Nachos och tacos hör lixom ihop tycker jag. Dessa blev väldigt goda, med både paprikapulver och chipotlesås (som gör dem mörkare) men du kan självklart krydda med vad du vill, exempelvis ost eller lökpulver.
Nachos som funkar för oss som äter LCHF/paleo eller inte äter majs. Dessa små raringar är fånigt enkla att göra (om man är lite tålmodig med kavlingen) och går raskt åt om man har några små knattar hemma som gillar att kolla på Fångarna på fortet och äta lite fredagsmys till som sina kompisar. Mamman är nöjd att vi nästan är en helt normal familj, bara att chipsen är lite nyttigare.
Nachos
Cirka 1 plåt om man kavlar tunt.
- 1 äggvita
- 2 dl mandelmjöl (Detta brukar jag ha)
- 1-2 krm salt
Peccorinosmak
Riv över pecorinoost (getost) eller parmesanost på toppen före du skjutsar in dem i ugnen.
Tips! Jag använder min Microplane som är helt oslagbar när det gäller att finriva saker, som citron/limeskal, ost, muskotnöt eller ingefära. Ett måste i köket! 🙂
Chipotlesmak
- 1/2 tsk starkt paprikapulver
- 1 tsk chipotelpaste
Blanda ner detta i smeten och blanda sedan samman och följ receptet nedan.
Gör så här
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Vispa äggvitan bubblig, blanda ner mandelmjölet och blanda ihop med händerna till en deg som den ser ut på bilden här under.
- Kavla ut degen tunt mellan två bakplåtspapper. Lossa försiktigt pappret “värm upp” det lite med fingrarna om det sitter fast på något ställe. Du ska inte slita utan lossa försiktigt. Använd INTE smörpapper. Det kommer att fastna vid gräddning.
- Skär i önskad form och strö över lite salt, ost eller andra kryddor, som lök, örter, paprika, chili eller vad du vill.
- Grädda mitt i ugnen cirka 10-15 minuter. De ska vara torra. Jag brukar öppna då och då och ta bort de som ligger ytterst om de i mitten (som brukar vara något tjockare) behöver några minuter extra. På så vis blir alla bra gräddade. Lår svalna helt.
Två tips
- Se hela min tacosamling, med kryddning till färs, ostchips, zucchinichips, grönsaker med mera!
- Se hela min dippa loss utan tillsatser, med massor av goda dippsåser om du vill äta dem som vanliga chips.
Hoppas att du tyckte att detta var inspirerande, de är riktigt goda.
6 kommentarer
Hej!
Tack för en helt fantastisk sida med mycket inspiration!
Idag tänker jag göra dessa nachos. Det står att man ska vispa äggvitan “bubblig”….. är osäker vad som menas….ska man bara handvispa lite grann så att det blir bubbligt eller ska man vispa äggen poröst?
Ska också göra ostmaränger, här gissar jag att man ska vispa äggvitan poröst.. stämmer det?
Tack för värmande ord. Du har helt rätt, handvispa, behöver ju inte vara maräng lixom. 🙂
Åh! Wow vad smart! Detta ska jag testa att göra! Är frälst på dina recept! Gör ofta olika soppor som du har i din soppsamling. Sååå himla goda!
Vad roligt! Tack snälla för värmande kommentar. <3
Går de att göra på annat mjöl för oss som är mandel o nötallergiker?
Jag har inte testat något annat men du kan ju testa typ kokosmjöl och tillsätta lite vatten kanske?