thebread

The bröd – By Maria Emmerich

Categories Lchf Frukost

Vet inte om någon missat alla diskussioner om ”the bröd” på framförallt facebook. Originalet verkar i alla fall heta ”The helthified sub” och skapades av Maria Emmerich. Jag har sett olika varianter på nätet av detta bröd. Mycket luftig, om man gillar bröd utan tuggmotstånd (skorpan blir dock lite hård faktiskt) passar väldigt bra som hamburgarbröd, korvbröd eller liknande. Det enda bröd som min som faktiskt ätit av alla sorter jag brukar göra.

Till sex bullar/korvbröd/hamburgarbröd

  • 3 dl mandelmjöl (eller välj de mjölsorter du gillar, som sesammjöl, hasselnötsmjöl, eller pofiber, jag brukar ta 1 dl av mandel/pofiber/sesam)
  • 5 msk fiberhusk
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk havssalt
  • 2 tsk äppelcidervinäger (kan uteslutas)
  • 2,5 dl kokande vatten
  • 3 äggvitor

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke.
  3. Koka upp vattnet och häll ner det, vinägern och äggvitorna samtidigt som du börjar vispa med elvisp, vispa ca 30 sekunder.
  4. Forma sex bollar med fuktade händer. Om du vill kan du strö över frön.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen hela 60 minuter.Så som jag tolkar det kommer originalreceptet från Maria mind blog. Thank you for this lovely recipe. <3
thebread
De blir otroligt höga, sjunker ihop något när du tar ut dem. Jag gillar höjden, speciellt till hamburgare.
thebread
Bra påläggsbärare, de smakar i sig inte så mycket. Därför kan du med fördel addera några teskedar brödkryddor, fänkål, anis eller liknande.
Här som korvbröd, gör mellan 8-12 stycken beroende på hur tjocka korvar du har.
Här som korvbröd, gör mellan 8-12 stycken beroende på hur tjocka korvar du har.
Hej! Jag älskar mat och matlagning, och vill med Lesscarbs.se inspirera, hjälpa och underlätta andras vardag. Se mer om mig och mina tjänster!

34 kommentarer om “The bröd – By Maria Emmerich

  1. Hej!
    Hvilken typ mandelmjöl / nöttmjöl använder du? Jeg tvivlar om du använder affedtet (low fat) nötmjöl eller ”bare” nötter malet til mjöl?

    Jeg har försökt med 1 dl affedtet mandelmjöl, 1 dl valnötmjöl og 1 dl pofiber – men jeg finder degen er mycke tør da…

    Mvh Sofie (beklager det svenske – jeg er dansk!)

  2. hej! jag undrar om man kan lägga i tex oliver i brödet? eller förstör det texturen av degen eller nånting sånt?

  3. Hej,
    jag undrar om det går att byta ut mandelmjölet mot t.ex kokosmjöl? eller något annat nötmjöl?

    1. Hej kokos- och mandelmjöl binder olika mycket vätska. Jag skulle i första hand rekommendera annat nötmjöl. Lycka till! 🙂

  4. Hej! Jag tycker att mandelmjöl är på tok för dyrt för att använda till vardags. Är det alltid utbytbart mot pofibrer? Är det samma mängd kolhydrater i mandelmjöl som pofibrer?

    1. Inte alltid, men ofta. Skulle rekommendera att baka mindre ofta i så fall. 🙂 Mandelmjöl väger mindre så det brukar ge lite mindre kolhydrater, men det beror också på vilket typ av mandelmjöl du köper. Lycka till!

  5. Hej

    Jag har sett att man använde mandel och kokos mjöl i bröd kan man använda något annat mjöl istället för har dom i familjen som inte tål kokos och mandel

    1. Du kan testa detta om kokosolja funkar, annars kan du säkert byta mot rapsolja eller smält smör. och byta kokosmjölken mot exempelvis grädde. Lycka till!

  6. Flickvännen modifierade receptet med 225 graders ugn och jag stoppade ”försöket” efter ca 30 min. Resultat hur gott som helst!? Så här gör vi nog även i fortsättningen 🙂

  7. Hej. Jag undrar om man kan använda mandelmjöl som jag malt själv på skållad sötmandel ? Låter som ett riktigt gott recept!! Tack för alla bra tips och recept mvh en nybörjare på lchf

  8. Hej!

    Jag skulle vilja veta om det finns något bra knep på att lyckas med brödet? Jag har gjort det två gånger, använt Icas eller Risentas mandelmjöl. Jag gör enligt recept och instruktion. Brödet ser fint och luftigt ut..men skenet bedrar…det är bara skorpan som är ”luftig”… resterande är ihopsjunket. Håller ju det kokta ägget på plats förstås om man ska se något positivt med det 🙂 Tips mottages gärna!

    Hälsningar
    Helena

    1. Du öppnar inte ugnen under gräddningen? Jag tycker att det blir bäst om man bara jättesnabbt vispar ihop allt och sedan kör in i ugnen. 🙂 Kan det vara till någon hjälp?

  9. Detta är det bästa, mest brödlika substitut jag hittat! Mycket gott och det kommer absolut att bakas fler gånger 🙂

      1. Nyfiken på hur det gick 🙂 Ska absolut prova det här receptet till helgfrukost. Vi gillar rostat bröd så skivad version av det här borde ju bli toppen till det! Tack för recept 🙂

  10. Hejsan!
    Jag testade det här receptet, men det blev inte bra. Jag tog 1 dl mandelmjöl sm jag hade malt själv samt 2 dl pofiber. I övrigt följde jag receptet. Redan degen blev kompakt och de jäste inte det minsta. Skulle jag ha vispat upp äggvitan för sig först?

    1. Hej Marianne! Jag vet att många har misslyckats med detta bröd, men det har aldrig hänt mig, vilket känns märkligt om många misslyckas. Jag har dock inte testat med 2 dl pofiber, så det kan kanske vara det? För mig jäser dem upp väldigt bra direkt. Jag bara mixar ihop allt väldigt snabbt. Bara så jag kan forma bullar. Testa igen men med mera mandelmjöl! Lycka till!

  11. Thank you for the ONLY LCHF bread recipe that delivers what it claims. much loved by all and will be baking some more today. I doubled the amounts and it was perfect.

  12. Hej! Jag malde mandlar,hasselnötter och sesamfrø (eller rättare sagt bara körde det i matberedaren så länge jag vågade utan att det skulle bli ”smör”), tilsatte brödkryddor men följde annars receptet precis och det blev kanon!! Blir mitt bröd till hamburgare från och med nu!! Tack 😊

  13. Hej! Tack för bra recept!
    Degen kändes först väldigt ”stabbig” när jag formade bullarna, men de blev väldigt lätta och fluffiga efter gräddningen. Bland de godaste bröden jag har bakat! Det tyckte även familjen 👍

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.