Jag bara älskar Janssons frestelse. Går ju att äta som en egen rätt före jul, påsk eller när som helst egentligen. Du kan antingen använda rättika (ca 2/100) eller kålrabbi (ca 4/100). Det är en smaksak, jag lurade mina gäster som inte märkte skillnad på “vanlig” Jansson.
LCHF Jansson
Ingredienser till en mindre gratängform, ca 4-6 pers:
- 400 g rättika eller kålrabbi
- 2 stora gula lökar
- 2 dl grädde (eller kokosmjölk)
- 200 g färskost (eller kokosmjölk)
- 100 g ansjovis, köper du en burk med mer i så gör det inget, smakar bara mera 🙂
- 1 msk mandelmjöl
- Salt och peppar
- Smör
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala och skiva rättikan/kålrabbin tunt. Gör sedan stavar, några millimeter breda. Koka dem i rejält saltat vatten cirka 8 minuter. Låt ånga av ordentligt i en sil.
- Skala och skär löken tunt. Stek den försiktigt i smör så den mjuknar, men inte bränns.
- Blanda samman färskost och grädde samt ansjovis både spad och filéer (du kan klippa dem lite om du vill ha mindre bitar) salta och peppra.
- Lägg rättikan/kålrabbin och löken i en form med höga kanter (eller en större mindre djup form) Häll över gräddblandningen, blanda runt, strö över mandelmjöl och hyvla några smörskivor (med osthyvel) på toppen.
- Grädda i ugnen cirka 30-40 minuter.
Tips!
Vill du ha fler underbara julrecept? Kolla in min LCHF-samling på den bästa julmaten
3.7/5
(27 Reviews)
22 kommentarer
Så god den var, både smak och konsistens. Toppen!!
Camilla
Hej!
Tips på alternativ till mandelmjöl? 🙂
Vilket nötmjöl du vill eller så kan du hoppa över det. 🙂
Pofiber är bäst, ingen smak och paneringen blir superbra! Amvänder det till allt som ska paneras.
Ja eller hur! En favorit hos mig också 🙂
Får inte tag på rättika o kålrabbi. Kan jag använda vitkål?
Ja det går bra! Men be dem ta hem på din matbutik annars. 🙂
Vad menas med; Du kan antingen använda rättika (ca 2/100) eller kålrabbi (ca 4/100)?
Det betyder: 4 gram kolhydrater per 100 gram råvara. Under 5/100 brukar man säga så då ville jag säkert förklara att det var mindre än det.
Vilket anser du godast, kålrabbi eller rättika?
Kålrabbi 🙂
Verkar supergott! Har du provat att frysa in? Jag skulle nämligen vilja göra några nu och ta fram till påsk ?
Borde inte vara något problem. Kanske blir lite vattnig bara? Tänker på att potatisen suger vätska på ett annat sätt. Hm.
Blir otroligt vattnigt med rättika.
Jag anser att denna ska ätas direkt, blir inte god om den står och kallnar.
Hej! Vi har precis ätit den dagen efter, tycker att den blev väldigt bra. Kanske olika med vilken grädde man har eller nått?
Jag använder blomkål istället, supergott!
Super det med!
Alltså jag älskar det här receptet! Gjort det i många år. En jul hade vi knytis med släkten och ingen kunde skilja den här från ”vanlig Jansson” den här var dock lite godare och krämigare enligt betygen.
Tusen tack för bra recept! <3
Vad roligt att höra <3
Ååå nu har jag gjort en till, julen är inte slut än och denna kan definitivt njutas året runt?
Tack snälla för ett gott recept!
God fortsättning ?
Jättegott! Hg gjorde denna för första gången idag. Jag använde kålrabbi.
Min make, som hatar varm kål och inte äter någon kålsort tyckte detta var jättegott. Detta kommer vi göra ofta
Vad kul att läsa!