Glutenfri limpa

Glutenfri limpa – perfekt att rosta och frysa

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Kitchentime och Bodystore

Glutenfri limpa är något jag brukar göra till barnen och min man. De vill gärna ha bröd då och då, och då känns det bättre att baka ett bröd än att köpa ett som både är dyrare och innehåller fler tveksamma ingredienser. Receptet är naturligt glutenfritt, och passar därmed inte dig som äter LCHF. Men i inlägget finns tips för dig som gör det. 

Glutenfri limpa är alltså ett recept som inte klassas som LCHF eller paleo heller, om man inte äter pseudospannmål. Jag själv är lite trött att klassificera allt, jämt. Men jag vet att många här gärna äter LCHF och därför skriver jag ut tydligt som i detta fall att receptet inte är det. Min barn älskar detta bröd, och jag har även bjudit barnens kompisar på detta bröd och de har ätit med förtjusning och inte “märkt skillnad” på vanligt bröd.

För så är det, mina barn vill ha bröd ibland som alla andra. Då känns detta som ett toppenalternativ och betydligt mer hälsosamt än att köpa vitt rostbröd, lingongrova eller vad nu alla bröd heter nuförtiden.

Vill du ha det ultimata LCHF-alternativet tipsar jag om The bröd – som du även kan använda som korvbröd eller hamburgarbröd. Jag har även sett många göra limpa av detta recept, dock inget jag testat själv.

Jag använder 1 form som är 1,5 liter och en som är 1 liter, men det är nog mest för att jag inte har två som är lika. Om du bara har 2 som är 1 liter kan brödet bli lite väl högt, då skulle jag göra några portionsbullar också. Om du bara har 2 formar, 1,5 liter blir brödet nog lite plattare än mitt, men det spelar verkligen ingen större roll. Jag tror även att det funkar utan form eller att dela upp degen i två och lägga dem i en springform.

Här finns en 1,5 literform (30 cm) om du vill se och läsa mer om en sån. Jag lägger alltid bakplåtspapper i botten av alla mina formar, då fastnar det inte. Du bör ha en köksvåg hemma för bakning, det blir bättre. Det är välinvesterande pengar. Här finns en tunn, prisvärd. Jag har ändå räknat ut vad det blir per dl, eftersom jag är så snäll 🙂

Vill du se hur jag klär in formen i bakplåtspappret, kan du se min video på IGTV när jag gör stenåldersbröd.

När det kommer till mjöl använder jag lite olika, men jag väljer alltid teff, durra eller bovete. Bovete har mest speciell smak, och teff och durra är mer neutralt. Båda de sistnämnda mjölsorterna är väldigt nyttiga, teff innehåller exempelvis mycket järn, zink och fosfor, och durra är också fiber- och mineralrikt och smakar lite som dinkel eller rågmjöl. Båda är såklart naturligt glutenfria. Allt fler butiker tar in den här typen av mjöl, bland annat har Garant dessa mjöler till bra pris, men de finns också på Bodystore. Här finns teff, här finns durra och här finns bovete. När du handlar på Bodystore, glöm inte att spana in om jag har någon rabattkod att dela på min erbjudande och rabattsida.

Glutenfri limpa
Glutenfri limpa med frön på toppen, här sesam, solros och pumpa.

Glutenfri limpa

Till två limpor (ca 1,5 liter)

  • 1,2 liter kallt vatten
  • Knappt 1 paket torrjäst (jag försöker använda så lite jäst som möjligt)
  • 1 msk honung, kokossirap eller liknande, kan uteslutas, används som näring till jästen
  • 700 g (9 dl) glutenfritt mjöl, jag använder en blandning av teff och durra, ibland även bovete. Du ska INTE använda en färdig glutenfri mjölmix som innehåller stärkelse, bindmedel och liknande, detta recept funkar bara om du har naturligt “rent” glutenfritt mjöl.
  • 4 tsk oraffinerat havssalt
  • 80 g (8 msk) fiberhusk

