Musselsoppa

Musselsoppa – Gästspel av min bror i Lesscarbsköket

Min lillebror var här i några dagar och lagade en god musselsoppa till mig och farfar. Det var roligt att bjuda farfar på musslor, han hade aldrig ätit dem med skalet kvar tidigare och höll på att svimma när han såg den enorma portionen. Det blev ju inte så mycket kvar när alla skal var borta och han var mycket nöjd med middagen, jag också!

 

Musselsoppa

 

Ingredienser till ca 3-4 pers:

 • 8 schalottenlökar
 • 5 stora vitlöksklyftor
 • 1/2-1 röd chili
 • 2 kg blåmusslor
 • 1 flaska vin, så torrt som möjligt, vi fick tips om Il Nostro Grecanico nr 22803 (3g socker/liter som vi dock upplevde för fruktigt, men det gick att rädda med mycket salt)
 • 5 dl grädde
 • 1 knippe bladpersilja
 • Smör att steka i
 • Salt och herbamare (örtsalt) efter smak, men satsa på ca 3 tsk, ca 2 tsk herbamare och 1 tsk salt. Jag observerade tyvärr inte alla gånger min bror saltade.. haha

Gör så här

 1. Kontrollera musslorna noga att de är stängda. Är de öppna är de döda och ska slängas. Knacka musslorna som är lite öppna mot något hårt, stängs de är det fortfarande levande och därmed ok. Finns det ”skägg” på musslorna, ska detta putsas/dras bort för hand eller med kniv.
 2. Hacka scharlottenlök, vitlök och röd chili samt persiljestjälkarna fint och fräs i rikligt med smör några minuter i en stor gryta (vi hade en som rymmer 10 liter).
 3. Slå över vinet och grädden och låt koka ca 10 minuter. Eftersom vinet är ganska fruktigt behövdes mycket salt. Försök gärna hitta ett torrare vin än det vi använde, även om slutresultatet blev kanon för vår del, tack vare salt och herbamare.
 4. Smaka av med salt och herbamare.
 5. Lägg i musslorna, på med locket. Skaka om några gånger under de minutrarna, ca 5 de ligger där.
 6. Strö över finhackad persilja och eventuellt lite mer chili.
 7. När du äter musselsoppan ska du kasta de musslor som inte öppnat sig, eftersom de förmodligen var döda innan de lades ner i grytan. Vi slänger även de som är lite öppna, men inte enkelt går att öppna, onödigt att bli dålig av en så god måltid.

 

Musselsoppa
Farfar in action. Han skötte sig exemplariskt även om han inte ätit musslor i skal tidigare. Han och min bror åt smörstekta krutonger till.

Musselsoppa

 

Tips!

Gillade du det här receptet kan jag även rekommendera min fänkålssoppa med räkor och citron

5/5 (1 Review)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök