli gravid under en provanställning (hemskt, jag vet) Att behöva lägga ner gravidplanerna gjorde mig så ledsen att jag nästan tackade nej till mitt drömjobb.

Halvvägs in i min provanställning bestämmer vi oss än en gång för att sluta med preventivmedel, jag har alltid kört med Nuvaring (P-ring) som var det bästa preventivmedlet enligt min gynekolog. Jag minns sedan tidigare att min mens alltid varit trögstartad. Jag vet det för att jag haft några uppehåll mellan tidigare förhållanden – ena gången kom den inte alls (uppehåll på 10 månader) och andra gången kom den igång efter 5 månader

”…Skönt – vem pallar med mens?” var min tanke.

hjartan

Mars 2016 – besatt av appar/temp

Jag beställer hem Natural Cycles efter att ha läst ex antal inlägg på Blondinbellas blogg. Det var så himla lätt att bli gravid tydligen, och efter att Bella börjat med NC vart hon gravid på andra ägglossningen – WOW! ”Det här kommer gå jättesnabbt” tänkte jag och började genast visualisera mig själv gravid till sommaren vilket gjorde mig sjukt glad. Jag fick hem min temp, slutade med preventivmedel, fick min sista fejk-blödning och började mäta varje morgon.

Längtan efter en ägglossning var så stor att jag försökte lura mig själv till en högre basaltemp (morgontempen, innan man stiger upp ur sängen), som om det skulle göra saken bättre. Dagarna gick och min temp var lika ostabil som ekonomin i Grekland.

natural-cycles

Kallduschen

Jag har nog aldrig varit lika frustrerad, finnig, flottig och uppblåst innan. Jag tror att jag gick upp 5 kilo på två veckor efter att jag slutat med min Nuvaring och jag kunde inte för mitt liv förstå varför!?

Dag 49 plingade det till i min app och min ägglossning var nu identifierad, några dagar tidigare. Eftersom jag har så oregelbunden mens funkar den här typen av app sämre än på de kvinnor som har en regelbunden cykel. I tjugoen dagar efter det var jag helt säker på att jag var gravid och kände både den ena och andra symptom, men som en trist överraskning kom min mens tillslut. Förstod inte hur det kunde hända då vi legat regelbundet i 46 dagar – och jag var så trött på sex… och ruinerad efter att ha köpt upp Sveriges alla graviditetsstickor.

starka-kanslor

Att bli gravid satte press på mig och jag kände att sexet hängde på mig som kvinna. För att inte ”missa” en dag fick jag inbilla mig att jag hade lust till att ligga, sanningen var någonting helt annat.  Detta kontrollbehov är ett personlighetsdrag och ingenting som grundar sig i att min kille är oengagerad – Låt oss inte glömma min ADHD – hans vilja var lika stor som min och kunde lugna mig bättre än någon annan medicin.

Första mensen kändes okej psykiskt, jag visste att den skulle vara trög men var helt säker på att den skulle bli regelbunden ganska direkt. Varför vet jag inte, jag har aldrig tidigare haft en regelbunden menscykel. Min mens blev aldrig regelbunden, min cykel var aldrig under 50 dagar lång.

Planera förgäves och sedan söka hjälp…

Oavsett hur vi planerade våra mest intima stunder lyckades vi inte bli gravida och i juli kunde jag utse mig själv till Google Master of the Year. Jag tror att jag läst varenda tråd som finns på familjeliv om Sveriges alla kvinnor som kämpar mot ofrivillig barnlöshet – dock förstod jag aldrig vad PCOS var och att jag möjligtvis vara en av dem.

I slutet av juli 2016 var jag trött på allt som hade med ägglossningsstickor, basaltemperatur och sex att göra så jag bokade in ett besök hos min gynekolog och förväntade mig att allting skulle se normalt ut. Han såg ett pärlband av blåsor på min vänstra äggstock…

/D

— Slut på del 1 —

fanny-div

Fannys kommentarer

Siffrorna varierar, men allt från 5-20 % av alla kvinnor i Sverige har PCOS, men förmodligen finns det ett stort mörkertal. Den nu rådande uppfattningen är att PCOS orsakas av gener samt miljöfaktorer (framförallt stor övervikt)

PCOS kan delas in i två grenar

1) Klassisk PCOS: kvinnan har övervikt, hårväxt och utebliven ägglossning.

2) PCO: Kvinnan har inte de klassiska symtomen men däremot högt testosteron. De kan även ha ägglossning och sakna polycystiska ovarier (PCO).

De flesta med PCOS har insulinresistens, eller början till det. Det betyder att insulinets effekt fungerar sämre än vanligt. Till en början kompenserar kroppen detta mer att producera mer insulin, och blodsockret kan då hållas inom normala gränser. Men som du säkert förstår är det inte speciellt lyckosamt för kroppen. Vissa kroppar klarar av denna korrigering, andra (fler) får sedan Diabetes typ 2.

Dock menar jag som kostrådgivare att detta är den främsta anledningen att äta lågkolhydratkost med en PCOS-diagnos. Genom att lägga om kosten och minska sockret och de snabba kolhydraterna kan man hjälpa kroppen att reglera insulinnivåerna. Och insulin är ett chefshormon som påverkar alla andra hormoner. Många kommer väldigt långt med att ändra kosten!

Vill du komma igång redan idag rekommenderar jag att du läser det här inlägget med De bästa nybörjartipsen, recepten och handlingslista.

I nästa del kommer D berätta mer vad hon och jag gjort med kosten!

Tips till dig med PCOS

Kontakta en bra gynekologisk mottagning eller en ungdomsmottagning om du har mens färre än fyra gånger per år, upplever att du har mycket behåring eller har svårt att bli gravid. Ett annat tecken kan vara övervikt (som är svår att bli av med) Alla sympotom är dock olika framträdande hos olika individer.

Om du har PCOS och vill bli gravid, kontakta en gynekolog för hjälp. Du behöver inte försöka i ett år, som den som inte har PCOS måste göra.

Känner du igen dig?

Du kanske känner någon i liknande situation, eller kanske har du själv samma upplevelse? Skriv en stärkande kommentar till henne nedan. Det är både modigt och starkt att dela med sig av sin högst personliga resa till andra.

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

8 kommentarer

Heja dig D! och karln så klart 😉

Jag har sen jag träffade min sambo vetat att jag har PCO och visste att jag troligtvis behövde hjälp att bli gravid. Men aldrig trodde jag att det skulle bli så svårt som det blev. Vi kämpade i 3,5 år trots snabb hjälp från sjukvården. Alldeles för många hormonkurer innan det blev IVF. Då visade det sig att jag troligtvis även har endometrios. På andra IVF:en men första insättningsförsöket lyckades vi och vi har idag vårat lilla troll på ca 1,5 år. Vi är nu inne på vårat 3:e försök med syskon och hoppas att vi lyckas denna gång.

Min PCO är dock lite annorlunda mot för det som står här uppe kan man väl säga. Jag är inte överviktig eller har mer behåring, jag har även ett LÅGT testosteronvärde vilket som sagt brukar vara tvärtom. Jag har absolut noll ägglossning själv, slutade med p-piller 2011 och har fortfarande inte fått någon egen blödning.

Det ska bli jättespännande att få följa din resa här och se hur det går. Intressant att få läsa om hur kosten har påverkat det hela. Jag tänker att det kan ha stor del i det hela och jag borde bli bättre på att tänka på kosten men har svårt att ta steget och komma dit. Ska följa din berättelse nu och kanske kommer jag till skott med mitt eget matintag. Ska börja med att kika på det länkade inlägget med nybörjartips.

Det jag tycker är lite skrämmande är att sjukvården inte har så stor kunnighet kring PCO. Har vänner som fått googla sig till vad de har samt att det helt misstas på nån också. Jag bodde i Norge när jag fick veta att jag hade PCO och då togs det 2 blodprov samt att jag fick göra röntgen med kontrastvätska (i en sån där tunnel fick jag ligga – minneslucka, kommer ej ihåg vad det heter).

Mer utförligt kring våran resa finns på min blogg, som tyvärr är lite på paus med inlägg just nu men snart kommer den igång igen 🙂 förhoppningsvis i bättre utförande då också 😉

Jag håller tummarna för er <3

Hej och stort tack för din kommentar och att du delar med dig! Hoppas ni lyckas med syskonförsök <3 Kosten kan verkligen göra underverk! Jag tror också att du och D har väldigt liknande situation sett till kroppstyp och sammansättning. Jag är faktiskt själv lite chockad över D-s resultat. Jag längtar redan till nästa vecka när hon berättar mera. Kram!

Hej!

Tack för din kommentar och att du delar med dig. Innan jag fick min diagnos hade jag ingen aning om vad PCOS var men ju mer jag pratar med folk desto mer lär jag mig. Jag har märkt att det är väldigt vanligt och att fler än vad jag trodde har fått kämpa med att bli gravida. Jag önskar att det hade uppmärksammats mer och därför väljer jag att dela med mig av min resa. Kosten har spelar stor roll för mig och som Fanny berättar kommer jag att skriva mer om det i del 2 – hoppas du fortsätter läsa!

Lycka till med allt!

/D

Hejsan! Håller tummarna hårt för att det blir ett plus på stickan och att allt går bra. Jag fick samma diagnos 2007 och visste inte alls vad det var. Fick dålig information från läkaren men fick alternativ hjälp, så efter kostomläggning och bland annat bidrottninggelé som tillskott lyckades vi. Nu har vi två friska barn. Det andra barnet blev till på första försöket för då var kroppen redan i balans av långvarig lchf-kost.
Lycka till med allt, det kommer säkert gå bra!! ?

Tack för att du delar din resa Annelie! Intressant med bidrottninggelé, det ska jag läsa mer om. Tack. Kram Fanny

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök