Magneisum Lesscarbs

Tyngdtäcke – Allt du behöver veta + test av eko från Qoali

Annonssamarbete med Qoali

Tyngdtäcke är ett efterfrågat ämne i mina kanaler, och jag har fått mängder av frågor från er som jag kommer att besvara i detta inlägg. Jag och min dotter har testat varsitt tyngdtäcke som heter Esther under någon månad och vi båda är fast.

Detta är ett samarbete mellan mig och Qoali, men som vanligt betyder det inte att mina åsikter är köpta. Jag gillar hållbarhetstänket Qoali har och jag gillar genuint mitt tyngdtäcke Esther. Betty älskar sitt och visar alla som kommer hem till oss hennes ”gosa-mamma-krama-täcke” som hon kallar det, läs mer om det nedan.

Rabattkod på Tyngdtäcke från Qoali

Jag vill erbjuda alla mina läsare en grym rabattkod som ger dig hela 25% rabatt på Esther men också på Qoalis andra kollektioner av tyngdtäcken. Koden gäller till och med den 24/2.

Ange: LESSCARBS

Esther
Jag och fina Esther.

Hur fungerar ett tyngdtäcke?

Tyngdtäcken är inte en modefluga utan har använts lång tid inom vård- och omsorg. Jag minns flera jag jobbade med inom äldrevården som hade ett sånt, och dessa led ofta av sömnsvårigheter och stor oro, både i kropp och själ. Men idag har det blivit populärt även för privat bruk, i blandade åldrar.

Tyngdtäckets funktion bygger på Deep Pressure Touch Stimulation (DPTS). Det är en form av terapi med fysiska och psykologiska fördelar som bygger på beröring. Det kan på ett väldigt kortfattat sätt jämföras med att få en massage.

När du får täcket på dig och fått ett tryck över kroppen stimulerar det ditt parasympatiska nervsystem. Det är det system som får dig och dina muskler att slappna av, som sänker din hjärtfrekvens och hjälper blodcirkulationen att fungera mer effektivt. Detta är ett skönt tillstånd för kroppen och din kropp producerar då må-bra-hormon, serotonin, som sedan förvandlas till melatonin – sömnhormonet som får din kropp att slappna av. 

Tyngdtäcken hos Qoali 

6 kg – Just light

Det här är det lättaste av deras tunga täcken, men fortfarande 3-5 gånger tyngre än ditt nuvarande täcke. Detta har min dotter Betty, men mer om det nedan. 

8 kg – Just right

Detta har jag! Det är Qoalis populäraste täcke som enligt dem “passar perfekt för både tupplurar och när det är dags att gå i ide”.

11 kg – Just tight

Sov tungt och djupt med 11 kg. Det här är Qoalis tyngsta täcke, som ger dig riktigt djup sömn och din kropp kommer att slappna av ordentligt. Perfekt alternativ för dig som har sovit med tyngdtäcke förut och vill ha ett ännu kramigare. 

Lätt tyngdtäcke för barn
Bettys täcke. Tur att hon tränar på Gatti, så hon orkar bära runt det själv mellan våra rum.

Vilket tyngdtäcke ska man välja?

Jag har valt ett tyngdtäcke på 8 kg från Qoali – Esther, och var det som matchade mina krav bäst. Jag ville ha ett så miljövänligt som möjligt, utan onödiga kemikalier och syntetiska material. Täcket består av 100% Ekologisk och Fairtrade-certifierad bomull odlad i Indien. Vadderingen är av mullbärssilke och tyngderna består av glaspärlor uppdelade i 130 sektioner. Tyngden är fördelad så att det är mer tyngd i mitten och mindre i ytterkanterna för att du ska få full effekt av tyngden. Det underlättar även vid bäddning. Dessutom tycker jag att det är skönt att dra upp mitt täcke över kinden, och då är det skönt att det inte är så tungt just där. Storleken är som ett vanligt täcke, 200×150 cm. 

Min upplevelse av att sova med Esther

Jag har tidigare sovit med ett extremt tunt täcke, knappt mer än ett påslakan, så jag var lite orolig om det skulle vara för varmt. Första och andra natten tyckte jag att det var väldigt varmt, men det var nog för att jag var ovan att sova i som en “kockong” som omslöt mig.

Nu har jag haft täcket en längre tid och redan efter några dagar hade jag vant mig. Jag har läst om andra som haft tyngdtäcken som varit iskalla, det skulle jag alltså absolut inte säga om detta från Qoali. Vissa av er skrev att ni skulle få panik om det var för varmt, och jag var ju också det i början, men nu tycker jag att det är alldeles lagom. 

Angående min sömn har jag alltid haft en god sömn. Jag har aldrig lidit av sömnproblem eller liknande. Däremot upplever jag ett nytt lugn i kroppen som också kommer snabbare när jag lägger mig. Min man säger att jag ligger mer ”lugnt” när jag sover, och jag känner mig även utvilad på ett skönt sätt när jag vaknar.

Det mest revolutionerade med dessa täcken för vår familj är att Betty numer sover i sitt eget rum i sin egen säng. Hon har haft en egen säng i många år (hela hennes liv) men det har alltid slutat med att hon kommit in till oss mellan 23-00 och sovit i vår säng. Från dag 1 sedan hon fick sitt “gosa-mamma-krama-täcke” som hon kallar det (haha) sover hon gott hela natten! Utan att komma in. Detta trodde jag helt ärligt aldrig! Om du har en nattvandrande lite godbit hemma skulle jag därför varmt rekommendera ett tyngdtäcke!

Sova med tyngdtäcke
Godnatt och sov gott! Mitt täcke är lite plattare än min mans, men mitt slår hans i vikt 😉

Vilket är det bästa tyngdtäcket för barn?

Eftersom man inte räknar kroppvikt och kilo på täcket på det sättet är det egentligen en fråga om vad som passar barnet eller vad barnet klarar av. Du ska dock vara vaksam med mindre barn som inte helt har utvecklat sin lungkapacitet. Det som är viktigt är att barnet ska vara kapabel att kunna ta av sig täcket själv och även säga till om de inte känns bra. Därför har Qoali satt sin rekommendation att inte använda täcket till barn under två år. Har du ett barn som är lite mer än två år och du känner dig lite fundersam gör du bara såhär: Köp det lättaste tyngdtäcket och sitt med det i soffan tillsammans, så ser du hur barnet hanterar täcket när det gäller vikten och att röra på sig.

Qoali avråder bestämt från att sova med en bebis tillsammans med tyngdtäcket.

Min kompis har en kille på 6 år som har ett täcke på 11 kg, och min dotter fick ett på 6 kilo. Min Betty har sovit med mitt på 8 kg vissa kvällar och när jag inte varit hemma, och hon märker inte någon skillnad mot sitt.

Tyngdtäcke för barn
Nyvaken och så stolt att hon numer är en ”stor tjej” som sover utan att vakna i mammas säng.

Frågor och svar om tyngdtäcken

Hur bäddar man med ett tyngdtäcke?

Att ha ett tyngdtäcke över sig liggandes i sängen och att hålla upp låt oss säga 8 kg med händerna rakt ut kan upplevas väldigt tungt för armarna och handlederna. Men det är två helt olika saker. Jag brukar vända påslakanet ut och in och trä över två hörn, sedan lägga täcket på sängen och dra över lakanet på det sättet. Eller så håller jag/min man upp det och den andra drar ner. 

Du kan också lägga det i sängen och skaka det i vågrörelser för att sprida ut det i påslakanet.

Bädda med tyngdtäcke
Jag har våra vanliga linnelakan på mitt täcke. Funkar toppen.

Kan man använda tyngdtäcke vid hjärtproblem och andra sjukdomar?

Har du en sjukdom och en aktiv läkarkontakt ska du alltid rådfråga hen först. Ett tyngdtäcke ersätter inte medicinsk vård. 

Hur får man hem sitt täcke? Jag tänker att det är ett extremt stort paket som inte går att bära hem på ett vettigt sätt!

Jag tänkte faktiskt lite samma, haha! Men så fort jag såg förpackningen blev jag lugn, det är som att bära hem ett gammal resväska i mindre modell. Med ett handtag på. Inte värre än en matkasse! 

få hem sitt tyngdtäcke
Just hemkommen med mitt täcke!
Tyngdtäcke 11 kg qoali
Såhär fint packat är täcket.
Hur vädrar och tvättar man ett tyngdtäcke?

Det beror lite på vilket täcke du väljer. Esther och Sven innehåller mullbärssilke, vilket gör att det inte behöver tvättas, eftersom silke inte drar till sig partiklar, som damm eller kvalster. Då bibehålls också alla fina egenskaper som silket har. Du kommer väldigt långt med att vädra! Många tvättar sönder textilier och det gör att de slits helt i onödan.  

Om olyckan väl är framme ska du aldrig använda tvättmedel med blekmedel eller enzymer, eftersom dessa bryter ner de fina fetterna som finns naturligt i silket.

Händer en olycka bör du endast tvätta det drabbade partiet. Fläckar behandlas endast med tvättmedel anpassat för just silke, alternativt silkestvål. Använd inte sköljmedel (som jag alltid avråder från oavsett vad du tvättar) Vill du läsa mer om just tvättråd kan du kolla på Qoalis hemsida.

Försämras effekten om man sover på sidan och allt tungt “ramlar ner på sidorna”?

Detta är något Qoali haft i beaktning när de tagit fram Sven och Esther. De använder i dessa tyngdtäcken en ny teknik för att effekten inte ska bli sämre beroende på liggläge. Det är mer fyllning i mitten av täcket och lite mindre på sidorna. Sömmarna är också sydda så att det inte ska kunna rinna glaspärlor mellan det insydda rutnätet.

Finns det någon bra studie du kan länka för mer info?

Javisst, här finns tre studier, alla tre på engelska:

 1. The biologic effects of grounding the human body during sleep as measured by cortisol levels and subjective reporting of sleep, pain, and stress.
 2. Positive effects of a weighted blanket on insomnia
 3. Exploring the Safety and Therapeutic Effects of Deep Pressure Stimulation Using a Weighted Blanket

Sömntips

Nedan listar jag några tips för att somna enklare och förbättra nattsömnen. Tipsen kommer från vår podd, Fanny och Ila, där vi har ett helt avsnitt som heter ”Godnatt och sov gott med våra sömntips”.

 • Var fysiskt och/eller mentalt aktiv under dagen. Det bygger upp sömnbehovet.
 • Ha mörkt, tyst och svalt i sovrummet. Den bästa temperaturen är 14-18 grader.
 • Försök att hantera stress och oro före du går och lägger dig. Använd mindfulnessövningar och försök fokusera på din andning och hur kroppen känns framför vad du ska göra imorgon och hur du ska spendera din helg. 
 • Undvik kaffe, te, socker och alkohol minst sex timmar före sänggåendet.
 • Ät ordentligt tidigare på kvällen. Att vara hungrig påverkar sömnen, ät inte heller för tätt inpå sänggående.
 • Gå och lägg dig vid samma tid varje kväll, och vakna samma tid. På helgen om du vill sova längre, gå upp senast 90 minuter efter du brukar stiga upp på morgonen. 
 • Ingen elektronik i sovrummet, ha telefonen på flightmode om du måste ha telefonen i sovrummet. Undvik skärmar före sänggåendet eller ha blue-light-blockers.
 • Gå alltid upp direkt när väckarklockan ringer. You snooze you lose!
 • För sömndagbok för att tolka ditt sömnmönster, vad som fungerar och vad som fungerar sämre.
Barn som vaknar på natten
Bettys säng med Esther och hennes kanin Hans-Jörgen.

Hoppas att du sover gott och att inlägget besvarar dina frågor du har kring tyngdtäcken. Jag är sammanfattningsvis väldigt nöjd med våra köp, och jag tycker att du ska spana in Qoalis webbshop. De som driver Qoali har också ett stort hållbarhetstänk, och jag gillar att de vågar satsa på kvalitet och hållbara material! Och du, glöm inte rabattkoden “LESSCARBS”.

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök