En variant av denna rätt gjorde min mamma när jag var liten. Det var inte precis en favorit (förlåt mamma) men som vuxen kan jag verkligen längta efter den här gratängen. Så konstigt hur smakerna ändras med åren, kanske tur det för vissa. Du kan äta denna som den är eller som tillbehör till kött/fågel/fisk!
Ost- och broccoligratäng
Ingredienser till 3-6 personer (beroende på om du bara äter den eller som tillbehör):
- 500 g broccoli
- 10 cm purjolök
- 3 ägg
- 1 dl grädde
- 1/2-1 tsk herbamare
- 2 dl keso
- 200 g ost (gärna smakrik, lagrad)
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Dela broccolin i mindre bitar, skala stammen och använd även den. Skiva purjon tunt och lägg ner tillsammans med broccolin i en ugnsfast form.
- Klicka ut keson i formen.
- Vispa samman ägg, grädde och herbamare, häll över i formen.
- Riv osten och sprid ut i formen, grädda i nedre delen av ugnen ca 25-30 minuter.
Tips!
Gillade du det här receptet? Då borde du kolla in min auberginegratäng med fetaost och tomatsås
4.2/5
(13 Reviews)
3 kommentarer
Gud vad gott! Åt precis med en tomat- och rödlökssallad. Och till frukost din tonfiskröra med kapris i paprika. Tusen tack för inspiration och fantastiska recept! Du gör mitt lchf-liv mycket enklare och roligare!
Supergod gratäng men min blev vattnig. Äggstanningen blev inte så bra. Vilka grader ska det vara på ugnen?
Alltid bäst att använda färsk broccoli så den inte har så mycket vatten i sig. Var det kanske det, att du tog fryst? Vad var det som inte blev bra med äggstanningen? Tack för att du sa till om ugnstemperaturen. Jag använder alltid 175 grader. 🙂