Lesscarbs Lesscarbs
The bröd – By Maria Emmerich

The bröd – By Maria Emmerich

Vet inte om någon missat alla diskussioner om ”the bröd” på framförallt Facebook. Originalet verkar i alla fall heta ”The helthified sub” och skapades av Maria Emmerich. Jag har sett olika varianter på nätet av detta bröd. Mycket luftig, om man gillar bröd utan tuggmotstånd (skorpan blir dock lite hård faktiskt) passar väldigt bra som hamburgarbröd, korvbröd eller liknande. Det enda bröd som min som faktiskt ätit av alla sorter jag brukar göra.

Till sex bullar/korvbröd/hamburgarbröd

  • 3 dl mandelmjöl (eller välj de mjölsorter du gillar, som sesammjöl, hasselnötsmjöl, eller pofiber, jag brukar ta 1 dl av mandel/pofiber/sesam)
  • 5 msk fiberhusk
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk havssalt
  • 2 tsk äppelcidervinäger (kan uteslutas)
  • 2,5 dl kokande vatten
  • 3 äggvitor

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke.
  3. Koka upp vattnet och häll ner det, vinägern och äggvitorna samtidigt som du börjar vispa med elvisp, vispa ca 30 sekunder.
  4. Forma sex bollar med fuktade händer. Om du vill kan du strö över frön.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen hela 60 minuter.Så som jag tolkar det kommer originalreceptet från Maria mind blog. Thank you for this lovely recipe. <3
thebread

De blir otroligt höga, sjunker ihop något när du tar ut dem. Jag gillar höjden, speciellt till hamburgare.

thebread

Bra påläggsbärare, de smakar i sig inte så mycket. Därför kan du med fördel addera några teskedar brödkryddor, fänkål, anis eller liknande.

Här som korvbröd, gör mellan 8-12 stycken beroende på hur tjocka korvar du har.

Här som korvbröd, gör mellan 8-12 stycken beroende på hur tjocka korvar du har.

Annons
banner-mataventyret-bok

42 Responses to The bröd – By Maria Emmerich

  • Hej!
    Hvilken typ mandelmjöl / nöttmjöl använder du? Jeg tvivlar om du använder affedtet (low fat) nötmjöl eller ”bare” nötter malet til mjöl?

    Jeg har försökt med 1 dl affedtet mandelmjöl, 1 dl valnötmjöl og 1 dl pofiber – men jeg finder degen er mycke tør da…

    Mvh Sofie (beklager det svenske – jeg er dansk!)

  • Hej!
    Ett fantastiskt gott bröd!
    jag undrar, går dessa att frysa?

  • Kan man ha tex oliver?

  • hej! jag undrar om man kan lägga i tex oliver i brödet? eller förstör det texturen av degen eller nånting sånt?

  • Hej,
    jag undrar om det går att byta ut mandelmjölet mot t.ex kokosmjöl? eller något annat nötmjöl?

    • Hej kokos- och mandelmjöl binder olika mycket vätska. Jag skulle i första hand rekommendera annat nötmjöl. Lycka till! 🙂

  • Hej! Jag tycker att mandelmjöl är på tok för dyrt för att använda till vardags. Är det alltid utbytbart mot pofibrer? Är det samma mängd kolhydrater i mandelmjöl som pofibrer?

    • Inte alltid, men ofta. Skulle rekommendera att baka mindre ofta i så fall. 🙂 Mandelmjöl väger mindre så det brukar ge lite mindre kolhydrater, men det beror också på vilket typ av mandelmjöl du köper. Lycka till!

  • Hej

    Jag har sett att man använde mandel och kokos mjöl i bröd kan man använda något annat mjöl istället för har dom i familjen som inte tål kokos och mandel

    • Du kan testa detta om kokosolja funkar, annars kan du säkert byta mot rapsolja eller smält smör. och byta kokosmjölken mot exempelvis grädde. Lycka till!

  • Flickvännen modifierade receptet med 225 graders ugn och jag stoppade ”försöket” efter ca 30 min. Resultat hur gott som helst!? Så här gör vi nog även i fortsättningen 🙂

  • Hej. Jag undrar om man kan använda mandelmjöl som jag malt själv på skållad sötmandel ? Låter som ett riktigt gott recept!! Tack för alla bra tips och recept mvh en nybörjare på lchf

  • Hej!

