Probiotisk mat

Kimchi utan fisksås – på mitt sätt (fermenterade såklart)

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Kitchentime och Bodystore

Kimchi utan fisksås – på mitt sätt blev väldigt populärt när jag tog hem en stor burk till mamma och pappa. Vi åt upp nästan hela på en middag (böntacos) extremt smarrigt vill jag lova. Kimchi passar bra till sallader/bowls av olika slag, till grillat, till grytor och mycket annat. Enkelt att göra och snabbt beroendeframkallande.

Kimchi utan fisksås gör den för den sakens skull inte mindre smaskig. Den är snarare supergod. Jag ska erkänna att den luktar lite illa när den fermenterats, men herre så gud den är. Verkligen super.

Jag har ingen fisksås hemma, men jag bytte den mot Coconut aminos. Det är en soja utan soja kan man säga. Det är ett ekologiskt, glutenfritt och sojafritt alternativ till soja. Den är gjord på nektar från kokosblomman som sedan fermenterats och blandats med havssalt. Du använder den precis som soja. Innehåller dessutom 14 olika aminosyror.

Den har en lite sötaktig smak, vilket gör att jag inte har med något sött i receptet.

I receptet på min kimchi utan fisksås använder jag oraffinerat havssalt, det använder man med fördel när man ska fermentera, eftersom det innehåller massor av mineraler. Oraffinerat salt är väldigt hälsosamt och sägs kunna bidra till positiva effekter för hälsan. Några exempel är att det underlättar musklernas funktion, underlätta, stabilisera och reglera hjärtslagen och bibehålla normal sköldkörtelförmåga. Industritillverkat salt med tillsatt jod är faktiskt mindre lättupptagligt än jod från havssalt eller exempelvis Herbamare med tillsatt Kelp.

Saltet jag rekommenderar kommer från Urtekram, och denna vecka, vecka 45 är det extrapris på allt från Urtekram hos Bodystore.com. Missa inga erbjudande och rabatter genom att hålla koll på denna sida.

Kimchi utan fisksås
Detta kommer jag definitivt göra snart igen, jag har skrivit upp allt på min inköpslista, så vansinnigt gott! Kommer att göra den lite starkare nästa gång.

Kimchi utan fisksås

  • 1 huvud salladskål (kinakål)
  • 2 stora morötter
  • Ca 400 gram vit rättika
  • 2 msk oraffinerat havssalt
  • Det gröna från en medelstor purjolök
  • 40 gram ingefära
  • 20 gram vitlök
  • 2 msk coconut aminos (som soja utan soja)
  • 1 msk tomatpuré
  • Så mycket stark röd chili du vill och vågar i tunna skivor
  • 1/2-2 msk stark chilisås (anpassa efter tyckte och smak)

Gör så här

  1. Skölj salladskålen noga och skär den sedan i större bitar.
  2. Skala och skär morötterna och rättikan med en mandolin (jag har denna, så bra, även till lök och liknande) eller på något annat sätt som du föredrar.
  3. Lägg kålen, morötterna och rättika i en skål och tillsätt saltet. Låt stå 2-3 timmar.
  4. Ansa och skär purjolöken i tunna skivor.
  5. Skölj kålblandningen lite snabbt och krama sedan ur vätskan. Du behöver inte krama extremt noga, det är bra med lite vätska kvar vid fermenteringen.
  6. Blanda samman ingefära, vitlök, coconut aminos, tomatpuré och den starka chilisåsen. Mixa samman till en slät massa. Tillsätt lite vatten om det är svårt att få ihop.
  7. Blanda sedan noga runt blandningen med kålblandningen.
  8. Fördela i två mellanstora burkar med snäpplock, eller som jag hade, en stor och en liten. Pressa kålen hårt så toppen täcks av vätska.
  9. Ställ på en bricka på köksbänken och släpp på trycket i brukarna 1-2 gånger om dagen. Efter två dagar kan du ställa in burkarna i kylen, så mognar smaken ännu mer. Men du kan äta den direkt efter de två dagarna.
Kimchi utan fisksås
Här ser du min mandolin, här gjorde jag picklad rödlök.

Tips!

  • Vill du minimera det som luktar brukar boven vara rättikan, du kan byta den mot annan rotfrukt, mer morot, grönkål eller gul/polka-betor.
  • Om du vill använda fisksås kan du använda 1,5-2 msk.
  • Du kan även ha i torkade räkor, som man brukar hitta i asiatiska butiker, detta har jag själv inte testat ännu.

Hoppas att det smakar!

4.1/5 (23 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

10 kommentarer

Hej! Gjorde kimchin enligt ditt recept i helgen (ej smakat än) och berättade om detta på jobb. Fick då veta av kollega, som varit på workshop hos Surtanten, att man absolut inte ska öppna locket då det startar upp fel bakterier. Alltså – inget syre i burken/grönsakerna fick jag veta ?

Hej! Tack för att du skrev detta. När jag skrev “vädrade” menade jag “lätta på trycket” jag öppnar alltså inte själva burken och släpper in syre utan jag håller en hand på locket, låter trycket lätta och sedan stänger jag direkt. Jag öppnar alltså inte locket helt och låter det vädra som man vädrar ett fönster. Jag har ändrat min formulering nu! Hoppas det blir gott! Kram. <3

Hej! Testade ditt kim chi recept. Det pyste lite ur den ena burken (inte alls lika mycket som när jag tidigare gjort surkål) men inte ur den andra. Går det att äta även om fermenteringen har misslyckats?

Hel Fanny!
Länken till chilisås en funkar inte. Vad är det för chilisås du använder?
Mvh Lisa

Hej Fanny! Har testat ditt recept nu men det blev lite fel då kålblandningen bara låg i salt max 20 minuter innan vi sköljde av den och blandade resten. Gör det något? Kommer den åtminstone vara ätbar?

Best,
David

Hoppsan! Jag glömde skölja grönsakerna förutom endast kramade ur saltvattnet. Kommer det bara ätbart, tro?

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök