Morötter i buljong – det låter ju helt allvarligt inte så sexigt direkt. Men det är supergott och det är alltid bra att variera sina grönsaker i hur man tillagar dem, både kokta, råa, stekta, kokade, syrade är hälsosamt och gott för kroppen. Detta recept uppkom för ett tag sedan och det vore ”tjänstefel” att inte dela det säger min man ? Jag gillar morötterna med rätt mycket tuggmotstånd, men det är ju upp till dig. Blanda med fördel med den ångad broccoli eller andra goda grönsaker i en sallad.
Dessa morötter kan du äta kalla (och ha i bowls/sallader) eller lägga i en soppa, ha som varmt tillbehör till en bit kött eller så. Det är exempelvis väldigt gott att ha en i en ramen, eller fixa till veckans matprepp! Om du kommer på något annat användningsområde som jag inte tagit med här får du hemskt gärna lämna en kommentar nedan. Glöm heller inte att lämna 5 stjärnor på de recept du gillar extra mycket. Det stöttar mitt arbete väldigt mycket. Kram Fanny.
Morötter i buljong – Du behöver
- Ca 1 kg morötter
- 1 hel vitlök
- 4 dl fond eller 2 msk koncentrerad fond med god smak + 4 dl vatten, jag gillar denna benbuljong från nyttoteket, men tillsätter extra salt.
- 1 näve färska örter (jag hade timjan)
Gör såhär:
- Skala morötterna och lägg i en ugnsfast form
- Ta bort de mest lösa skalen på vitlöken och dela den sedan på 2 och lägg med ”köttsidan” nedåt.
- Lägg på örter, och slå över fonden.
- Sätt ugnen på 125 grader. Ställ in i ugnen cirka 30 minuter för mer al dente och längre tid för mer genomkokta.
- Sila av morötterna, pilla ut vitlöken och lägg i en burk.
- Lägg fonden i annan burk och använd till soppa, såsbas eller en gryta. Frys in fonden om du inte hinner använda den snart.
2 kommentarer
Hej Fanny,
Min 10-åriga dotter gillar inte flytande omega-3.
Vet du nån bra Omega 3 tuggtablett som är ok?
Alla verkar vara med sötningsmedel 🙁
Mvh Anna.
Dessa äter mina barn, små kapslar: https://bit.ly/3yZnKcO