Äta lchf på restaurang

Äta ute LCHF – den stora tipslistan

Ibland behöver man stanna längst vägen och fylla på energiförråden, ta en paus i stan eller äta lunch med kollegorna. Många tycker detta känns väldigt svårt och besvärligt, men det behöver det inte vara. Tänk på att du betalar för din mat. Service handlar om att tillgodose kundens behov och önskemål i den mån det är möjligt. Så våga ställa frågor och berätta vad du vill ha.

Dagens lunch

Ta dagens utan ris, pasta, potatis. Be att få extra grönsaker och sås, men kolla bara så såsen inte är gjord av pulver. Till exempel lax med hollandaise, stekt fläsk med löksås, köttbit med bea, fisk i någon sås. Väljer du en sallad, be att få extra olivolja på (många dressingar kan vara halvfabrikat med mycket socker i) eller dressingen bytt mot pesto. Kolla också om du kan få lite extra ost. Finns det smör (till brödet) kan du ta smör istället för extra sås.

Max

Low carb meal, eller be att få annan burgare i salladsblad. Beställ sallad istället för pommes eller kolla om du kan byta den mot extra ost eller extra dressing.

McDonalds

Be om burgare utan bröd, (de har bara hackad sallad) be om morötter eller extra ost istället för morötter. För 10 kr brukar man få en extra köttbit/bacon.

Bensinmack, Pressbyrå, korvkiosker

 • Korv med hög kötthalt och räksallad/västkustsallad
 • Sub utan bröd

Pizzerior

 • Pizza som du delar med någon som bara vill ha botten. (Jag är emot att slänga mat så att bara äta fyllningen och slänga resten går bort för mig) Be om en pizza med bara fyllning som de lägger in i ugnen (i en folielåda) en stund så osten smälter.
 • Kebabsallad (be om extra sås typ bea eller liknande)
 • Annan sallad med extra ost/sås

Thaimat

(Innehåller i princip alltid smakförstärkare och socker (en kvinna på ett thaistället berättade att det var så i 99 %)
Det bästa alternativet är ändå kokosmjölksbaserade rätter; gul/röd/grön curry, tom kha gai soppa och liknande. Be att få utan ris och byt det mot extra grönsaker.

På IKEA

Riktigt bra och tillmötesgående personal. Säg att du äter LCHF. Ät exempelvis kycklingfilé med extra bea och grönsaker istället för pommes/potatis/mos. Köttbullstallrik med grönsaker och bea är ett annat alternativ.

Fik och caféer

Många fik gör ju mackor, be att få en tallrik med bara pålägg, typ salami/brie eller liknande. Eller dela en macka med någon som bara vill ha bröd. Många ställen har ju också yoghurt med bär, men se till att allt är osötat!

Sushiställe

Sashimi

Handla lunch/middag i mataffär

 • Kycklingklubbor med en färdig bea
 • Avokado och mozzarella
 • Köp sallad i lösvikt och välj ostar/protein
 • Annan färdigmat kan vara kallskuret, rökta laxfenor, skagenröra, en burk kräftor med någon alioli/bea, många butiker har kokta ägg, grillspett och liknande.

Att ha i bilen/väskan

Glöm inte papper och en sked!

 • Kokosolja som du kan ha i kaffet
 • Babybells (håller nån vecka utan kyl)
 • Makrill i tomatsås
 • Nötsmör
 • Ölkorv
 • Paranötter/mandlar
 • Kokta ägg

Glöm inte!

Och du, lyssna på din kropp. Ät när du är hungrig. Kanske behöver du inte äta om du laddar upp målet innan. Lycka till och smaklig måltid!

 

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

5 kommentarer

Går det bra att äta kebab sås till kebaben när man går på lchf?eller ska man skippa den och välja någon annan sås. Svårt att veta vad den innehåller.

Fråga vad den innehåller, kan säkert variera. Jag skulle hoppa den, men det är eftersom jag avstår mejerier. Lycka till!

Thaimat hittar man oftast balansen mellan smakerna som söt-sur-salt-hetta och vissa gillar sin curry lite hetare eller stekta nudlar sötare än andra.

MEN jag kan håller med om att mååånga thaiställen smaksätter med socker och MSG. Det är inte alla thaimaträtter som är söta i smaken och det är bara att bebis att skippa socker och MSG som smaksättning, för det gör ju många thai som äter ute. Annars är det lite som italienarna, att en nypa socker förhöjer tomatsåsen. Det är inte heller alla thai som gillar sött eller heta smaker. Kokosmjölkrätter har en naturlig sötma i sig. Massamancurry innehåller potatis. Jag kan inte mycket om lchf men thaikök har jag koll. Så den thai som sade att 99% använder socker har inte mycket fakta känns det som. Men detta skrev du för länge sen så mycket har ändrat 🙂

Hej! Och tack för din kommentar. Jag kanske bara har väldigt dåliga erfarenheter eller träffat fel personer. ALLA ställen jag varit på har haft socker i det mesta. Det man kan få utan socker är ungefär stekta grönsaker, om inte sojan innehåller vetemjöl, då finns det ju ungefär noll att äta förutom kycklingspett om de inte ligger i en sås. Jag tycker att det är bättre att skriva att det nästan alltid är socker i så man är extra vaksam och frågar än att man antar att det är okej med exemeplvis thaicurry eller så, som jag vet att det ofta är en nypa (eller två) socker i.

Kycklingfilé på restaurang köps nästan alltid marinerad med tre sorters socker insprutat. Gäller oftast grisbitar också. ”Hemslagen” bea visar sig ofta gjord på ”såsbas” och går bort. ”Smöret” är ofta margarin.
Låter enkelt att äta ute men det är riktigt sant om man är sockerkänslig. Fråga, fråga fråga.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök