Lesscarbs Lesscarbs
Rostad fänkålslax med brysselkålsmos

Rostad fänkålslax med brysselkålsmos

Bjöd min fina kock-vän på detta, ”åh jävlar va go mat du lagar Fanny”. Så kul att höra från någon som nästan är lika tokig i mat som jag! Hoppas verkligen att du gillar detta, lite annorlunda och roliga smaker som möts och skapar symfonier i munnen.

Till fyra personer:

  • 600 gram laxfilé
  • 2 msk fänkålsfrön
  • 2-3 dl gröna oliver (utan kärnor)
  • Salt
  • 500 gram brysselkål (jag använde fryst)
  • Smaklös kokosolja
  • 1 salladsmix

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Börja med de torkade oliverna. Skaka av oliverna så de inte är så fuktiga.
  3. Lägg oliverna på en tallrik med hushållspapper på.
  4. Kör i micron full effekt några minuter cirka 4-5 (svårt att säga exakt eftersom olika microvågsugnar har olika effekt) öppna och skaka om, upprepa tills de är helt torra och går att smula sönder. Jag behöver köra oliverna cirka 4-5 omgångar innan de är torra.
  5. Medan du micrar kan du torrosta fänkålsfröna i en panna. Mortla dem sedan grovt.
  6. Salta laxfilén, man behöver oftast lite mer salt än vad man tror, men oliverna kommer att ge sälta också. Strö över fänkålsfröna och baka laxen till 52-56 grader, cirka 12-15 minuter, använd gärna termometer.
  7. Koka brysselkålen cirka 5 minuter. Sila av nästan allt vatten, Tillsätt cirka 2 msk smaklös kokoslja, stavmixa slätt och smaka av med salt.
  8. Lägg upp en bit lax, en klick mos och krossa de torkade oliver på toppen som på bilden. Servera med en blandsallad på sidan om. Ät och njut!

Mina fänkålsfrön är ekologiska och kommer från Herbaria. Du hittar dem nedan.
Få rabatt herbariakryddor lesscarbs

Annons
banner-mataventyret-bok

Kommentera