    Jag skulle vilja veta om det finns något bra knep på att lyckas med brödet? Jag har gjort det två gånger, använt Icas eller Risentas mandelmjöl. Jag gör enligt recept och instruktion. Brödet ser fint och luftigt ut..men skenet bedrar…det är bara skorpan som är ”luftig”… resterande är ihopsjunket. Håller ju det kokta ägget på plats förstås om man ska se något positivt med det 🙂 Tips mottages gärna!

    Hälsningar
    Helena

    • Du öppnar inte ugnen under gräddningen? Jag tycker att det blir bäst om man bara jättesnabbt vispar ihop allt och sedan kör in i ugnen. 🙂 Kan det vara till någon hjälp?

  • Detta är det bästa, mest brödlika substitut jag hittat! Mycket gott och det kommer absolut att bakas fler gånger 🙂

  • Har du provat att baka ut det som en limpa?

  • Hejsan!
    Jag testade det här receptet, men det blev inte bra. Jag tog 1 dl mandelmjöl sm jag hade malt själv samt 2 dl pofiber. I övrigt följde jag receptet. Redan degen blev kompakt och de jäste inte det minsta. Skulle jag ha vispat upp äggvitan för sig först?

    • Hej Marianne! Jag vet att många har misslyckats med detta bröd, men det har aldrig hänt mig, vilket känns märkligt om många misslyckas. Jag har dock inte testat med 2 dl pofiber, så det kan kanske vara det? För mig jäser dem upp väldigt bra direkt. Jag bara mixar ihop allt väldigt snabbt. Bara så jag kan forma bullar. Testa igen men med mera mandelmjöl! Lycka till!

  • Thank you for the ONLY LCHF bread recipe that delivers what it claims. much loved by all and will be baking some more today. I doubled the amounts and it was perfect.

  • Hej! Jag malde mandlar,hasselnötter och sesamfrø (eller rättare sagt bara körde det i matberedaren så länge jag vågade utan att det skulle bli ”smör”), tilsatte brödkryddor men följde annars receptet precis och det blev kanon!! Blir mitt bröd till hamburgare från och med nu!! Tack 😊

  • Hej! Tack för bra recept!
    Degen kändes först väldigt ”stabbig” när jag formade bullarna, men de blev väldigt lätta och fluffiga efter gräddningen. Bland de godaste bröden jag har bakat! Det tyckte även familjen 👍

  • Men allvarligt!!! Hur gott (och brödlikt) var inte dessa frallor? Och så enkelt!

    Det enda är väl att det är så likt vanligt bröd att jag är orolig för att kroppen och knoppen ska bli lurad att tro att det ÄR vanligt bröd och ge samma cravings. Så att jag sätter i mig alla bullar på en gång 😂

  • Det står att man inte behöver äppelcidervinäger. Vet inte vad den har för funktion, men har bara vitvinsvinäger och rödvinsvinäger hemma. Skulle det funka?
    Mvh Anna

  • Testade detta brödet idag för första gången . Tog 1.5 dl mandel o 1.5 dl pofiber men även för mig blev det kompakta bollar blev inte större alla i ugnen . På Marias sida så häller hon i kokvattnet sist kan det påverka ?

  • Jeg bakte disse i dag, men gjorde et enormt feltag, som jeg ikke oppdaget før lenge etterpå. Jeg lagde dobbel porsjon. Og brukte litt ulike melsorter, kokos, sesam, pofiber, kruskakli, peanøtter, ost og gresskarkjerner. Kastet alt det tørre oppi foodprofessoren, og kjørte til mel. Så langt så bra.

    Men frallorna ble helt mislykket. Jeg trodde det var fordi jeg hadde erstattet mandelmel med noen sugende melsorter, som pofiber, kokos og kruskakli. Neida, jeg hadde glemt å ta dobbelt opp av egg og vann. Så jeg brukte bare 3 egg og 2,5 dl vann på dobbel porsjon. Så ja, ble selvfølgelig helt mislykket. Men, nå har jeg frallorna liggende til tørk, så skal jeg male dem opp til mel igjen og bruke i en annen oppskrift.

    Men det jeg egentlig skulle frem til, det er at jeg tror det kokende vannet skal tilsettes de piskede eggehvitene sakte og gradvis. Jeg synes ikke jeg fikk noe volum i det hele tatt på eggehvitene. Min kjøkkenmaskin er ikke helt optimal, og det var også muligens noe fettbelegg her eller der. Jeg pisket som en gal på full speed, men det ble liksom bare halvveis stivpisket. Så jeg tenkte, jaja, jeg får bare kaste oppi dette vannet og fortsette. Jeg tenkte at det kanskje var best å tilsette det sakte og gradvis, sånn for ikke å lage omelett. Så jeg gjorde det, og kaboom! Plutselig økte volumet noe enormt! Eggehvitene ble stivpisket og fikk minst dobbelt volum, om ikke mer! Så jeg tror kanskje det er det man skal gjøre, sakte og gradvis. For luftig ble det, uten tvil. Hadde jeg bare hatt mer egg og mer vann, tror jeg at jeg ville fått vellykket bakst.

    Folk gjør det jo helt forskjellig, ser jeg av kommentarene her. Så det med å tilsette kokende vann sakte, i en stråle ned i eggene mens de piskes på full speed, det kan kanskje testes ut for de som ikke får brødene til å heve. De andre, de som får vellykket resultat uansett, de kan jo bare se bort fra det.

    Men nå skal det sies at jeg ikke har noe ferdig resultat å vise til. Men hele poenget med å stivpiske eggehviter er vel for å piske inn maksimalt med luft for å få maksimal heving. Og hva slags funksjon kokende vann har, det vet ikke jeg. Men jeg tror det er for å stabilisere eggehvitene, slik at de holder på volumet, og antakelig for å skape mer volum enn bare egg alene. Og jeg tror ikke det er meningen at alt vannet skal dumpes oppi eggene sånn svusj alt på en gang, da vil de jo koke, og kokte egg hever ikke.

    Og glem ikke jästen! Uten jäst smaker det ikke ekte brød, nei. Jeg bruker jäst som krydder for å fake hvetebakst. Forresten, det dere har i Sverige som heter brödkrydda, jeg kjøpte nemlig det en gang. Lagde vanlige brød. Kastet oppi den krydderpakken, eller halve, husker ikke. Deigen luktet himmelsk! Men så skulle jeg jo smake på brødene. USJ! Jeg måtte kaste brødene i soptunnan. Nei, så det blir aldri mer brödkrydda i mine brød, nei. Men kanskje det passer i svensk limpa lagd av siktet hvetemel, melk og 15 kilo sirup. Jeg lagde norske grove brød, og de ble helt fruktansvär med brödkrydda. Kanskje hadde jeg i for mye, vet ikke.

    En annen ting er at jeg vil anbefale dere å kjøre til Norge for å kjøpe cottage cheese, faktisk. Det brukes jo mye på LCHF, og den svenske er så grusom at jeg har kastet den rett i soptunnan. Har prøvd 2 sorter, Keso og en annen sort. Helt uspiselig! Ramsalt og froskeeggliknende. Den norske er hundre ganger bedre, både på smak og konsistens, og kan ikke sammenliknes med den svenske på noen måte. Så om dere bruker cottage cheese, så vil jeg anbefale å teste ut den norske neste gang dere kommer hit. Norsk gräddfil er også helt annerledes. Den svenske er egentlig lättyoghurt, så den går ikke an å kjøpe. Men det går sikkert an å blande gräddfil med smetana for å få en gräddfil som smaker som gräddfil skal, eller lage det selv. Jeg bor helt på grensen, you see, så jeg har testet ut det meste fra svenske butikker. Mange ting er mye bedre, som for eksempel skinke, men noe er mye verre. Og noe er mye dyrere. Og jeg trenger egentlig å kjøre til Sverige for å få handlet inn noen LCHF varer, siden det finnes null og ingenting her.

    Jeg fant en spaghetti uten karbohydrater på Coop i Sverige. Men turde ikke kjøpe den da. Vet ikke om jeg skal våge meg å kjøpe den nå. Problemet er at den er ”Made in China”. Og jeg har jo sett på Youtube hvordan matsikkerheten er i Kina. Har noen av dere testet den spaghettien? Eller, de hadde jo flere sorter, så det heter vel pasta, ikke spaghetti. Tror det var lagd av noen bønner, soyabønner, kanskje.

  • Hej!
    Undrar om du har näringsvärdet för detta recept per 100g? Har försökt men misslyckas varje gång med att räkna..dels för att vattnet ångar när man bakar osv osv. Har du någon aning?
    Victor

    • Lägg in alla ingredienser i kostbevakningen.se och dela på antalet bröd 🙂 Så noga kan det väl inte vara med dunstande vatten och liknande? 😉

Kommentera