Gör så här

  1. Blanda ihop vatten och jästen till en jämn vätska utan klumpar.
  2. Tillsätt övriga ingredienser, och vispa ihop till en deg. Du ska inte blanda i fibehusken först och sedan vispa och sedan tillsätta allt annat. Jag väger upp allt rakt ner i bunken och lägger husken på toppen så jag är säker på att det inte ligger och klumpar ihop sig medan jag väger ihop det andra.
  3. Klä in formarna i bakplåtstpapper, och fördela degen i formarna. Lägg över en bakduk och ställ dem på en dragfri plats cirka 2 timmar. Det går snabbare om det är väldigt varmt ute och tar längre tid om det är väldigt kallt.
  4. Sätt ugnen på 180 grader varmluft, 200 grader om du inte har varmluft. Sätt galler långt ner i ugnen.
  5. Sätt in brödet 90 minuter. Om det blir väldigt mörkt (ska inte bli det) så kan du lägga över ett bakplåtspapper eller ställa en plåt över. När du tar ut brödet, lyft ut brödet ur formen och kolla så det känns lite hårt undertill, alltså inte degigt och löst. Du kan också mäta med termometer. Det är ett superbra redskap för kött, bröd och liknande, denna från Mingle är billig men bra). Det ska vara 96 grader när det är klart.
  6. Låt svalna helt(!) under en bakduk. Jag brukar göra brödet så det är klart precis före jag ska lägga mig, så är det perfekt på morgonen till frukosten. Skär du i det innan det är helt svalt kan det vara väldigt degigt.
  7. När brödet är svalt kan du dela det i två och frysa in. Jag brukar ta fram en bit på kvällen före jag lägger mig, så är det tinat och färskt när vi vaknar.

Tips

Om du gör portionsbullar ska även dem ha lite yta undertill, jag skulle uppskatta tiden till 25-30 minuter. Jag är dock inte helt säker. Jag gör alltid limpa eftersom det är mycket enklare och går snabbare. Lättare att rosta och förvara i frysen också tycker jag.

Förslag på smaksättningar till brödet

  1. Du kan rosta ca 2 dl valfri frön och blanda i degen. Jag strödde över lite frön på ena brödet.
  2. Du kan även ha i 3-4 dl riven morot, rödbeta eller äpple i degen.
  3. Du kan byta ut lite av vattnet mot kallt kaffe, det ger en väldigt god smak.
  4. Torrosta gärna fänkålsfrön, anis eller en blandning av dessa och ha i degen. 2-3 msk är nog lagom. Jag brukar höfta.
  5. Rödbeta och spiskumminfrön (torrostade) är en väldigt god kombination.

Hoppas att du gillade detta recept på glutenfri limpa! Det är enkelt att lyckas med glutenfri bakning med några tips längst vägen, hoppas att du testar. Gör du det får du gärna tagga på @lesscarbs på Instagram Kram Fanny

Glutenfri limpa

Glutenfri limpa

3.7/5 (112 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

29 kommentarer

Hej!

I ditt senaste nyhetbrev beskrev du en blunder som du använde och jag undrar nu om den är bra för att göra egen kokosmjölk. Köper ju eko Kung markattas annars, eftersom den också är tillsatsfri, men gillar inte att de är i konserver,( blir en de avfall som inte öra å bra flr miljön, även om jag sorterar), så därför min fråga.

Vänligen K

Om det är väldigt kallt kan du ta lite varmare och är det varmt i luften kan du ta kallare. Jag brukar bara ta direkt från kranen. 🙂

Detta bröd är verkligen toppen!
Nu har jag gjort det som ett alternativ till vörtbröd och det kommer bli super till julbordet!
Jag adderade 1 tsk vardera av mald pomeransskal, fänkål, anis, ingefära, kardemumma samt 1/2 tsk mald kardemumma.

Du skriver en blandning av durra och teff, hur stor del teff och hur stor del durra? När du använder bovete hur många delar av allt då?

Hej och tack för bra recept, gillar särskilt texten innan receptet där du diskuterar olika formstorlekar m.m. sånt tycker iallafall jag är minst lika viktigt att läsa. Uppskattar också att du skriver mjölmängden i gram ??.
Kollade upp bakplåtspappret från Clas Ohlson som du länkade till, med står ju att det är gjort av PTFE (polytetrafluoreten) även kallat PFAS, inte silikon. Har det blivit något fel i länkningen?

Hej Fanny! Jag undrar över mjölmängden; 700 g = 9 dl stämmer inte hos mig, 9 dl blandning av durra + ljus teff väger knappt 500 g? Vikten är väl det viktiga 😉 tänkte jag, så jag gick efter det. Återstår att se hur detta antagande lyckas. Tack för dina fina recept!

Hej! Först och främst, tack(!) för alla inspirerande recept du delar med dig av!
Jag har testat baka detta bröd flera ggr för det verkar så gott och inte alltför komplicerat att baka. Men av någon anledning så bli det alltid degigt i mitten och jag undrar nu om du har någon aning om varför? Vore supertacksam för svar! Trevlig helg!!

Det låter som att det inte blir klart, testa att grädda längre nästa gång! Tror du att det kan funka?

Tack för receptet!
Hej Fanny!
Jag har gjort detta bröd vid två tillfällen och misslyckats bägge gångerna. Gör enligt receptet. Brödet blir ihåligt och degigt.
Med vänlig hälsning,
Malin

Jag har hört att det blir så för vissa, och jag förstår inte varför. Det har hänt mig en gång, och då lät jag husken dra i vattnet för det ringde i telefonen och jag pratade istället för att blanda. Då blev det ett stort hål i mitten. Så att blanda ihop allt snabbt är ett råd, vet inte om det kan hjälpa? Annars rekommenderar jag att du gör portionsbitar istället, så kanske det går enklare?

bakade brödet och såg fram emot en god smörgås, men det blev bara ett skal med deg inuti, vad kan ha gått fel ?
ugnen på 200 grader och i 90 min, fint torrt skal men bara luftbubbla och deg runt om

Jag har hört att det blir så för vissa, och jag förstår inte varför. Det har hänt mig en gång, och då lät jag husken dra i vattnet för det ringde i telefonen och jag pratade istället för att blanda. Då blev det ett stort hål i mitten. Så att blanda ihop allt snabbt är ett råd, vet inte om det kan hjälpa? Annars rekommenderar jag att du gör portionsbitar istället, så kanske det går enklare?

Hur länge ska degen blandas? Bara blanda ihop och ner i formarna eller ska det bearbetas längre som vanligt bröd?

Jag blandar ihop noga men inte överdrivet länge. Man bearbetar “vanlig deg” för att glutenproteinerna ska hinna utvecklas och göra brödet segt, men eftersom detta är glutenfritt kommer det inte hända. 🙂

Hej Fanny,

Tror du att detta bröd går att göra utan jäst? Med exempelvis bikarbonat istället?
🙂
MVH
Martina

Mitt bröd hade kommit upp i 96 grader efter 50 minuter! Använder alltid termometrar när jag bakar bröd så är van. Testade med olika och alla visade typ 96-97 grader så jag tog ut det. Får se hur det är när det svalnat.

Dethär blev tyvärr jättedåligt även för mig! 🙁 den såg helt okej utanpå men innanför blev den ihålig och väldigt degig. Försökte ha den ännu extra 15 min i ugnen senare men det hjälpte inte alls. Väntade också tills nästa morgon med att skära i den men den var fortfarande helt rå inuti! Fick kasta hela brödet i soporna, gick inte att rädda alls 🙁 började fundera på ifall den kanske inte borde stå och jäsa i hela 2 timmar? Kanske 1 timme eller bara 30min?

Så märkligt. Det har som sagt bara hänt mig en gång, och jag kan inte förstå varför det händer andra, då jag bakar detta röd varje vecka. Det brukar falla sig så att det är min man som gräddar brödet, och han kollar så det är minst 96 grader i mitten, gjorde du det också? Jag har ibland låtit det stå jätteklänge och jäsa, mitt i varma sommaren, och det har inte blivit dåligt då heller. Du kanske kan testa att göra bullar nästa gång, de är kanske lättare att lära känna degen med?

Kram Fanny

Hej! Det går inte att använda näringsjäst istället för den jäst du rekommenderar va..?

Jag tog havremjöl då jag inte hade durramjöl hemma. Har bröden i ugnen nu och den har varit inne 50 minuter och har redan nått 98 grader. Har på varmluft 170 grader då jag tycker jag har en “varm ugn”. Frågan är om jag ska ta ut det eller låta det stå i 90 minuter ändå. Det lutar nästan åt det sistnämnda eftersom många beskrivit här ovan att det blivit degigt…?

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök