Kycklinggryta med chili, kanel och ingefära är ett recept som får mig att minnas tillbaka till Indien, som jag besökt fem gånger. Jag har även varit på matlagningskurs där, och dessa smaker är favoriter hos mig. Den här grytan är också supergod att göra med kikärtor, om du äter vegetariskt, och då kan man också tillsätta pumpa. En bra grund med andra ord med utrymme för att experimentera lite själv.
Kycklinggryta med chili, kanel och ingefära. Kanel i mat är verkligen gott! Det ger ett härligt djup och passar bra till exempelvis köttfärsrätter, lamm och kyckling då såklart. Ingefära kan man inte få för mycket av om du frågar mig, och chilin kan du själv anpassa efter dina smaklökar.
Kycklinggryta med chili, kanel och ingefära
6-8 portioner, det är rättså mycket kyckling.
- 4 stora lökar
- 3 msk tomatpuré
- 10 vitlöksklyftor
- 1 msk äkta kanel
- 2 msk paprikapulver
- 2 tsk gurkmeja
- 5 dl vatten
- 1 msk stark chilisås
- 50 gram färsk ingefära
- Några rejäla drag med pepparkvarnen
- knappt 1 msk Herbamare
- 1,4 kg kycklinglårfilé
- 250 g kokosmjölk
- Kokosolja att steka i
- Skala lök och vitlök och skär dem i mindre bitar.
- Skär löken mjuk i kokosolja. Jag brukar salta lite på löken så mjuknar den snabbare.
- Stek sedan vitlöken, tomatpuré, kanel, paprikapulver och gurkmeja några minuter, detta för att hetta upp dessa och få fram ännu mer smak.
- Tillsätt sedan vatten, stark chilisås, finhackad ingefära, svartpeppar och Herbamare. Låt puttra ihop några minuter. Rör om så inget är fastbränt i botten.
- Tillsätt kycklingen och låt alltsammans koka på svag värme under lock, gärna upp mot två timmar.
- Tillsätt sedan kokosmjölken och smaka av med mer salt om det behövs.
Servera med bomkålsris, low carb ris, rotfrukter eller vad helst du önskar. Perfekt att bjuda på och lika perfekt i matlådan. Vill du göra den vego med kikärtor tillsätter du dem och låter grytan puttra på svag värme ca 1 h. Tillsätt gärna stora bitar av butternutpumpa (och potatis är också supergott).
Hoppas att du gillar min kycklinggryta med chili, kanel och ingefära. Jag har bjudit på den till mina vänner och de hälsar att den är supergod.
13 kommentarer
Hej! Låter supersmarrigt! Jag har en fråga bara. Bryner du kycklingen innan du lägger ner den i grytan?
Nej det brukar jag inte orka, haha!
Hej! Vilken Herbamare menar du? Mvh Monica
Herbamare örtsalt! Finns bara en vad jag vet. Den andra heter Trocomare, men går säkert lika bra 🙂
Lägger du i kycklingfiléerna hela eller uppskurna?
Jag brukar lägg i dem hela, annars blir de typ pulled kyckling om du kokar grytan lite längre 🙂
Den här grytan var jättegod!
Tror dock att vår version av din blev ännu bättre av en msk honung och en tsk vit balsamico-vinäger.
Tack för ett roligare recept än när man använder färdig kryddblanding i påse eller curry-paste eller curry-grytbas på burk!
Vad roligt att höra! Jag har aldrig använt kryddblandning i påse eller burk, det verkar läskigt, haha! <3 <3
Otroligt gott!!
Tack <3
Hej! Hur stora bitar pumpa och ska den ugnsbakas eller stekas i förväg. Hur länge kokar du med pumpan?
Hej! Du kan skära den i vilka storlekar du vill, koktiden är ungefär som potatis. Jag slänger i den rå. Kram!
Den här grytan tänker jag försöka laga! Är det sriracha, tabasco eller någon annan typ av chilisås du använder? Sidan som länken leder till finns tyvärr inte.