Svarva kål

Svarva kål – så gör du

Att svarva kål är något jag har gjort sedan 2018, och genom åren har jag lärt mig att det ofta väcker fler frågor än man tror. Att svarva vitkål ser enkelt ut på video, men när man står där själv med en svarv och ett kålhuvud som beter sig på sitt eget sätt kan det kännas oväntat klurigt.

Jag har fått mejl från frustrerade personer, sett svarvar läggas ut på Marketplace i ren uppgivenhet och hört från människor som vänt sig till kundtjänst utan att få helt tydliga svar. Det är heller inte så konstigt. Att svarva kål är inget som brukar beskrivas i produktbeskrivningar, och det är inget alla har erfarenhet av. När jag själv började svarva kål 2018 testade jag mig helt enkelt fram, och jag har faktiskt inte sett särskilt många göra det på samma sätt. Många har sett mina videos på Instagram, men saknar detaljerna som gör att det fungerar hemma i det egna köket. Därför har jag samlat allt jag kan om att svarva kål i ett och samma inlägg.

svarva rödkål
Vet du hur du gör är det enkelt!

Rätt förutsättningar för att svarva kål

För att lyckas med att svarva kål krävs några ganska specifika förutsättningar. Missar du någon av dem blir det ofta onödigt svårt – även om svarven i sig är bra.

1. Använd en kraftfull svarv

Du måste använda en stabil och kraftfull grönsakssvarv. Den jag själv använder, och har haft i många år, är denna: Tabletop grönsakssvarv Spiralizer

Det här är en svarv som klarar motstånd. Den står stadigt tack vare sugproppen och är byggd för hårdare råvaror som vitkål. Samtidigt är den ett mångsidigt redskap som även fungerar för exempelvis äpple, morot, zucchini och gurka. En för klen svarv är den absolut vanligaste orsaken till att svarva kål inte fungerar.

2. Välj rätt kålhuvud

Du måste använda ett helt kålhuvud, inte ett halvt. Huvudet ska vara litet, ungefär så att det får plats i en hand – mindre än en handboll – och kännas fast och kompakt.

Jag föredrar kålhuvuden som är lite långsmala eller lätt spetsiga i formen framför helt runda. Det upplever jag gör det enklare att svarva kål eftersom du får en smalare startyta.

Ett stort misstag många gör är att försöka svarva ett kålhuvud på två till tre kilo. Det går inte. Det fungerar heller inte bra att dela ett så stort huvud, eftersom du då får en för bred och platt yta att börja med. För att lyckas behöver kålen vara smal från start.

Välj rätt kålhuvud när du svarvar kål
Här ser du ett bra huvud för att svarva!

3. Använd det röda bladet

Du måste använda det röda bladet. Det är bladet som har en rak kniv och inget annat.

Här har jag märkt att många försöker använda det gröna bladet. Det fungerar inte för vitkål. Kål kräver ett rakt och stabilt snitt, annars fastnar den, spricker eller släpper.

Rött blad till grönsakssvarv - används för kål.
Det röda bladet med rak kniv är det enda som fungerar för kål.
svarva grönsaker
Det orangea bladet gör grov “spagetti” och det gröna gör “tunn” spagetti!

4. Fäst svarven ordentligt mot underlaget

Svarven måste sitta stadigt fast mot underlaget med sugproppen. Tryck ner den ordentligt så att den inte rör sig. Om svarven glider kommer det aldrig bli bra, oavsett hur rätt du gör allt annat.

På svarven finns en liten spak eller låsarm som du fäller ner när sugproppen ligger mot underlaget. Det är den som skapar vakuum och gör att svarven verkligen sitter fast. Det här steget missas ofta, men är helt avgörande.

5. Fäst kålen rätt

Tryck fast kålhuvudet med roten mot spetsarna och se till att det hamnar i mitten av knivbladet. Är kålhuvudet lagom stort brukar det sitta bra utan att ramla ner eller glida.

Kålhuvud fastsatt i grönsakssvarv redo att svarvas.
Kålhuvudet fästs med roten mot spetsarna och centreras mot bladet.

6. Använd jämnt tryck när du svarvar

Använd ett jämnt tryck och dra handtaget framåt i lugn takt. Jag brukar hålla i ramen där knivbladet sitter, på den utskjutande pinnen man trycker framåt med, med samma hand.

Vissa kålhuvuden är hårdare i konsistensen och kräver mer kraft, andra går enklare. Det är helt normalt. När allt sitter rätt är det egentligen bara att svarva kål och låta svarven göra jobbet.

Video som visar hur du svarvar kål

Som extra hjälp finns flera videos där jag visar hur jag svarvar kål i praktiken. De kan vara bra att titta på parallellt med att du läser detta inlägg:

Jag kommer även att publicera en ny video där jag går igenom hela momentet steg för steg, och länkar den här när den är klar.

Vanliga frågor om att svarva kål

Varför lossnar kålen från svarven?
Det beror nästan alltid på att kålhuvudet är för stort, inte är fast tillräckligt hårt i piggarna, för platt i formen eller inte sitter centrerat mot knivbladet.

Kan jag svarva ett halvt kålhuvud?
Nej. Ett halvt kålhuvud ger en för stor startyta och fästet blir då för dåligt (enligt min upplevelse)

Svarven glider på bänken – vad gör jag fel?
Sugproppen är inte ordentligt låst. Kontrollera att spaken är nedfälld så att vakuum bildas mot underlaget.

Vilket blad ska jag använda för att svarva vitkål?
Du ska alltid använda det röda bladet med rak kniv. Inget annat blad fungerar bra för vitkål.

Vilken typ av vitkål fungerar bäst att svarva?
Fast och kompakt vitkål i mindre storlek fungerar bäst. Stora eller lösa kålhuvuden är svåra att svarva.

Svarva kål – Sammanfattning

Att svarva kål handlar inte om styrka, utan om rätt verktyg och rätt teknik. Med en kraftfull svarv, ett litet fast kålhuvud, rätt blad och ett jämnt tryck blir det både enklare och roligare att svarva vitkål – och du slipper frustrationen som så många fastnar i.

Andra bra inlägg

Kålrotspasta
Detta är magiskt gott! Kålrotspasta med köttbullar i tomatsås.

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök