Lesscarbs Lesscarbs

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore och Bagaren och Kocken

Glutenfritt rödbetsbröd – min barndomsfavorit!

Glutenfritt rödbetsbröd – min barndomsfavorit!

Glutenfritt rödbetsbröd är ett recept som bygger på min glutenfria limpa med teff och durra, men med lite modifikation. Bröden får en något jordigare och sötare smak, precis som rödbetor har, kanske inte så konstigt, men jösses alltså, de är så goda och tar mig direkt tillbaka till min bardom när min mamma lagade dessa (fast med gluten då). Att kunna ge mina barn samma fantastiska smakminne som jag fick, det värdesätter jag högt. 

Glutenfritt rödbetsbröd är ett efterfrågat recept på min Instagram Story, eftersom jag visade när jag och Betty bakade dessa där. Min tanke var inte att posta dem här alls, men det var alldeles för många som ville att jag skulle göra det, så jag hade inte så mycket annat val än att göra det ni vill!

Jag har alltså använt detta recept på Glutenfri limpa, men halverat receptet samt lagt till rödbetor. Min mamma adderade över torrostade spiskumminfrön som hon mortlade lite lätt, det blir supergott! Tyvärr hade jag inte det hemma, men det lägger jag till nästa gång. Jag tror att ungefär 1-2 tsk blir lagom. Man kan gör detsamma med anis, fänkål eller en blandning av dessa frön.

Jag har länkat några av ingredienserna till min partner Bodystore. Vecka 37 finns en rabattkod som ger 10 % rabatt på hela ditt köp. Rabattkoden hittar du på min erbjudande- och rabattsida, där jag uppdaterar med nya rabattkoder så fort jag får tillgång till en. Så håll gärna koll där om du vill komma billigare undan. 🙂

Glutenfritt rödbetsbröd

Till ca 15 mindre småbröd eller 1 limpa, i en form ca 1 liter

Ingredienser

  • 2 normalstora rödbetor
  • 6 dl kallt vatten
  • Knappt 1/2 paket torrjäst (jag försöker använda så lite jäst som möjligt)
  • 1 tsk honung, kokossirap eller liknande, kan uteslutas, används som näring till jästen.
  • 350 g (4,5 dl) glutenfritt mjöl, jag använder en blandning av teff och durra, ibland även bovete.
  • 2 tsk oraffinerat havssalt
  • 40 g (4 msk) fiberhusk

 

Gör så här

  1. Skala rödbetorna och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i en mixer tillsammans med ca hälften av vattnet. Mixa så slätt som möjligt. Du kan också välja att riva rödbetorna, antingen fint eller grovt.
  2. Blanda ihop vätskan och blanda så jästen löser sig.
  3. Tillsätt övriga ingredienser, och vispa ihop till en deg. Du ska inte blanda i fibehusken först och sedan vispa och sedan tillsätta allt annat. Jag väger upp allt rakt ner i bunken och lägger husken på toppen så jag är säker på att det inte ligger och klumpar ihop sig medan jag väger ihop det andra.
  4. Forma bollar med fuktiga fingrar och lägg på en klädd plåt. Lägg över en bakduk och ställ dem på en dragfri plats cirka 1 timme. Det går snabbare om det är väldigt varmt ute och tar längre tid om det är väldigt kallt.
  5. Sätt ugnen på 180 grader varmluft, 200 grader om du inte har varmluft.
  6. Sätt in brödet 20-30 minuter. Bullarna ska ha fått en fin färg och ha fått en liten yta undertill.
  7. Låt svalna helt(!) under en bakduk innan du hugger in. Funkar utmärkt att frysa. Då är det gott att tina dem i ugnen för lite extra härlig yta + att de känns nybakta. Jag brukar lägga in dem i kall ugn och sätta på 200 grader så brukar de vara klara när ugnen kommit upp i temp.

 

Hoppas att du vill testa mitt glutenfria rödbetsbröd och att du kommer att älska det lika mycket som oss. Betty vill tillägga att dessa bröd är bäst eftersom de är snygga, rosa och inte har kanter. Hon gillar nämligen inte dem, så med dessa portionsbröd behöver inte mamman tvinga i henne kanterna. Men vill du ha bröd med kanter kan du givetvis lägga degen i en form och göra en limpa! Vi hörs snart igen. Ta hand om dig.

 

Glutenfritt rödbetsbröd

Visst får allt med rödbetor en så snygg färg? Här har vi mixat i min bullet. Jag har en Nutri Ninja, som är extremt prisvärd och helt suverän med flera tillbehör. Det tog knappt 15 sekunder att mixa 2 rödbetor i 4 dl vatten nästan helt slätt. Du kan läsa mer om den via länken.

 

Glutenfritt rödbetsbröd

Jag pudrade över lite mjöl på toppen, mest för att det snyggt ut på bild 🙂

 

Glutenfritt rödbetsbröd

Dessa bröd är goda med vilken topping som helst!

 

Glutenfritt rödbetsbröd

Godast tycker jag att det är med orimligt mycket smör och en skiva getost och lite grönt på toppen.

 

 

Annons

5 Responses to Glutenfritt rödbetsbröd – min barndomsfavorit!

  • I listan ingredienser så är det ett streck över durra. Är det för att det inte ska användas eller är det av någon annan anledning?

    Lena

  • Tusen tack för detta mycket goda recept! Du är en tjärna på mat, verkligen! Aldrig blivit besviken på din recept 😊Blivit tvungen att öka på kolhydraterna sedan jag började träna mer intensivt, orkar inte på för lite kolisar tyvärr. Men då är ju detta ett kanonbra recept när man undviker gluten. Supergoda var dom! Och snygg färg 😄

    • Stjärna ska det ju stå!

    • Vad glad jag blir, så roligt att höra. Det är inget fel att öka på dem, det har jag också gjort och upplever bättre mående och reslutat på kropp och i träningen. Tack för att du tog dig tid att skriva till mig. Kram Fanny

Kommentera